» »

Prisilna privedba

Prisilna privedba

1 2
3
»

Barakuda1 ::

Da "se pa ne ve kateri" delajo nezakonito - je pa še ena kriza.


Ta trditev je pa povsem zgrešena oziroma bolje rečeno naresnična in provokativno zavajajoča.


Nezakonito delajo tisti, ki ravnajo v nasprotju z zakonom. Kakšne so pa zakonske določbe se pa ve.

Še enkrat bom dal primerjavo (da bo lažje razumljivo)

Tudi policija ima z zakonom omejena pooblastila. Posebaj glede uporabe sile.

Če v nekem konkretnem primeru nek posamezen policist (ali skupina) zakon krši in prekorači dana pooblastila, ter s tem krši zakon, to ne pomeni da je v krizi pravo. (kot bi to v tej debati radi nekateri prikazali)

Dva policista torej ob enakih zakonskih pooblastilih ravnata diametralno nasprotno.

Torej, kateri policist je ravnal napak.;)

In kje kdo vidi pri tem "krizo prava"

Thomas ::

O krizi lahko govorimo šele takrat, ko nekateri sodniki spet in spet ukazujejo policiji, naj ti protipravno privajajo ljudi v njihove kanclije. Policija jih pa posluša in to počne.

Naprimer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales ::

Mogoče sva se narobe razumela, Thomas - s tem, da so kompetentni in da se strinjajo sem mislil samo tukaj prisotne pravnike in konkretno to temo, o kateri je govora.

Da pa prihaja v sodnih postopkih do napak, v nekem odstotku verjetno tudi do namernih, je vendar pričakovano... naša trenutna situacija v družbi in miselnosti ter ravnanju posameznikov je taka.

Vendar, glede na dolg razvoj prava in na njegov širši pomen v človeški zgodovini bi rekel, da mu posvečamo veliko pozornosti in da se pri tem pač napreduje kolikor se v danih pogojih lahko.

Mogoče je možen boljši sistem, vendar ga je potrebno tudi v praksi izpeljati... Če kdo meni, da je tega sposeben oz. da lahko k temu pripomore, kar veselo na delo... Pa naj pri tem poskusi ne ustvariti fašistično-utopične družbe... To bi bil katastrofalen korak nazaj.

Ne moremo pa soditi o stanju prava na podlagi enega primera. Tudi npr. zdravnikom se zgodi napačna diagnoza zaradi neznanja, malomarnosti ali kake druge nesrečne okoliščine, verjetno se je tudi že kdaj v kakem primeru zgodila nalašč. Pa so zaradi tega kar vsi nekompetentni, če ta zdravnik morda ostane neodkrit oz. se nihče ne pritoži? Ali morda policaji, če nek policaj stori umor in je nekaznovan? Saj potem smo dejansko vsi nekompetentni za karkoli in je kompetenten edino... kdo...? Bog...? Kakšen je potem sploh pomen obstoja besede kompetentnost?

Ales ::

Aja - je kdo seznanjen s konkretnim primerom? Ker mi tukaj dejansko razpravljamo na podlagi govorice in na podlagi skrajno pomanjkljivih informacij.

Po mojem mnenju o "krizi" lahko razpravljamo šele, ko ugotovimo kako pogosto prihaja do podobnih napak (če sploh) in nato sklepamo zakaj je temu tako... Preden pridemo do tega, je vse skupaj čisto teoretično in bolj služi za neko dokazovanje neobstoja pravne države brez podlage.

Dejstva, dejstva...

Thomas ::

Če bi nek % zdravnikov zagovarjal gretje slepiča kot zdravljenje, nek % pa hlajenje slepiča - potem bi bila medicina v krizi.

Tudi če bi se vsi zdravniki na tem forumu strinjali okoli hlajenja. Dokler bi v bolnicah tekli obe proceduri - bi to bila kriza medicine.

Besides, zdravnik ki naredi nekaj "po svoje", lahko računa na pravne posledice.

V krizi prava, se sodniku ki dela narobe, ali policiji ki ga posluša - se seveda nič ne zgodi. "Ja to je pa tako pri nas!" - je Kafkovsko stanje duha. Hm ... moram premislit, če naj nekoliko ne spremenim mnenje o Kafkovem Jožku!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

HeMan ::

Nic se mu pa ne zgodi, ker odskodovanec ne razume dovolj prava, da bi vedel da se mu je zgodila krivica.

In od kje ti dejstvo, da se take stvari redno dogajajo? Ker verjetno nas vecina ne ve kaj dosti o tem podrocju.

Thomas ::

V tem threadu smo slišali za dva primera. Kako verjetno je, da sta edina?

