» »

Pismenost Slovencev je zelo slaba

Pismenost Slovencev je zelo slaba

1
2
3 4

DSmidgy ::

Verjemite, ko enkrat začneš malo bolj natančno brati in poslušati slovenski jezik, ugotoviš, da je neizmerno zanimiv in poln zapletov in dvomljivih situacij, pri katerih se moraš zamisliti in nekako ugotoviti, kaj je prav in kaj ne.
Ali ni namen jezika, da omogoča sporazumevanje in ne da se ukvarja sam s sabo. Izjeme od standardnih pravil bi morali če se le da odstraniti, ne pa da iz tega delajo celo znanost (saj tak občutek sem jaz dobil v 4. letniku srednje šole).

undefined ::

> Bolj pravilno bi bilo verjetno takole; Takšne zadeve pišejo ravno tisti, ki preberejo največ knjig, ter naj bi bli najbolj pismeni in razgledani.

Žal se ne morem strinjat s tabo. Nisem imel namena izrazit, da nekdo prebere njveč knjig, pač pa kdo knjige na splošno največ bere. Je opazna razlika, ja? Pa pred 'ter' ni vejice, prav tako kot je ni pred 'in' in ponavadi se 'ter' uporabi šele po prejšnjem 'in', v nasprotnem primeru pa to ni primerno. :)

root987 ::

Če imaš čas verjetno res lahko kaj takšnega počneš.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Mercier ::

McHusch
Beremo vedno več, to se strinjam. Samo problem je, kaj beremo. Beremo namreč strokovne tekste, forume, spletne strani ... kjer ni poudarek na bogatem jeziku, temveč v razumljivosti, jasnosti in strokovnosti. Klasičnega leposlovja beremo vedno manj.


Strokovna besedila, zlasti znanstvena, so, bi morala biti, vrhunska. Razumljivost in jasnost izhajata iz dobrega sloga...in seveda jasnega razmišljanja. Ali obratno: brez vrhunskega sloga je sploh problem nekaj kompleksnega ubesediti. Zaradi zvrsti pismenost nikakor ne bi smela trpeti. Šur, raznolikost težko škodi... Ampak, bemti, če je dva procenta zanstvenikov, ki znajo misliti, oziroma pisati, sem piciku... Kar znanstvenega preberem je direkt za na grmado.

demoness
Žalostno je to, ker ljudje mislijo, da sta pravopis in slovnica samo za šolo in eseje, "tuki na netu pa eetaq nbenga ne briga a ne stari".


Problem je tu, IMHO, širši. Govorjen jezik, tu ne mislim po prenosniški zvrsti, ampak vse socialne zvrsti v najpogostejši uporabi - jezik, ki ga najpogosteje govorimo (ali pišmo po netu), še vedno ni "ujel" pisanega (knjižnega). Problem je pa čisto zgodovinski: norme ni praktično nihče nikoli govoril in ko se je delala, je bilo dosti tega treba izumiti - ogromno narečij in malo izobraženih, pa najbrž še pomanjkanje interesa. (Avstriji je bilo pač vseeno kako kmeti govorijo) Mnogi drugi jeziki teh problemov nimajo. Ni problem le v volji, ampak še v sredstvu in znanju.

demoness
Slovenske srednje šole pa ne delajo prav veliko, da bi situacijo popravile. Nacionalna matura iz slovenščine je navadna katastrofa. Jaz je verjetno ne bi naredila, če bi me ta grozota doletela. Ocenjevanje esejev po točkah (kljukica, kljukica, kljukica, dve točki dol za pisavo,...), Cankar in testi slovnice... ne, hvala.


No, o ocenjevanju na maturi ne vem nič, niti nisem delal mature, ampak pouk slovenščine se pa le izboljšuje. In to sistemsko. Ne bom pa trdil, da se ne bi dalo bolje. Včasih smo se na pamet morali učiti pravila, uporabo smo si pa lahko pogledali v eni knjigi tekstov. Takrat se je že govorilo, da bi moralo težišče na uporabo jezika, da bi neumetnostna besedila dobila večjo težo... Danes se je to že dodobra uveljavilo. In najbrž se še dela na tem.

