» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
5 / 31
»»

Matej_K ::

Mene pa zanima neki glede stock coolerja.

Me zanima kok so glasni te stock coolerji (ATHLON XP) mislm v db?

K moj je kr glasn,pa bi neki druzga kupu.pa hočm mal primerjat,glede na tist kar pr drugih piše..

Pa ni nov ta stock cooler,tko da vrjetn še mal več db kot nov...

Hvala

BaRtMaN ::

Fragmentacija podatkov najverjetneje. Uporabi kdaj Windows Defragmenter v Programs\Accessories\System Tools. Ni najboljši, sploh ne najhitrejši, ampak enkrat tedensko bi ga moral zagnat. So tudi druge alternative, kot Diskeeper, O&O Defrag.

Ne bi dalpa roke v ogenj, da je to vzrok mletja.

PrimozR ::

O&O je ful vredi. Sem kr zadovoljen z njim.

Scorpia ::

Bartman: To sem že prej naredil, pa ni nič pomagal. Ker na tej particiji kjer so windowsi nimam pomembnih podatkov, sem raje formatiral, pa je še vedno isto. Na drugi particiji pa so zasedeni prostori ful skupaj, niso razmetani sem pa tja.

Veron ::

se da naštimat da ti MBM5 kaže temperaturo diska in grafične poleg cpu in case?

seveda mislim brez da bi imel še prižgan atitool in Dtemp..

in koliko je normalna temperatura diska WD 160GB s-ata?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Veron ()

BaRtMaN ::

Se da. General > Basic > Scan for IDE hardrives with temp sensors.

V specifikacijah diskov ponavadi piše Operating Temperature 50-55°C. Vendar to ni ravno zdravo. Dobro je, če je pod 35°C, poleti pod 40°C, recimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Veron ::

to sem uklopil pa nix..

BaRtMaN ::

Ja potem moraš še nastavit, da ti prikazuje temperaturo na plošči.

Settings > Temperatures > Sensor [tapata] should display [senzor_od_diska].

Meni so se senzorji od diska pojavili na začetku seznama.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Veron ::



pa še "costum" je ...

BaRtMaN ::

No, le poglej malo višje na seznam. Če nimaš tam kode od diska, nekaj ne deluje.
Še enkrat poglej nastavitve MBM. Lahko, da moraš v BIOSu vklopit branje S.M.A.R.T. senzorjev. Mogoče pa nimaš diska s takimi senzorji, kar je sicer malo verjetno.

Veron ::

senzor ima disk ker mi Dtemp prikaže temperaturo...

plavko61 ::

Imam tri ventilatorje priključene na ploščo:
1. [na CPU] 92mm + ZALMAN FANMATE1 na 1520 obratih
2. [pod usmenikom vleče ven iz ohišja] zalman f1 (80mm) + upor + FANMATE1 na 1360 obratih
3. [z stojalom piha na grafo] zalman f1 (80mm) + upor + FANMATE1 na 1360 obratih

Opažam da mi napajalnik (temp. kontroliran) dela mnogo glasneje oz. pod mnogo večjimi obrati po tem ko sem dodal
zadnji ventilator. A je možno da trošijo ventilatorji preveč toka in je napajalnik zato glasen (bolj segreva-bolj glasen)?
Razmišljam tudi o tem da bi uporabil ZM-MC1 in tako priključil vsaj dva ventilatorja na 5V, a bi to kaj razbremenilo napajalnik,
če bi bila dva ventilatoja priklučena direktno na napajalnik?
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

plavko61 ::

Torej dokupil sem zm-mc1 in opažam še vedno glasnejše delovanje. Dodatno pa moram omeniti še eno zadevo, ki je pri prejšnjem postu nisem pisal. Oglaša se mi alarm za 12V napajanje in vidim da mi napetost +12V pada na 8,90V. Kaj menite kaj je vzrok težav, a je morda napajalnik v zadnjih vzdihljajih?
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Jan987 ::

mene pa zanima ker hladilnik do 8k bi lahko hladil AMD ANTHLON XP 2400+ naviz na 2300Mhz.
pa mora bit tih!

zalman 7000 ne paše noz k je za 9mm prevelik. A gdo ve kako bi se to dalo rešit?

BaRtMaN ::

Vsak hladilnik je 100% neslišen. Problem je v ventilatorju, ki skozenj poriva zrak.