Pa sploh ne pravim, da je kaj pravno narobe s tem. To pravijo samo pravniki ki sodelujejo na tem forumu. Pa še to ne vsi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Pa še to ne vsi.

:\

A res :D

Kter pa je to? Thomas, a nam lahko zaupaš?
Razen, če ni to skrivnost ki je samo tebi znana.>:D

Nikar prosim z nedokazljivimi demagogijami.

Ales ::

Thomas, Thomas... potvarjaš moje besede.

Kot prvo: daj kak ".edu link" na to, koliko je takih primerov sodnih postopkov v Slo in za kakšen odstotek gre, potem pa lahko govoriš o "krizi".

Drugo: nikoli nisem rekel ali kakorkoli povezoval tole:

V krizi prava, se sodniku ki dela narobe, ali policiji ki ga posluša - se seveda nič ne zgodi. "Ja to je pa tako pri nas!"


Kr neki bluziš. Rekel sem, da se napake, nenamerne ali namerne, dogajajo. Nisem rekel, da se storilcem nič ne zgodi. Pusti Kafko pri miru, da se ne bo revež brez potrebe obračal v grobu.

Tretjič:

Besides, zdravnik ki naredi nekaj "po svoje", lahko računa na pravne posledice.


Tudi sodnik.

Četrtič:

V tem threadu smo slišali za dva primera. Kako verjetno je, da sta edina?


Kako verjetno je, da se sploh nista zgodila? Kako verjetno je, da bi proti sodnikom ukrepali, če bi se kdo pritožil oz. da so že ukrepali?

V tem trenutku je vse skupaj ničvredno sklepanje. Samo zato, ker ti misliš, da se nekaj redno dogaja ker si na forumu "slišal" za take primere še ne pomeni, da je nekaj res. Jao.

Smetiš po forumu, Thomas, brez kakšnekoli dejanske podlage.

Dejstva, dejstva... dejmo, Thomas...

Thomas ::

- Ti primeri se niso zgodili.

- S pravom je vse v redu in državni organi ga poznajo in spoštujejo.

- Prvedba k sodniku za prekrške je možna le, če je tipo pošto dvignil, (prebral) in se vseeno ni prikazal.


Tole trdite. Na zdravje, dokler o tem ne izbruhne afera.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales ::

Jah, razumem da si užaljen... ampak tudi tega nisem rekel, da se niso zgodili. Ne vem za druge, ampak jaz trdim, da tukaj ni bilo podanih trdnih dokazov, da bi se ti primeri zgodili, še manj pa so iz tega tukaj razvidne vse okoliščine, tudi če so se zgodili. Seveda je možno, da so se... in da so bile storjene krivice.

Thomas, če imaš kakršnekoli bolj konkretne dokaze oz. razloge za tvoje trditve, jih pa prosim povej... Mene bi namreč res zanimalo, če bi kdo lahko navedel kak konkreten primer, ki bi se ga dalo neodvisno preveriti.

Ampak iz tega tukaj ni mogoče sklepati naprej... razen čisto teoretično - če bi se taki primeri dogajali in če bi teh bilo ne vem koliko, bi to za stanje v našem sodstvu in policiji pomenilo ne vem kaj. Ok, zakaj ne bi sklepali tako... Res je.

Da pa iz takih "dokazov" kar de facto označimo celotno sodstvo in pravnike za nekompetentne je pa po moje krivično in izhaja iz osebnih prepričanj, ne dokazov. Vsaj ne iz takih, ki bi jih kdo javno navedel.

In ko oz. če bo izbruhnila kaka podobna afera, se bom še vedno mirne vesti podpisal pod vse moje poste v tej temi. Saj zahtevam samo, da se trditve podpre z dokazi, kaj ni to najmanj kar je treba, če se gremo neko diskusijo?

Thomas ::

Kje pa užaljen. Začuden prej. Pa ne tako negativno začuden, pač pa gledam z zanimanjem, kako funkcionirajo nekateri razumi, ki jim pravim "nominalni".

Nobena logika jim ne pride do živega.


Po moji pameti bi recimo smatral neprivedbo (in zato nekaznovanje) izmikovalca kot nekaj slabega.