Ziga Dolhar ::

IceMan, lahko gremo pa še dlje in ne učimo nekoga le o napakah, ki jih je storil v svojem izražanju, ampak tudi o tistih, ki jih je storil ob poskusu popravljanja nekoga drugega, pa pri tem zaradi nespecifičnosti pri izražanju še sam blekne kakšno; nekje sem opazil, da je nek tak dobromislec trdil, da pred "in" in "ter" ni vejic(e). Ta trditev seveda ne velja vedno.

Tako bi se recimo dalo trditi, da tak "popravljalec" ni funkcionalno pismen ...

No, zdaj se pa le zapodi čez tole besedilo in ga izpodbijaj na osnovi slovnične pomanjkljivosti. Baje ti gre to dobro od rok.
https://dolhar.si/

bond007 ::

Ali ni namen jezika, da omogoča sporazumevanje in ne da se ukvarja sam s sabo. Izjeme od standardnih pravil bi morali če se le da odstraniti, ne pa da iz tega delajo celo znanost (saj tak občutek sem jaz dobil v 4. letniku srednje šole).


Bolj se ne bi mogel strinjati!

username ::

malo na temo osnovne ideje te teme, pošiljam link na nov umotvor Mića Mrkaića, ki ga je napisal za časopis Finance. preberite:

Lakaji dna
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

undefined ::

> No, zdaj se pa le zapodi čez tole besedilo in ga izpodbijaj na osnovi slovnične pomanjkljivosti. Baje ti gre to dobro od rok.

Ziggga, jest ti ne morem pomagat, če nisi opazil, da me je madmitch prvi začel popravljat. Jest sem šel le popravljat njegovo popravljanje mojega posta.

> Tako bi se recimo dalo trditi, da tak "popravljalec" ni funkcionalno pismen ...

Prav imaš, madmitch ni funkcionalno pismen. (To si rekel ti, ne jest, ker jest nisem bil prvotni popravljalec.) :)

Heisenberg ::

noja moje mnenje je, da se jezik pac razvija naprej. Sedaj zborna slovenscina, ki je v uporabi se mi zdi bolj ljubljanscina kot pa kaj drugega... pa kaj pol ce bomo cez 20 let pisal lubljana in kran in čompe namesto krompir in zokni namesto štumfi :D

mene to sploh ne moti, moti samo sloviste...... naj gre vse po svojem naravnem toku, zakaj se obremenjevati s tem ? Ce bo slovenscina pozabljena, kar prej ali slej bo, sploh ni pomembno. Pomembno, vsaj zame je, da zivim srecno in kvalitetno zivljenje in ne kje lezi vejica.

sicer pa ko je treba se ze portudim, drugace pa zakaj bi se ?


moje mnenje...


lp

McHusch ::

Moje mnenje:

Pisanje v zbornem jeziku ti mora zlesti pod kožo. Ne da se trudiš, ampak enostavno vejice in rodilnik (pa še kaj drugega) postavljaš in uporabljaš pravilno že podzavestno. (V 99 % primerov.)

Ni _tako_ težko.

Potem pa pridemo do situacije, ko talenti v drugem letniku gimnazije ne poznajo slovenskih sopomenk od kovtra, povštra, lustra in peglezna, vejice pa še vedno postavljajo po pred ki, ko, ker, da, če vejica skače. Ah, well.

root987 ::

Sicer pišem vejice bolj kot ne po občutku(večino časa pravilno), vendar če nisem siguren včasih še vedno zrecitiram to slavno rimo. :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

gappee ::

Mi smo se učil:
Pred ker, ki, ko, da, če vejica skače.

:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gappee ()

undefined ::

Vejico postaviš tam, kjer tebi odgovarja. Torej, če te naprimer ima kdo namen ubiti in povpraša po poslednji želji, se lahko odločaš o postavitvi vejice:

Ubiti ne, rešiti.
ali
Ubiti, ne rešiti. :)

root987 ::

Če se prav spomnem je natanko ta primer v učbeniku za prve letnike srednjih šol! Bom kasneje pogledal.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

McHusch ::

IceMan: primer in pol. |O Kaj si sploh z njim pokazal?

