» »

Protestantizem naj bi prinašal napredek, katolištvo pa naj bi ga zaviralo. Ni tako črno-belo

Protestantizem naj bi prinašal napredek, katolištvo pa naj bi ga zaviralo. Ni tako črno-belo

FireSnake ::

In tole bo zelo dobra iztočnica:
https://www.rtvslo.si/slovenija/protest...

Res mi je všeč zaključek: avtorica priznava, da ni strokovnjakinja, da zadevo "še lušči".
Če je jezik poznan, sploh pa avtor je to veliko lažje.

Izkazati, kje si dober in kje ti manjka je res vrlina, ki je danes manjka.

Zanima me vaše mnenje. Pa dajmo v duhu praznika (od koder zadeva izvira), prosim ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Unilseptij ::

Nič novega, še en "uravnotežen" članek, tako nekako kot bi na dan upora proti okupatorju razpravljali, da je treba pogledati tudi z druge strani in da slika ni črno-bela... aja saj to tudi počnemo :D. V glavnem, protestantizem je pomenil prelomnico tako na Slovenskem kot v Evropi in je bil v najbolj osnovni obliki izraz upora proti popolni izprijenosti in pokvarjenosti takratne cerkve. Imel je daljnosežne posledice in je na nek način tlakoval pot v sekularno državo, kjer se cerkev ukvarja z bogom, posvetni vladarji pa z ljudstvom.

k4vz0024 ::

Protestantizem je prototip neoliberalizma! Namreč vsak je za vse odgovoren pred bogom! Nadomesti boga s kapitalistom pa boš videl...:D

Unilseptij ::

Mah to je pretiravanje... takrat je protestantizem pomenil prelom s tedanjo doktrino, da bo že bog poskrbel za vse in da je za človeka najbolje, da moli in posluša kler. Nasproti temu so postavili tezo, da človek bogu najbolje služi, kadar dela oz. je koristen... če je suša, je recimo bolje poskrbeti za namakanje, kot pa moliti za dež. Neoliberalizem pa ni verski koncept in kot tak nima nobenega globlje filozofske ali etično/moralne utemeljitve oz. podstati, je samo skupek nekonsistentnih in nesmiselnih idej, katerih uresničevanje je svetu prineslo samo škodo.

Kresnik ::

Daleč od tega, da bi bilo vse črno-belo. Tako RKC, kot protestantske cerkve so imele svoje prednosti in slabosti.

Recimo ločitev cerkvene in posvetne oblasti: Za standarde 16. stoletja, je bila reformacije do neke mere celo korak nazaj. RKC je pogosto prepustila večino vladanja lokalnim oblastnikom, res pa je, da jim je konkretno držala štanko in postavljala omejitve. Protestantske cerkve te delitve niso poznale, saj so bile v večini primerov pod državno oblastjo, tako da je bilo le od trenutnega vladarja odvisno, kako bo vera ločena (ali ne) od posvetne oblasti.

Napredek je podobna zgodba. Tu gre spet za razlike od primera do primera. Katoliki so postavili temelje znanosti, ki je pripeljala do renesanse in reformacije. Protestanti so bili spet zelo odvisni od okolja in lokalnega oblastnika. Nekateri so zelo podpirali znanost, drugod so se razpasla nevarna vraževerja, ki jih je RKC do takrat vsaj nekoliko držala pod kontrolo (primer: najhujši lovi na čarovnice so protestantska črna pika). Še danes recimo vidimo, da so vse denominacije krščanstva ki Sveto pismo jemljejo dobesedno protestanti.

Filozofija in teologija je podobno. Ker je RKC tako široka kot je, je tudi bila vedno prisiljena razvijati filozofijo vere in teologijo glede na stanje v svetu (na slabše ali na boljše, odvisno od situacije). Relativna omejenost protestantskih cekrva je po drugi strani omogočila zelo rigorozno oklepanje starih doktrin, ki so morda že desetletja zastarele.

Veliko ljudi vidi navidezno nazadovanje in stagnacijo v srednjem veku in to pripiše RKC, pa ni tako. Veliko še dandanes zelo prestižnih univerz je bilo ustanovljeno takrat (s podporo RKC), pa tudi napredek je bil relativno hiter. Res je edino, da predvsem v zgodnjem srednjem veku ni bilo velikih gradbenih projektov (na nivoju Rimskega imperija) in ni bilo bazičnih raziskav. Ampak to je predvsem problem pomankaja podpornih struktur, saj je bila družba relativno nestabilna po propadu Zahodnega RI. Po drugi strani pa je ilo veliko inovacij v "industriji" in prometu.

Miki N ::

V raznoliki Evropi bo ta debata kmalu postala nostalgičen anahronizem ... saj delno je že zdaj.

Invictus ::

Na žalost debate o verstvih ne bo nikoli konec...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Miki N ::

Invictus je izjavil:

Na žalost debate o verstvih ne bo nikoli konec...


O nekaterih da [v ozadju se sliši zavijanje mujezina na playback].

kow ::

Moje mnenje? Komuniste in socialiste (RTV je v veliki meri dedic ideologije) boli patkica za protestantizem. Vedno je slo le za orodje za borbo proti vplivu (rimokatoliske) cerkve. Naslov clanka je ze sam po sebi dokaz. Kdo pa je trdil, da je "crno-belo", razen oni kot rezimsko trobilo.

V resnici tematika ne zanima veliko slovencev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krščanstvo in Protestantizem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12725246 (22740) donfilipo
»

Nepričakovani konvertiti

Oddelek: Problemi človeštva
423068 (1833) whatever
»

Ratzinger nov papež! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
665174 (3626) Dr Evil
»

ali sodi verouk v šole (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
735327 (4510) Gandalfar
»

Reformacija ...

Oddelek: Loža
362093 (1645) Thomas

Več podobnih tem