Nominalna pamet pravi da je vse v redu, če stke nekakšne sholastične konstrukte iz členov zakonov. (Sicer vprašljive.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Vse to tukaj postaja že bedarija. Da bi te zaradi nekega majhnega "prometnega" prekrška vlekli pred sodnika za prekrške je bedarija in se to ne dogaja. Če narediš pizdarijo, ki jo moraš pojasniti pred sodnikom je privedba ob smatranju izmikanja samoumevna in zakonita. Kar je napisal Barakuda je čisto jasno in dobro razloženo. Kaj se dogaja v praksi pa brez konkretno opisanega primera ne more nihče razglabljati kaj je zakonito in kaj ne ali brez kakršne koli statistike o utemeljeno dobljenih obtožbah na ta račun. Če pa nek pobrtetnik zganja vandalizem v takšni ali drugačni obliki in pri tem misli da mu zakon nič ne more in ko se mu ta iluzija podere in s posranimi hlačami se sprašuje kako je to možno pa je bedasto govoriti o neki krizi.
To je tako kot če bi trdil, da je računalništvo v krizi ker en usran super kompjuter ne nabriše Kasparova.
Seveda se napake dogajajo na vseh področjih pa zato ni nobene krize.

Dokler se ne razjasni celotna problematika jest ne vidim tukaj problema.

Ales ::

Laboratorijske miši, nominalne in pedantne pameti in drugo. Ok. Saj smo vsi po malem voajerji, tako ali drugače... :D

Prej sem omenil, da smo vsi zmotljivi, nekateri celo namerno... Tudi sodniki. Ravno zaradi tega jim pravo mora omejiti moč na neko razumno mero, dati ustrezna orodja tudi obtožencem. Brez tega končamo v totalitarni družbi, kar po mojem mnenju ni napredek.

Logično je, da zakonska določila o privedbi oz. o celotnem sodnem postopku predstavljajo poskus ureditve, ki naj bi kar najbolj učinkovito kaznovala krive in kar najmanj prizadela nedolžne. Oboje hkrati. Ampak to je težko, zato nedvomno prihaja do odstopanj in kdaj ostane krivec nekaznovan, drugič nedolžen plača... Pa res misliš, da je privedba v vsakem primeru ali celo sojenje v odsotnosti bolj pravično do vseh, krivih in nedolžnih? Bo manj zlorab in napak, kot zdaj?

Meni se zdi, da nas je zgodovina naučila, da premik v tej smeri ne prinese pravičnejše družbe... Ampak pustimo to, po moje, da se ne strinjaš... Ok, ti bi torej spremenil zakon? V katerem členu? Kako? Ali kar ukinil vse skupaj - zakone, sodnike, obtožence? >:D

Zakoniki veljajo za ene največjih dosežkov starih civilizacij. Meniš mogoče, da smo že zreli za njihovo ukinitev? Zaostritev? Poenostavitev? Popestritev? :D

Vice ::

Ales tukaj se žulj vrti (če se ne motim iz te zmešnjave)samo okoli sodnikov za prekrške in njihovih pristojnosti ob "kritičnih situacijah". Višje sodišče je izključeno.

Thomas ::

Moja čustva v tejle debati?

Naveličanost in občutek dolžnosti sodelovati.

Okay - objavimo pravni nasvet vsem, da ne sprejemajo priporočene pošte od sodnika za prekrške, ker potem so imuni. Groteskno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

HeMan ::

Vidis, slabo beres. Niso imuni.

Thomas ::

Seveda da bi bili imuni, če se jih ne bi smelo privesti, niti soditi v odsotnosti, kar so tukajšnji pravniki razlagali, da je tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Ker nekateri posameznmiki namerno nočejo prebrati tega kar je zapisano z očitnim namenom, da bi prikazali nekaj česar ni, bom še enkrat objavil že zapisano.

Torej to kar sedaj berete, sem objavil že Poslano: 26.01.2004 01:17:04

Tekst je torej od takrat, povdarki so pa novi. Upam, da si bodo nekateri posamezniki prebrali vsaj tokrat in nehali z demagogijami o nekakšni "imunosti" tistih ki se izmikajo


....................
Glede kazenskega postopka, pa imamo dve situaciji.

Ena je ko se je postopek že začel in je bil obdolženi že vsaj enkrat zaslišan in druga situacijo, ko ga sploh še nikoli ni bilo na sodišču.
V prvem primeru je fikcija izmikanja podana, ker je bil že na prvem zaslišanju opozorjen na to, da bo javljal eventuelne odsotnosti in spremebe naslova.

Pa tudi v tem primeru se ne odreja prisilna privedba na narok, pač pa se izdaje tiralica. Obdolženega se prisilno privede na sodišče zato da prevzame sodno pisanje, v katerem pa se potem seveda seznani tudi s tem, da bo na obravnavo prisilno priveden, v kolikor se temu vabilu ne bo odzval.