Vejice postavljaš tako, da zadostiš kriteriju jasnosti in nedvoumnosti sporočila in da zadostiš kriteriju slovnične pravilnosti. V tvojem primeru slovnica od tebe zahteva, da postaviš eno vejico, ti pa se odločiš, kam jo boš dal in kakšen pomen bo besedilo dobilo s tem.

undefined ::

Tako je, McHusch. Sedi, 5. ;)

DoloresJane ::

Da tudi pismenost izobražencev ni bogvekaj, lahko dokazuje tokratna anketa. Vsebinsko je namreč dvomljiva. "Ko spim imam ob sebi vsaj eno plišasto žival." Če bi osebek spal z dvema plišastima živalima, kaj naj bi odgovoril? "Da" ali "Pa ne samo (z) eno!" ?

Sicer pa je člankov o slovnski pismenosti (ali pomanjkanju le-te) vsak dan več v dnevnem časopisju.

Mislim, da bi se končno morali izkopati iz slabega povprečja prebrane ene knjige na leto. Vsaj pet prebranih knjig na leto bi morala biti (po mojem) norma za to, da bi se človek lahko klasificiral kot pismen.

kopernik ::

Jaz jih preberem najmanj 10, ampak kaj, ko so vse v angleščini. :))

undefined ::

> Da tudi pismenost izobražencev ni bogvekaj, lahko dokazuje tokratna anketa.

Take cvetke sem že večkrat opazil v anketah, pa še toliko večkrat v samih novicah, ampak sem se raje dostikrat vzdržal, ker bi mi spet kaka bistra glavca povedala, da nimam pojma. ;)

root987 ::

Ok, morda se alien-w(mislim da on skrbi za ankete) ni najbolje izrazil, vendar že narava ankete na takšni strani verjetno pove da gre bolj ali manj za hec. Pa verjetno je bilo tako mišljeno tudi v tistih novičkah, ki jih omenja IceMan - _verjetno_.

Sicer pa morda število knjig ni pravi indikator za pismenost, saj lahko nekdo prebere 20 knjig na leto, pa mu zaradi različnih razlogov branje vseeno dela preglavice. Se pa strinjam, da je potrebno na vsake nekaj časa prebrati kakšno knjigo - zvrst pa seveda tista, ki jo ima nekdo najraje - nezanimiva knjiga tudi ni najboljša spodbuda.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

DoloresJane ::

Razumem, kaj misliš, root. Najbrž nekaj v stilu: vsak, ki veliko sedi za računalnikom še ne zna pisati dobre kode. Vendar mi kljub temu ne pade na pamet, kaj bi bila boljša vaja opismenjevanja kot branje.

Ko sem bila še osnovnošolka, sem RES veliko brala. In kljub temu, da sem pristašinja knjig in še vedno rada berem, opažam, da imam za tovrstno razvedrilo čedalje manj časa - in posledično z besedami nisem več tako "na ti", kot bi lahko bila. Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako bom stanje kaj izboljšala. :\ Ampak krizno še ni. :D

undefined ::

> Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako bom stanje kaj izboljšala.

Napiši kakšno zgodbo. Tukaj imamo oddelek za to. :)

BigWhale ::

> Že dolgo tudi nisem napisala nobene zgodbe - in ne vem, kako
> bom stanje kaj izboljšala.

Hmmm, precej precej podobno razmisljam... In studiram, potem sem pa enostavno prisel do zakljucka, da je najbrz obdobje mojega zivljenja, ko sem skoraj vsak dan kaj napisal, mimo...

Zdaj pa ne vem kaj naj s tistimi nedokoncanimi texti... :))

root987 ::

Jih objaviš na internetu in prosiš(ponudiš), da jih drugi dokončajo? Morda bi bilo zanimivo...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

undefined ::

> Jih objaviš na internetu in prosiš(ponudiš), da jih drugi dokončajo? Morda bi bilo zanimivo...


Ne bi, ker nihče ne misli, tako kot pisec. :)

root987 ::

To je pa tudi res.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

DoloresJane ::

Sicer zahajamo s teme (vedno lahko odprete novo temo :) ), pa vendar...

