» »

Mobilni internet

Mobilni internet

Palushek ::

Doma uporabljam internet preko mobilnega omrezja. Svoj Huawei p40 lite priklopim preko USB na racunalnik in delim mobilne podatke.
Hittost internet je okoli 2MB-9MB odvisno od vremena in casa dneva.
V svoji okolici imam dober signal in na voljo tudi 5G.

Mene zanima, kako bi lahko priklopil anteno na svoj mobilni telefon.
Imam tudi starejse telefone in sem razmisljal, da bi star telefon uporabil kot hotspot.
Rabil bi samo priklopil zunanjo 4G ali 5G anteno na mobilni telefon, da bi dobil veliko mocnejsi signal in hitrejsi internet.

Nikonja ::

Zakaj komplicirat, a ni boljše če vzameš nekaj takega:
https://www.amazon.de/-/en/TP-Link-TL-M...

Ales ::

Nikonja je izjavil:

Zakaj komplicirat, a ni boljše če vzameš nekaj takega:
https://www.amazon.de/-/en/TP-Link-TL-M...

Tole je precej slab LTE modem/router. Raje kje poišči rabljenega Huawei B525 ali B535.

Palushek ::

LTE modemi tudi nimajo super dosega. Moj glavni razlog je LTE antena. Ruter je samo dodatni strosek.
Temo sem odprl samo zato, da lahko, ce mi uspe to zadevo zrihtat, pokazem drugim v isti situaciji, da ne rabijo zapravljat veliko denarja za modeme in dodatne narocnine za internet.
Placujem 20 eurov na mesec za neomejeno podatkov na mojemu telefonu pri A1. Imam dobro pokritos in tudi ce pokritost nebi bila tako dobra, bi jo resil z anteno.
telefon ima omnidirectional anteno, kar pomeni da lovi signal 360 stopin okoli sebe. Z anteno bi usmeril manjsi kot pobiranja signala in tako dobil veliko mocnejsi signal in boljsi, hitrejsi prenos podatkov.
Vsi imamo doma stare telefone, in jih tudi lahko uporabimo kot hotspot. Seveda LTE modem ni slaba ideja, sploh ce lahko kupis kaksnega rabljenega.
Cilj mojega projekta je, da dobim dober mocan LTE signal, da imam doma veliko hitrejsi internet.

Svojo raziskavo bom tudi posodobil tukaj.
Temo sem tudi odprl, ce ima mogoce se kdo podobne ideje ali pa tudi kaksne nasvete.

starfotr ::

Tvoja raziskava se lahko zaključi, saj zunanja antena za telefon ne obstaja. LTE modem z zunanjimi usmerjenimi antenami z dobrim dobitkom in MiMO je pa prava rešitev.

Ales ::

Hvalevredno, da želiš operativno "reciklirati" sicer še čisto dobro, a načrtno "zastarano" napravo, kot je tak mobilni telefon. Sporoči, kako bo šlo!

Verjetno bo za priklop zunanje antene potreben konkreten HW hack. Da je teoretično izvedljivo, sigurno, v praksi pa vprašanje.

S praktičnega vidika, tile Huawei B525 ali B525 se rabljeni dobijo za 40-60 EUR in imajo tovarniško možnost priklopa zunanjih LTE anten. Da že z internimi ne bi imeli dobrega dosega... ne vem, se mi zdi, da ga kar imajo. Ampak sem totalno za operativno "reciklažo", tako da vso srečo s projektom!

Karen ::

Če koga zanima, sem se danes igral z mobilnim Huawei B535-333 in eksternimi antenami (od Iskre, tisti taveliki, na strehi), pa Slo mobilna kartica A1, iz okolice Umaga.
Rezultati (primerjaje z ISkon Hr Telekom mobilno kartico, torej ne v roamingu, samo te nisem dal gor na te antene.
Vse preverjal s speedtest.net
Hotel sem preveriti, če (15km cestne razdalje od meje s HR) ujamemem Slo A1 signal. Ugotovitev - manual search mi daje samo HR roaming od A1, HT, HR Telemach, ter dva Italijanska operaterja.
An A1 roamingu sem delal dve smeri, prva slabša (to je vse z eksterno anteno, na strehi):
DL: 44mbps, UL: 1,7mbps
Druga, pravilno usmerjena:
DL: 68,2 mbps, UL: 41,76mpbs
Potem sem iz strehe (2. štuk), šel v pritličje kjer je sicer router v dnevni, pa sprobal HR telekom z internimi in eksternimi (tistimi kitajskimi, 15cm dolžine) antenami:
Eksterne kitajske antene, DL 23,47 mbps, UL 5,05 mpbs
Interne antene: dl 26,25 mbps, UL 3,63 mbps
Žal mi je da z eksternimi Iskrinimi nisem HR telekoma sprobal, samo sem vzel iz modema ven to kartico in dal A1, ker sem hotel slo ujet, pol je bil pa modem pod streho, jaz pa na strehi, pa se mi ni dal še enkrat plezat na streho. Ampak bi moral še modem pod streho pustit in ne v dnevni če bi hotel zunanji anteni uporabljat, pa bi pol wifi spodaj slabše lovil.

Palushek ::

Katero kitajsko anteno si pa uporabil?

Karen ::

Na aliexpressu poišči "Bundwin 2pcs 4G Antenna SMA Male for 4G LTE Router External Antenna". Roko na srce sem mislil da bo kaka bolj resna razlika, ampak za tri evre najbrž ne moreš kaj resnega pričakovati - razlika med internimi je na nivoju statistične napake - ko ponavljaš dobiš več ali manj (po občutku je dl celo slabši, ul pa boljši, ampak to je lahko samo trenutna zasedenost. Da je resna razlika so samo tavelike Iskrine antene tiste ki res naredijo razliko. Tole zunanje je po mojem škoda treh evrov (saj bi komu prodal če se želi igrat, pa je preveč dela da se spomnim iz vikenda pripeljat, pa poštnina bo več kot so vredne antene). Skratka vsaj konkretno tele ne naredijo nič.

_Denny_ ::

Ta stvar je sranje, ki ti v primerjavi z internimi antenami poslabša signal...verjetno lažejo, da so to LTE antene in dejansko dobiš 2.4GHz wifi antene.

Mene so celo stale čez 20€, ker sem vzel iz Amazona (moj review). Potem sem nabavil zunanjo panelno anteno (za Iskrine žal pod balkonom ni bilo dovolj prostora) in se je poznala razlika kot dan in noč.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom hibridni modem - izkušnje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
17237114 (180) zlabra
»

LTE modem za Telemach na vasi

Oddelek: Mobilne tehnologije
413964 (706) Daniel
»

Zunanja antena za 4G modem - smisel

Oddelek: Mobilne tehnologije
12955 (664) 6151
»

Carrier Aggregation

Oddelek: Omrežja in internet
183722 (2975) rofl_1
»

A1- slab mobilni signal v hiši

Oddelek: Omrežja in internet
288035 (7234) msjr

Več podobnih tem