Zgornje ne pride v poštev le v primeru, če je bil datum naroka določen na sami obravnavi. V takem primeru je obdolženi tako ali tako podpisal prejem vabila na sami obravnavi s podpisom zapisnika, kjer je bil tudi podučen o posledicah eventuelnega izmikanja. (podana je zakonita fikcija pravilne vročitve vabila - kar je defakto in de iure bilo tudi storjeno na sami obravnavi)

..............

Torej še enkrat zlo na kratko.


Prisilna privedba na sodišče (redno v kazenskem postopku) pomeni privedba na sojenje.

Sojenja (zakonitega) brez vročenega vabila NI.
Tudi če bi do njega prišlo, bi bila takšna sodba v primeru pritožbe zagotovo razveljavljena.

Izjeme so sicer izdane odločbe pri sodniku za prekrške na podlagi neposrednih ugotovitev v skrajšanem postopku, (kar ni sojenje v pravem pomenu besede), zato zadošča ugovor (lahko tudi brez obrazložitve)in mora steči redni postopek.

Privedba na podlagi tiralice, pa je lahko tudi ukrep za zagotovitev prevzema vabila.
Te privedbe ni moč enačiti s privedbo na sodišče, pa četudi je priveden na isto lokacijo.
Priveden je bil pač na kraj kjer so mu lahko vročili vabilo. Zakon pač določa, da se vabilo nahaja na sodišču.
Nekje pač mora biti, če se je pošta vrnila pošiljatelju, mar ne.
Ko je vabilo prevzeto, pa tako ali tako ni več nobenih dilem.

Torej.

ZAKONITE prisilne privedbe pred sodnika za prekrške (ki mu bo sodil - torej obravnaval njegov primer) brez vročenega vabila NI


A še zmir ni kaj jasno :\

Thomas ::

Torej te lahko privedejo, ti izročijo vabilo, potem pa sodijo?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

He-he Thomas, pa ne da si začel brat kaj še kdo drug razen tebe napiše. >:D

Skor si zadel, sam kaj ko je pravo tko zapletena zadevščna.

Ja valda da ti bodo sodli, zakaj pa misliš, da so se matrali, da ti vročijo vabilo.

Ampak da neuš prehiter skakal od veselja in mislil da lohk triumfiraš.

Sam ne takoj. Med vročitvijo vabila in sojenjem mora preteči določen minimalen rok.

najkrajši rok ki sploh obstoji je tri (3) dni, šteto od naslednjega dne dalje. Kapis ;)

Tko, zdaj pa nehaj zganjat demagogijo o nekakšnih krizah prava.
Preden te spet popade kakšna takšna ideja, si najprej v diskusiji natačno preber kaj piše. :)

Ločevanje različnih pojmov in njih pomen, je v pravo vsaj tako pomembeno opravilo kot v matematki ločevanje jabolk od hrušk. >:D

Vsak pač ni za vse, saj razumeš point, a ne ;)

Thomas ::

Prvi post - lažen ali nezakonita situacija?

Huslerjev kolega - laže ali nezakonita situacija?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Prvi post

- po natančnem branju (še enkrat sem ga pravkar prebral) lahko žal rečem, da je možno oboje.

Zadeva je namreč tako zmedeno napisana, da bi bili možni obe situaciji.

Najverjetneje pa gre za situacijo, ko je šlo za privedbo zaradi vročitve vabila. Vendar to le predvidevam. Jasnega dejanskega stanja (s pravnega vidika) namreč ni.

- drug post --hhmm, ne lub se mi ga iskat. :8)

Thomas ::

Torej privedejo te - in čez par dni magari spet. Samo da se temu malo drugače reče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

Mal za intermezzo.

Septembra lani sm napihu 0.41. To je blo en mesec predn bi imel izpit 2 leti. Seveda sm podpisu papir, da je stvar prava. Predn sm pihu sn reku da nisn v 24urah nč piu (biu sm pa tok modr okrog ustnic da sem je polcaj smeju:).

No pred parimi dnevi sm dubu priporoceno posto od sodnika, a se mi ni dal zju3 ustat, zado zdej drzim v roki obvestilo o prispeli poštni pošiljki.

Zanima me:
i)a so mi že sodil pa me čaka položnca?
i.i)če je samo položnca, a mi lahko trgajo, glede na to da mam edini stalen dohodek štipendijo?
i.ii) Imam avto, ki je napisan name. Lahko rubijo?
i.iii)a take položnce kdaj zastarajo?

ii)sm dubu poziv h sodniku?
ii.i)kolikšna je max kazen za moj prekršek?
ii.ii)se da zadeve kako obrnt, oziroma čakat, da stvar zastara?

Za vse konstruktivne odgovore se Vam vnaprej zahvaljujem.