Se mi zdi, da so moje zgodbe močno osebne. Deliti jih v forumu, kjer bi jih ljudje povprek trgali, ker so "dolgočasne" ali zamorjene, ni moj namen. Treba je poznati ciljno občuinstvo. Glede na mnenja, ki so bila tu že izražena, Slo-Tech ni pravi kraj.

BigWhale - poskusi jih dokončati. Zase vem, da jih bom. Še dva naporna tedna, potem pa bo malo več prostega časa. Prvo, kar bom naredila: dokončala bom zgodbo. :) Osebno se mi ne zdi, da obstaja stvar, ki bolj znižuje "pisateljsko" samozavest kot nedokončani teksti. :D

Lahko jih ponudiš drugim v premislek - še vedno pa je najbolj "pravilen" zaključek, ki ga napiše avtor. Vsaj za svoje zgodbe sem vedno čutila, da so bili vsi drugi zaključki nekontekstualni. :)

BigWhale ::

> Se mi zdi, da so moje zgodbe močno osebne.

Pises v glavnem za sebe ali pa tocno dolocenim osebkom?


> BigWhale - poskusi jih dokončati. Zase vem, da jih bom. Še dva naporna

Ko, in ce bo cas... Poleg tistega kar ni 'na papirju' je se precej veliko idej..

> dokončala bom zgodbo. Osebno se mi ne zdi, da obstaja stvar, ki bolj
> znižuje "pisateljsko" samozavest kot nedokončani teksti.

Jaz pa na to gledam kot na ideje, ki se niso dozorele... Vse ob svojem casu, ce v penziji, pa v penziji... :)

undefined ::

> Deliti jih v forumu, kjer bi jih ljudje povprek trgali, ker so "dolgočasne" ali zamorjene, ni moj namen.

Pa kaj? Naj jih neumneži trgajo. Nekaterim pa znajo bit všeč. In mislim, da ravno tega danes manjka - vsak je namreč tako zaprt v svojem svetu, boječ, da ga drugi ne bi razumeli. Potem pa res pridejo bralcu pod roke le še umetne traparije in klišeji, saj se kaj svojega vsak boji povedat. :\

DoloresJane ::

Pišem zase in iz sebe. 0:)

In ravno tega, kar si napisal ti, Iceman, nočem. Da bi kdorkoli menil, da pišem umetne traparije in klišeje.

Morda objavim kako zgodbo kdaj drugič. Obstaja še ena težava: vse, kar napišem je zelo dolgo (več kot deset tipkanih A4 pri pri velikosti pisave 10) in zato tudi težko za branje na zaslonu. Vsaj jaz ne morem brati dolgih tekstov na monitorju. :)

Odprla bom novo temo v ta namen (Avtorska (ne-)samozavest). Debate o pimenosti pa so tukaj še vedno dobrodošle.

Darko ::

Glede na to, da je tukaj govora o funkcionalni pismenosti, bi morali debatirato o sposobnosti prebrati in razumeti določeno besedilo ter o sposobnosti napisati razumljiv sestevek v spodobni slovenščini. Sem spada tudi (pazi to) uporaba desnega določila za podredno zložene samostalniške fraze. Z razumevanjem besedil in učenjem iz knjig pa imajo težave tudi gimnazijci. Nekajkrat sem moral pomagati pri učenju kake fizike in sem si pomagal s knjigo, ki je predpisana za ta predmet, vendar je dijaki niso uporabljali, sicer me ne bi spraševali za razlago. Tega, da je potrebno razumeti npr. vozni red vlakov ali avtobusov in ugotoviti kdaj prideš iz MB na Bled ali v Novo mesto (s prestopom v LJ) pa niti ne pričakujem od vseh. Nekateri pa so takon nepismeni, da me, ko izstopim iz avta, prosijo naj jim preberem napis na tabli. (Parkiranje prepovedano :D) in se potem niti ne zahvalijo za uslugo.

Branje leposlovja gotovo pomaga bogatiti besedni zaklad in trenirati pravilno uporabo slovnice, kali? Nekaterim se to zdi nepomembno, drugim pa je v veselje in radi uporabljajo različne izraze za enako stvar kar je dvaplus dobro.

