» »

izkoriščenost možganov

izkoriščenost možganov

egomez ::

Nekateri znanstveniki(nevrologi) ugotavljajo, da izkoriščamo le 10% možganov. Na kakšen način to ugotalvljajo? Kaj s tem mislijo na to, da jih le tolikšen del uporabljamo za zavestno mišljenje, ostalo pa na drugačen način, ali menijo da je tisti del neizkoriščen? Če bi bil res neizkoriščen, bi bilo to v nasprotju z evolucijo ki pravi, da razvijamo tiste organe, ki nam bolj koristijo-možgane pa po tej teoriji ne bi razvijali ampak le vedno bolj izkoriščali še neizkoriščeno?

Thomas ::

Urbana legenda, ne porajtej! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Res je kar pravi Thomas.

Saj z zadnjim stavkom si že sam odgovoriš, egomez.

Kje so prišli tisti 4%, 5% do 10% itd. pa res ne vem. Verjetno so za tolikšen delež znali nevrologi točno povedat funkcijo...?!

Sami ::

Nam pa so v šoli rekli, da mi ''navadni'' ljudje uporabljamo samo 3% možganov, geniji pa celo 4%...0:)
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

egomez ::

Na tej strani so imeli znanstveniki(dr.medicine in psihiatrije) podobno debato. Tudi oni niso pogruntali kaj prida. Menijo, da je izjava, da uporabljamo samo 10% možganov napačna.
-Eden si razlaga, da je ta mit prišel iz tega, da so z radiografijami ugotovili, da uporabljamo samo 10% možganov naenkrat, uporabljamo pa vse možgane, vendar ne iztočasno.
-Drugi pa misli, da se je to mišljenje lahko razvilo iz tega, ko je bilo raziskano le 10% možganov.

egomez ::

Tukaj pa se je nekdo potrudil in navededel sklepe v prid obravnavani trditvi.

Nekaj točk:
*nekateri so izjemno nadarjeni na katerih področjih(izrečunajo neverjetne račune na pamet, izreden smisel za glasbo...). Ostali pa tega potenciala ne dosežejo, ker tistega dela možganov ne znajo uporabljati in ostane neizkoriščen.
*Tibetanski menihi lahko dosežejo tako stopnjo koncentracije, da zdržijo v ledeni vodi(povzročijo, da telo proizvaja zadostno količino toplote).

Avtor članka je mnenja, da bomo popolnoma izkoristili možgane šele takrat, ko bomo znali uporabljati vse te funkcije možganov.

undefined ::

Mogoče ni finta v površini 10%, pač pa v izkoristku. Recimo, če mi laufamo MS Word, ta pobere povprečno le nekaj procentov CPUja (primerjalno z našimi možgani), bolj zahtevne aplikacije pa tudi 100% (kar človek načeloma ne zmore). Torej, če to drži (o človeku), potem je to to, da ljudje ne znamo reševati zares težkih problemov (kot je recimo svetovni mir in ustavitev vseh vojn), smo pa seveda zmožni sproti reševati manjše probleme, step by step. In pri tem tud kaj še bolj zašuštrati, seveda, saj delamo tudi napake. Torej, jest si tko razlagam tistih 10%, kar se mi zdi povsem realno. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

BlackHole ::

Koliko je pa "resnice" o tistem človeku (baje slovencu), ki se je okronal za najpametnejšega človeka na svetu oz. je celo rekel, da imajo nejgovi možgani precej večji izkoristek od preostalih (okrog 60%). To je baje bilo nekaj časa nazaj v Mladini. SLišal sem samo govorice, tako da je verjetno nekaj dezinformacij. Vseeno pa me zanimajo kakne podrobnosti tega osebka oz. te zgodbe, ko je že ravno debata o tem.;)

BigWhale ::

Izkoriscenost mozganov sigurno ni sto odstotna. Koliko jih pa dejansko izkoriscamo je pa vprasanje. Sarkasticna pripomba bi bila, da je precej ljudi, ki svojih mozganov sploh ne izkorisca in iz njih bo pocasi evoluiral Homo Retardus. *sigh*

Mozgani so precej bolj bodobni nekemu kvazi RAMu, ker clovek si zapomni ogromno stvari v mozganih se delajo, hm, vozli, ki pomenijo nas spomin. Ko si nekaj 'trajno' zapomnemo, potem traja kar nekaj let, da to stvar pozabimo, ta cas se bistveno podaljsa, ce do tega dela mozganov vsake toliko casa dostopamo. Sicer potem z malo bolj intenzivnim treningom uspemo dolocene povezave spet malo hitreje vzpostavit in se nekaterih stvari lahko spet spomnimo, a vecinoma ne vseh.

Enkrat sem razvil teorijo, o tem, da je clovek vcasih uporabljal druge predele mozganov kot danes, ker so se z evolucijo in prilagajanjem pojavljale druge potrebe. Recimo, da je imel clovek sposobnost telepatije, potem se je pa naucil govoriti in ni bilo vec potrebe po wireless prenosu.

Poleg primatov imajo zelo razvite mozgane tudi, hehe, kiti. ;) Razmerje med njihovo tezo in tezo njihovih mozganov je precej podobno cloveskemu. Kiti imajo malo prednost tukaj. Je pa povrsina njihovih mozganov precej bolj nagubana kot nasa. :)

Sergio ::

Hja ... Primarna napaka možganov naj bi bila, da znajo naenkrat držati samo sedem "pointerjev" (besede prof. na FRI). To nas omejuje v veliki meri.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi človek (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
548631 (6957) Rokm
»

Šimpanzi pametnejši od ljudi?

Oddelek: Loža
272798 (2232) Tarzan
»

slo-tech greška @ 10% možganov (nerazumevanje dejanskosti)

Oddelek: Znanost in tehnologija
252927 (2033) Shegevara
»

ali res uporabljamo samo 10% možgan? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11412605 (9435) WarpedGone
»

hitrost možganov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15613853 (10664) BigWhale

Več podobnih tem