Vice ::

Drejc na prvi sklop je lahko povsod DA na drugi Odvisno:D

Phil ::

Evo dam še jaz eno vprašanje povezano s to temo.
A se vam sodelujočim v tej temi zdi normalno (racionalno) da se mladoletnika pošlje k sodniku za prekrške zaradi nepravilnega prečkanja ceste?
Ja saj vem, po pravilih. Samo :\
Hehe ne prebereš pošte pa te pride marica iskat :D
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

BigWhale ::

> A se vam sodelujočim v tej temi zdi normalno (racionalno) da se
> mladoletnika pošlje k sodniku za prekrške zaradi nepravilnega prečkanja
> ceste?

Jasno. Ze na prehodih za pesce povozijo ljudi (nekateri smo to izkusili celo veckrat ;>), zdaj bo pa mularija se tko cez cesto laufala?

Mogoce bi bila vzgojna kazen, da bi tistega enkrat za probo sam mal povozili... ;>

Vesoljc ::

@bw mogoče pa res... sam čez levo nogo
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

PALOMINO ::

Bi še jes imel nekaj vprašanj...

Pred 3 leti in pol sem imel karambol z reševsalnim vozilom, ki je priletelo kot sneta sekira v nepregledno križišče čez rdečo luč...jes pa tud v zeleno rinil in ker rešilca nisem videl tuljenje pa je odlmevalo sva treščila kot hudič.

Pametni policaji so seveda ugotovili da sem jaz kriv...in me prijavili k sodniku le-ta mi je domov poslal položnico za 60.000,00 sit.
Poslal sem pritožbo, odgovora nisem dobil plačal pa tudi nisem še nič.

Zanima me, po kolikih letid zadeva zastara in če je kdo od vas imel podoben primer...

Phil ::

Meni se zdi pošiljanje k sodniku za take male prekrške tratenje sodnikovega časa. Je pa res da mladoletniku drugega ne morejo narediti. Ali pač?
Vesoljc&BW: kot da vidva še nista nikoli šla čez cesto :\
LP

Vice ::

cman takšno traparijo ti sodniki spelejo po skrajšanem postopku kar privede do prisilne izterjave če ne dvigaš plave kuverte (praviloma). Kot drugo se vsi ti "majhni" prekrški rešujejo po skrajšanem postopku, razen če si še froc pa ti kdaj vzgojno navijejo ušesa >:D kar (praviloma) pomeni, da ti nedvigovanje pošte nič ne koristi saj si že spoznan za "krivega".

Palomino zanimivo da si bil sploh spoznan za krivega. To bi bil res nateg če bi plačal. :D

DavidJ ::

> Pred 3 leti in pol sem imel karambol z reševsalnim vozilom, ki je priletelo kot sneta sekira v nepregledno križišče čez rdečo luč...jes pa tud v zeleno rinil in ker rešilca nisem videl tuljenje pa je odlmevalo sva treščila kot hudič.

Tukaj si bil pač ti kriv. Reševalno vozilo na nujni vožnji ima vedno prednost. Sicer pa verjamem, da je včasih težko predvidit kaj takšnega kljub sireni.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

perci ::

Tukaj si bil pač ti kriv. Reševalno vozilo na nujni vožnji ima vedno prednost. Sicer pa verjamem, da je včasih težko predvidit kaj takšnega kljub sireni.

Nekdo še ni izpita naredu?? Reševalno vozilo ima absolutno prednost samo če je križišče označeno brez svetlobnih teles. Če pa ima križišče semaforje, ima rešilec seveda pravico zapeljati čez rdečo, vendar je v morebitnem karambolu on kriv, če se je zaletel v nekoga, ki je zapeljal v zeleno. Tko je to.

Barakuda1 ::

:|

A neb vi o pravilih v cestnem prometu odprli nove teme.

Enako velja tud za tiste, ki sprašujete zakaj in kako ste lahko kaznovani. Tema, kolk vem ne nosi naslova "Pravna svetovalnica za tiste, ki bi se rad izmikali zakonsko določenim obveznostim", ampak Prisilna privedba

Torej :|

nazaj na naslovno temo prosim.

Hvala
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pričanje oz. kako se legalno izogniti pričanju na sodišču ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8122743 (20252) nurmaln
»

Pravo: Pricanje

Oddelek: Loža
141688 (1307) Dman
»

Mestni redar te bo lahko pretipal..??!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609690 (8206) Matev
»

vročitev - prekršek

Oddelek: Loža
182935 (2278) Uporabnik
»

A bojo prestavl

Oddelek: Loža
291668 (1204) Alexius Heristalski

Več podobnih tem