LP Darko

b0B3k ::

Da ne bom nove teme odpiral in z njo smetil ST, sem tukaj iz zarjavele skrinje potegnil eno staro, še diši po naftalinu, in jo bom poskusil obuditi.
Čeprav se v gornjih odgovorih govori bolj o funkcionalni (ne)pismenosti slovencev se meni zdi, da nas večina tudi pri osnovnem sporočanju in pismenem komuniciranju pozablja na slovnična pravila. Čedalje pogosteje opažam, da večina ST-uporabnikov dela veliko slovničnih napak oz. včasih dobim občutek, da nekateri preprosto ne znajo pisati slovensko. Razumem, da ta forumu ni formalen, in da se najpogosteje uporablja sleng. Vendar me vseeno včasih zmotijo raznorazne očitne pravopisne napake, kot na primer "nebi" ali "nebo", raznorazna napačna uporaba predlogov "s" pa "z", oz. "iz" pa "z", pa seveda, da ne pozabim pravilne uporabe glagola v nedoločniku in še in še.
Da popravim, "nebi" ni ena beseda, ampak je sestavljena besedna zveza "ne bi", prav tako je z besedo "nebo". Beseda "nebo" je samostalnik, kaj pomeni, pa si preberite v SSJK. Torej pravilno: "Nič se ne bo naučil."
Z uporabo glagolov v nedoločniku je tako, črko i se izspusti, ko je pred nedoločnikom glagol premikanja. Primer: Grem se "učit". Medem ko je v ostalih primerih glagol s črko i. Primer: Moral bi se "učiti".
Še nekaj o predlogih. Predlog "z" se uporablja pred besedami, ki se začno z zvočnikom ali pa samoglasnikom.(Primer: "z avtomobilom", "z žogo", "z gobo") Predlog "s" pa se uporabi pred besedo, ki se začne z nezvočnim samoglasnikom (Primer "s svinčnikom", "s konjem", "s traktorjem"). Glede preglogov "iz" oz. "z" tadva se uporabljata glede na predlog "na" oz. "v". Torej, če dam predmet "v" predal, ga bom vzel "iz" predala. Če pa grem "na" goro, bom sestopil "z" gore.
No, pa še nekaj glede ločil. Tropičje "..." ni levostično ločilo in se pred njim uporabi presledek. Primer:"Mislim, da je to to ..."
Kej menite torej vi, ali mi slovenci dovolj dobro poznamo svoj jezik? Se znamo pravilno pismeno izržati? Imamo dovolj osnove, ko končamo osnovno šolo? Bi morebiti morali bolj paziti na nivo izražanja?

Vem, da sem sedaj vse zamoril, vendar si ne morem kaj, da se ne bi olajšal. Pa tudi ta moja pravila so zelo po kmečko napisana. Sej vem, da tudi jaz večkrat in velikokrat delam slovnične napake (največkrat lapsusi), vendar vseeno pred "postanjem" še enkrat preberem svoj odgovor in ga poskušam preurediti vsaj v tolikšni meri, da bo berljiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b0B3k ()

Ziga Dolhar ::

Well -- včasih se ćlovek pač zatipka (zvoćnik), drugič morda ponevedoma zajebe stičnost ločil (Primer:"Mislim /.../). Tudi tropičje obstaja v stični in jebe... nestični izvedenki.

Sam tko. Exempli causa :).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

b0B3k ::

0:) Kot kaže sem se v navalu strasti kar nekajkrat zatipkal ...
Vseeno upam, da si razumel kaj sem hotel povedati.

Brane2 ::

Meni se pa zdi, da je bnepismenih vse več tistih, ki opozarjajhoi na nepismenost.

Jezik je sredstvo sporazumevanja in njegovo poznavanje je IMHO racionalno do te stopnje, do katere nam omogoča nemoteno izražanje misli.

Siljenje mladih ljudi v goltanje del različnih pijancev drogerašev itd samo zaradi njihove umetniške teže se mi zdi mimo.

Larpurlartizem.