Kakšen Thermalrightov hladilnik in kakšen 92mm ali celo 120mm ventilator bi mogoče zadostovala, vendar zadeva ne bi bila tiha. Kar zahtevaš je skoraj preveč.

Jan987 ::

ma sej ni treba da je cista tisina.

Hrupa naj primerljivo naj bo z vulcano 9 na 3000obratih!!!

Sam problem je v nem da ta hladilnik ne odvaja dovolj toplote in se zadeva greje na 60+ stopinj!!!

PhotoBlaz ::

Jaz imam pa od Atija RADEON 9550 sicer z nekimi rebri gor in enim malim ventilatorckom, ki mi je vseeno preglasen.
Kaj so zdaj alternative da se kupi neka rebra s heatpipe-i pa brez ventilatorjev (samo to kar mal drago pride), al je varianta da namontiram en 8cm ventiulator (s uporobm zmanjsam vrtljaje na ene 1500rmp) nekam z enim nosilcem, da piha ravno pod graficno na ze obstojeca rebra?
Tak nosilec ima zalman a ne? kje to kupiti, kolk to stane, ...oziroma kaksno slikico bi nucal, pa najbrs se da iz tega kar da sam naredim ta nosilec.....?

No hvala za odgovore!

Veron ::

če želiš ti jst prodam mojga Zalman ZM80C brez ventilatorja za 2500sit.. ker nosilec te bo pa prišel 1800 sit (seveda zraven dobiš še 92mm vent)

d0rK ::

Kuglvinkl, bi morda lahko kaj vec povedal o tistem ohisju na 2. strani?

Zelo si zelim kaj takega za moj naslednji sistem, pa me zanima kje se to dobi pa ce je kompatibilno s sedanjimi maticnimi.


Hvala.


EDIT:

Nasel. Lian Li PC-V2000 Case
Zna se zgodit, da ga bom kupil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

Zerg ::

no, da se mal pohvalm...
dal sem diska na gumice -od gat- (tko k je na 1. strani opisan) in je razlika očitna; ni več tistga motečega brnenja. čist happy zdej :D
edino kar je še nojz-mejkr je ventilator na procesorju, katerega pa imam kkmalu deložirat in si naštimat vodno (samo za cpu).
flip - flop - fly

kalil ::

Tudi sam sem diske utišal z zračnicami, vendar pa se mi ne zdi praktično, saj moram vsakič, ko hočem disk dobiti ven na novo nastavljati zračnice.
Zanima me če so tovarniško narejeni blažilci tresljajov enako učinkoviti kot prej opisana metoda?

Vibe - Fixer

Cooltek

Zalman ZM - 2HC2

Prednost Zalmana je dodatno hlajenje, ampak ali tudi utiša disk v tolikšni meri kot recimo Vibe - Fixer.


Ventilator na matični plošči mi že pošteno najeda živce, zato bom zamenjal zalmanov 92mm ventilator z 120mm ventilatorjem, da bo večji ventilator pihal tudi na čipovje na matični plošči. Ali se splača dati 2x več denarja za NB-UltraSilentFan SX2Pro Blacksilence, 120 mm kot pa za recimo Cooler Master UV Silent Fan 120mm, UV moder?

divide et empera

Veron ::

za disk ti priporočam tole

ali pa homemade gumice :D

rikta33 ::

najprej moram povedat,da sem totalni laik za racunalnik, zato prosim mal posluha. glasnost mojega racunalnika me vcasih nervira. pri dolocenih obremeniitvah res tuli. saj vem,da se mora hladit ipd. vprasanje je enostavno in upam,da odgovor tudi....a se da to mal korigirat al kako drugace naredit,da manj tuli?
hvala za odgovor:\ :\ :\

s51as ::

Živjo,

lahko prebereš vse sporočila v tej temi, pa se odločiš za enega ali več načinov tišanja računalnika... Potem pa vprašaj če te kaj bol specifičnega zanima...
It's just me myself and I

blondinka ::

jaz mam en dug problem...se mi izklaplja racunalnik zaradi pregrevanja, sem ocistla ventilator z sesalcem in ni pomagalo. pol sem hotela odpret racunalnik,pa ga nisem znala...mam prenosnik tronote D27ES...mogoce ve kdo kako se ga odpre ali ima kak drug nasvet????
blonda

BaRtMaN ::

Pri prenosnikih je najpomembneje, da si točno zapomneš, iz kje si izvila VSAK vijak. Sicer pa ti odpiranja prenosnika sploh ne priporočam, ker nimaš kaj dosti za postoriti. Res je, da se čez čas nabere prah okoli ventilatorja, ampak proti njemu priporočam stisnjen zrak v piksni.