Človeška misel je dinamičen pojem in čeprav je bil papir genijalen izum, ki je prinesel človeku ogromno dosežkov, ga 22" LCD zaslon sesuje ko staro kanto v veliki večini primerov. Ja, najdejo se primeri, kjer je še vedno nepogrešljiv, a takih je vse manj.
Knjige so statične. Primerne namenu še 20 let nazaj, ne pa danes in zagotovo ne jutri.
On the journey of life, I chose the psycho path.

b0B3k ::

Vsekakor mi je jasno, da je jezik dinamičen in da ga ni možno ukrotiti, saj s tem umre. Vendar so vseeno "pijanci in drograši" postavili neka osnovna pravila, ki jim jaz navadna ovca slepo sledim ter s tem upam, da bom prispeval k svoji nacionalni prepoznavnosti.
Bi mar bili slovenci bolj zadovoljni če bi imeli podobna slovnična pravila kot jih imajo srbi?

Ziga Dolhar ::

Brane2:

> pijancev drogerašev

Tole komot spustiš. Čist nepomembna okoliščina.

Glede papirja -- težava je, da menjava medija odpravi kvečjemu tipkarske napake, predlogov pa žal ne zmore. Da, dejansko obstajajo ljudje, ki so sposobni izgovort "Z<presledek>Sanjo", in to dost "razločno" :). [Ob takih trenutkih začutim žago v srcu.]

p.s.: tale forum do neke mere inteligentno popravlja predloge h/k in z/s. Žal obstajajo neke čudne okoliščine, v katerih pravilen zapis nadomesti z napačnim ...
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Bi mar bili slovenci bolj zadovoljni če bi imeli podobna slovnična pravila kot jih imajo srbi?


Bi mar bili slovenci manj Slovenci če bi imeli podobna slovnična pravila kot jih imajo srbi?
Knjižna slovenščina je umeten jezik in kot tak je obsojen na večno životarjenje v leposlovju.

Pravila v jeziku so upravičena, dokler razjasnjujejo dvome, vsak korak naprej je pa odvečna zguba časa in energije.
Zbogom in hvala za vse ribe

b0B3k ::

Pravila v jeziku so upravičena, dokler razjasnjujejo dvome, vsak korak naprej je pa odvečna zguba časa in energije.

A lahko tole malo bolje definiraš? A puole meni nej trejba ahtat k'ku pišem, če vejm de me boš ti zastwopu?

Brane2 ::

Če taka pravila zadovoljujejo potrebe tistih, ki jih uporabljajo, zakaj ne ?

Če taki lahko v tem jeziku napišejo doktorsko dizertacijo o rasti kristalov in jih ocenjevalci brez težav razumejo, kje je problem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Tole komot spustiš. Čist nepomembna okoliščina.

Zame niti ne. V šoli slavijo Prešerna, ko da je žarnico izumil in potegnil človeštvo iz teme.

V bistvu gre za razuzdanega tipa. Če bi večina njegovih učencev izžarevala njegovega duha, vendar modernim letom primerno, bi se folk pijan in zadrogiran streljal po šolah. Pisali bi večne resnice o moči heroina itd.


Glede papirja -- težava je, da menjava medija odpravi kvečjemu tipkarske napake, predlogov pa žal ne zmore. Da, dejansko obstajajo ljudje, ki so sposobni izgovort "Z Sanjo", in to dost "razločno" :). [Ob takih trenutkih začutim žago v srcu.]


Nekateri jo začutijo, ko vidijo črnca, drugi ob kakršnikoli "žagarski" glasbi, tretji...

Jasno je, da neka "rezerva" mora obstajati. Da recimo govorimo lepše, kot smo pripravljeni poslušati in si tako zagotovimo veliko verjetnost, da bomo razumljeni. Pretiravati pa IMHO ni potrebno. Slovenščina je itak skoraj mrtev jezik.
Vse globalne zadeve se dogajajo v angleščini, vse več pa je tudi lokalnih.
Za tistih nekaj posebnosti slovenščine se pa sekira malo ljudi in vse manj jih bo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

b0B3k ::