Če hočeš ohladiti prenosnik, ti priporočam kakšen podstavek, za silo pa dobi 2 radirki in z njima podstavi zadnji del prenosnika, da bo le-ta dvignjen na mestu ventilatorja, ki bo tako lažje prišel do zraka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

rikta33 ::

s51as!
kot prvo, sem prerbral poste. vidim, da bi se tukaj lahko marsikaj naredilo...samo ne vem še, kje je izvor hrupa. kje mi najbolj tul?. mislim,da pri napajalniku. ventilator pri obremenitvah res ponori. samo čakam, kdaj mi bo računalnik poletel...ha ha.
no. za podatek, da diski tudi povzročajo hrup, nisem vedel. LOL. tako,da ne vem, če je vzrok za hrup tudi v tem??? kaj mi zdaj priporočate? naj se zadeve lotim sam in obložim škatlo z kakšnim izo-materialom ali naj škatlo nesem v kakšno rač. trgovino pa da mi oni pol to naredijo...poudarjam,da sem laik za računarje.hvala za odgovor.:)

BaRtMaN ::

Ah, kaj pa veš, kaj bi ti naredil na kakšnem servisu... lahko zamenjajo vse ventilatorje, pa bo hrup še hujši.

Najbolje je, da odpreš škatlo in ob delovanju poslušaš od blizu, kaj najbolj tuli. Med tem ne poganjaj kakšnih procesorsko ali grfafično požrešnih programov, da lahko kakšen ventilator za kratek čas tudi ustaviš (par sekund na procesorskem hladilniku) in tako vidiš, koliko prispeva k hrupu. Ponavadi so najbolj nadležni manjši ventilatorčki na matični plošči in na grafični kartici.

Ko boš ugotovil, kaj bi rad utišal pa sem to napiši in ti bomo pomagali.

s51as ::

rikta33: odvisno koliko si pripravljen investirat v tišino, namreč tišina je relativno draga če hočeš zraven še dobro hladiti računalnik.

Prvo kar moraš naredit je da v računalniku narediš pot za zrak! Kabli naj bodo umaknjeni od poti zraka, speti skupaj... V glavnem v ohišju mora biti okoli grelnih elementov čimveč prostega zraka in ta prosti zrak mora imeti prosto pot do ventilatorjev (pot naj bo res prosta ker se okoli vsake ovire zrak vrtinči kar povzroča zastoje zraka in tudi zvok vetra)

Najceneje je vsem ventilatorjem zmanjšati voltažo s preduporom ali pa s prestavitvijo iz 12V na 5V ali na 7V to bi zelo utišalo račinalnik ker se bi ventilatorji počasneje vrteli, ampak pri tem ne smeš pozabit tako tudi zmanjšaš pretok zraka po računalniku in tako tudi povečaš temperaturo zraka v računalniku.

Naslednja možnost je da spremeniš voltaže ventilatorjev in dodaš še enega pa 2 80mm ventilatorja, najbolje kak tih zalman mislim da to niti ni drago cca 2000 SIT. Vendar jas sem proti zniževanju voltaže vsaj za ventilator na procesorju pa tudi v napajalniku se nebi igral s tem.

Naslednja in skoraj najdražja reč ki jo lahko narediš je da zamenjaš ventilator na procesorju, das pasivno hlajenje na grafično kartico in zamenjas napajalnik in dodaš 1 80mm ventilator za vpih zraka v racunalnik najbolje nekje spodaj. Najbolje je da gre več zraka notri in da piha ven skozi reže, ker se s tem znebiš prahu v ohišju. (ta varjanta te pride okoli 20.000 SIT)

Najdražja možnost (o kateri ne vem totalno nič) pa je vodno hlajenje, ki nadomesti lahko nadomesti vse ventilatorje razen ventilatorja na hladilniku vode. Napisal sem lahko, ker ponavadi vodno hladimo le procesor in grafično kartico, napajalnik pa je malo teže vodno hladiti ker je težje dostopen in je notri več grelnih elementov. So pa taki napajalnikih ki se hladijo preko hladilnih reber vendar so ti zelo dragi (za moj okus). No tudi če bi vse kar je možno hladil z vodo, se računalnik še vedno greje in je fajn imeti kak ventilator samo za prepihovanje škatle. Ta ventilator ne dela problemov ker je ponavadi velik in se vrti zelo počasi. (to te pride tok drago kokr maš dnarja, z veliko improvizacije in lastnega dela pa tudi zelo poceni)

Glede diskov ne vem če se ti je vredno sekerat dokler ne utišaš procesorja, grafične in napajalnika. Potem pa obstajo razne podloške ki kompenzirajo vibracije. Dražja varjanta so ohišja za diske ki so obložena s peno, to lahko narediš sam ali pa kupiš, samo je treba pazit ker če ga oblečeš mu je treba nekako toploto odvest!

to bi bilo vse o tem kar jas vem

lep pozdrav,
It's just me myself and I

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s51as ()

rikta33 ::

BARTMAN!!!
mislim, da ne bom nesel na servis al pa kam...tudi ne vem, ce se bom zadeve sam lotil. vseeno hvala za nasvet. ti javim kako sem resil celotno zadevo.
s51as!
uh! hvala za izcrpne infote. clovek se res lahko kaj nauci od vas. ni kaj. ma tak kot je povedal bartman, najprej odpret pa pogledat kje najbolj tuli. potem se pa javim.
tebi tudi hvala se enkrat....se še javim.:\ :) :)

franci ::

Mene zanima če bi thermaltake-ov hladilnik, Thermaltake Tower 112 ( http://www.bolha.com/oglas1245019 )
uredu hladil moj procesor, brez da bi gor montiral ventilator?
Imam pa barton XP 2500 -->1883mhz/1.65V @ 1900mhz/1.4V

Ter kako bi svojega radeona 9800pro pasivno hladil? ZM80D ne gre brez venta ane?

Ubistvu moj namen je tak da bi blo vse brez ventilatorjev, kadar bi npr. poslušal musko.
Ko bi pa računalnik obremenil, bi pa prek stikal vključil ventilatorje. Če bi hotel igrat igre.
Hello, hello, hello, how low?

Spajky ::

ne zadev brez ventov; dat jih na 5V, če se kaki neče zagnat, maš pa na mojem sajtu pod elektro finte, da ga zezneš, da se zažene ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

franci ::

Sem štromar:)

Sem dal v napajalniku ventilator na 5V, na ventu na procesorskem hladilniku imam pa fanmate.
Na grafični pa ždi ATI VGA silencer 3.
Sej je vse skup kar tiho, še najbolj je glasen disk in napajalnik. Čeprav je vent na 5V v napajalcu. Pomaga kaj kvalitetnejši vent?
Disk pa tišajo zračnice:)
Mogoče sem preveč pikolovski, ampak mal sem razmišljal,
da bi naredil čisto tiho kišto.

Moram prebrat temo, če ste kaj pisali o oblogah...
Hello, hello, hello, how low?

rikta33 ::

S51AS!!!!
nesel sem računalnik prijatelju. dal je regulator na procesorski vent. zdaj eksperimentiram. zamkrat vse ok. moram spremljat temp in obrate,,baje. sem zadovoljen z delom masine. upam,da bo tak ostalo.

s51as ::

No fajn...
kako si pa kaj zadovoljen z tišino na najmanjših obratih ventilatorja? Verjetno se kar pozna in zdaj slišiš kak drug ventilator?
Pri nadzoru temperature pazi tudi na temperaturo okolice! Vrednosti temperature, ki jo dobiš na procesorju, prištej še razliko med maksimalno temperaturo ki jo imaš v sobi (verjetno poleti) in med trenutno temperaturo. Tako boš dobil temperaturo procesorja v vroči poletni sobi.
Če so temperature normalne potem lahko brez skrbi pustiš ventilator na najnižjih obratih.

Lep pozdrav.
It's just me myself and I

Jackass ::

Živjo!

Js mam tut ne problem. Imam 2 papstova venta 120mm in v bios-u mi noče več prikazovt obratov. Zdej mi pa ni jasn, ker mata oba papsta (sej sta isti model) še kabl, ki naj bi služu temu namenu. Kaj bi lahko bil vzrok? Premal obratov?
jAcKaSS

STASI ::

Danes sem slučajno naletu na eno leseno ploščo, ki naj bi znižala glasnost do 30 dBa. tu se porodi vprašanje ali se splača to kupiti in narediti ohišje iz tega ali ne? Je pa sendvič plošča.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

franci ::

Imaš mogoče link?