Kot kaže se ne razumemo dovolj dobro. Moj namen ni bil kritizirati smiselnost nekaterih slovničnih pravil. Dejstvo je da slovenski jezik oz. slovenska slovnica pravila ima. Dasiravno pa vsak, ki se predstavlja oz. izraža kot slovenec mora ta pravila vsaj v osnovi poznati in jih na nekem osnovnem nivoju tudi znati uporabljati.
Knjižni jezik je, če se ne motim, uradni jezik in bi kot tak moral biti v uporabi na javnih mestih oz. v uradnih medijih za sporočanje. Žal pa opažam, ali pa se meni samo tako zdi, da se tudi na teh medijih (predvsem TV in revije ter časopisje) nivo uporabe knjižnega jezika spušča.

b0B3k ::

Slovenščina je itak skoraj mrtev jezik.
Te to nič ne moti? Se ti ne zdi, da je potrebno nekaj ukreniti glede tega?

Brane2 ::

Lahko bi denimo s kako biološko zadevo pobili okolišnje bosance ali naredili kaj enako neumnega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

b0B3k ::

Dragi Brane2, če sem ponosen da sem slovenec, še ne pomeni, da sem rasno nestrpen in nimam nič proti "črncem" in "bosancem". Poskusi pravilno razumeti kaj hočem povedati z uporabo osnovnih slovničnih pravil.

Brane2 ::

Ti pa poskusi razumeti, da ne moremo nič "narediti za to".

Vsak naš naporr samo odlaša neizogibno in nam dela škodo.

Jezik je danes predvsem sredstvo sporazumevanja in ne umetniško orodje.

Če uporabljaš napačen jezik, te to nekaj stane. Zaradi tega si manj konkurenčen.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

V tem smislu sem mislil "pobijmo bosance".

Lahko razglasimo sveto vojno proti vsem neslovencem. Po moje bo rezultat podobno jalov kot če bi začeli pa zdaj sipat denar in napore v domačo književnost.
On the journey of life, I chose the psycho path.

b0B3k ::

Ne vem zakaj še vedno ciljaš na " iztrebljanje neslovencev", mislim da to tu sploh ni problem. Težava je v načinu izražanja. In ne morem se strinjati s tabo, da jezik ni umetniško orodje. Ter da narod ne more nič narediti za ravoj uporabe jezika, saj je narod vendar tisti, ki jezik uporablja ...

L0sT ::

Brane2: Potem pa nas razsvetli zakaj nekatera plemena (ne samo afriška) , in vsi ljudje na tej Zemlji ohranjajo svoj jezik do danes, čeprav jih je malo, čeprav se 'morajo' prilagoditi ostalemu svetu in učiti tuj jezik, da se sporazumejo z ostalim svetom, čeprav ... itd. (da ne boš trdil da to ni res, poglej včasih kakšne reklame na Discovery)

A te res moram spraševati takšne oslarije, ki so samoumevne?!?
Lost is my soul wondering in space and mistery...

Brane2 ::


Ne vem zakaj še vedno ciljaš na " iztrebljanje neslovencev", mislim da to tu sploh ni problem.


Ne ciljam na to. Pravim le, da karkoli že ukrenemo glede tega je na srednji in dolgi rok enako nespametno kot če bi šli kar pobijat tiste, ki našim jezikovnim pravilom ne ustrezajo.


Težava je v načinu izražanja. In ne morem se strinjati s tabo, da jezik ni umetniško orodje.


Seveda je lahko umentiško orodje. Pravim le, da ni dobro, da jim to orodje plačuje cel narod.


Ter da narod ne more nič narediti za ravoj uporabe jezika, saj je narod vendar tisti, ki jezik uporablja ...


Tudi tega nisem rekel. Pravim le,d a slovenščina ni videti vredna naložba na srednje in dolge proge.

Ni je treba ravno jutri ubiti, ne bi pa kaj dosti vlagal v njen razvoj...
On the journey of life, I chose the psycho path.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je srednja šola sploh relevantna? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16221481 (17271) "NaN"
»

Zakaj se večina maturantov najbolj boji slovenščine ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
11925054 (18979) m0LN4r
»

Kako izboljšat sbvojo pismenost

Oddelek: Šola
233418 (2704) nurse013
»

Konec z maturo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
957066 (5463) Zeberdee
»

Srednješolska slovenščina - književnost in pranje možganov... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
1387756 (6136) root987

Več podobnih tem