30db je nekam veliko...
Hello, hello, hello, how low?

rikta33 ::

s51as
nisem se kar nekaj casa javil. testiral sem vent na procesorju na tak nacin, da sem ga zalaufal na max. vent se slisi ampak ni tak hudo. ce pa se zaganja kaj bolj zapletenga potem se zadeva mal bolj slisi....v BIOSU kaze na temperaturo procesorja med 49-51.....
potem sem vent dal na pol moci....tisina- perfektna...pri bolj zapletenem delu je hrup je motec. temp procesorja je vecja. med do 53.....
rad bi vprasal naslednje: do katere meje je dovoljeno oz. kje je zgornja meja procesorske temperature? nisem pa probal kaksno temp. dobim ce vent zmanjsam na min. predvidevam, da bo visoka. nisem se spilal, ceprav me tisina kompa zelo, zelo mika.....kaj naj se recem....ne vem ce sem ravno zadovoljen ampak glede na to kako je racunalnik tulil sem lahko....hvala

BaRtMaN ::

Točne temperature do odvisne od jedra do jedra, ampak do 70 stopinj Celzija vsak dela, potem že pride v poštev kakšen avtomatični shutdown preko BIOSa.

Spajky ::

rikta33; če te zanima, kako se temperatura proca obnaša pri zmanjšanih vrtljajih, si poglej na mojem sajtu pod komp/benči moj primer ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Kato ::

Nekaj časa nazaj sem na Slo-techu zasledil govora o nekem materjalu( bojda v uporabi pri zvočnikih), ki zamaši zvok veliko bolje kot pa ˝obloge za stišanje˝ pa še cenejši je, mislim, da se imenuje filc( samo nisem ziher) . A mogoče kdo ve kje ga lahko kupim?8-)

Nejc Pintar ::

OBI, Bauhaus, ...

Praktično vsak penast material ti bo izoliral. za hardcore lahko tudi stekleno volno(pazi na temp)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Kato ::

Opravičujem se za porabljen post, na začetku teme je navedenih dovolj uporabnih materjalov, drugače bom šel pa pogledat v bljižnjo trgovino s akustiko.

passat3cc ::

Lep pozdrav!

Rad bi utišal mojo kišto, ker mi že pošteno najeda ta hrup, pa še spati morem zraven!

Kot ste pisali, sem poskusil vent na procesorju priklopiti na 5V, ampak se je procesor kmalu segrel na 72 stopinj!!! V BIOSu sem imel nastavljen izklop pri 70ih stopinjah, sem prej mislil na to 8-O

Pomoje bo treba kar vent menjat...
Kaj menite o tem:
TUKAJ
Pa še en potenciometer....
Se mi zdi da se pri Zalman-u dosti ime plača...

Prosim za vaša mnenja!

HVALA

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Po moje boš moral prej hladilnik zamenjat kot pa vent. Drug vent ne bo napravil dovolj stopinj razlike...

passat3cc ::

Saj to sem misli....
Če si ogledaš link in pa hladilnik.... Všeč mi je predvsem cena-2200 :D

Fizikalko ::

A ti maš A64 in ti pride do 72? Tu pa nekaj ne štima, to je skorajda nemogoče. Povej vse podatke o nstavitvi proca in o vrsti jedra.

passat3cc ::

Aja, pa v napajalniku sem tudi ventilator iz 12V na 5V prestavil.
Mislim, da tam ne bi smelo biti problemov, glede na to, da imam običajen 300W napajalnik.
Razlika v glasnosti je pa kar velika, sedaj se samo še procesorski dere!

passat3cc ::

Tip procesorja Intel Celeron D 335, 2800 MHz (21 x 133)
Ime procesorja Prescott-256
CPU stepping D0
Spisek instrukcij x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Originalen takt 2800 MHz
Min / Max CPU Multiplier 14x / 21x
Engineering Sample Ne
L1 Trace 12K Instructions
L1 podatkovni predpomnilnik 16 KB
L2 predpomnilnik 256 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)

Proizvajalec procesorja
Ime firme Intel Corporation
Podatki o proizvodu http://www.intel.com/products/browse/pr...

obremenitev procesorja
CPU #1 0 %
««
5 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375068 (4578) Eboran
»

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

Oddelek: Novice / Procesorji
93383 (2819) Wolfram
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129256 (6999) OwcA
»

Kako z kompresorskim hlajenjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
487722 (7012) frenk
»

Celeron 500 SL3LQ in MSI MS6168 ver2

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
173851 (3733) Spajky

Več podobnih tem