» »

Tišanje računala

Tišanje računala

Temo vidijo: vsi
««
2 / 31
»»

BaRtMaN ::

Metoda nicjasnega je veliko bolj učinkovita in tišja. Vejetno tudi cenejša.

nicjasno ::

Ceneje kot zastonj ne gre... in tocno toliko me je stalo :)
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

BaRtMaN ::

No... :) Mogoče pa vsakemu ne poležava po predalih nekaj starih heatsinkov. Trenutno tudi sam delam na nečem podobnem za Ti4200 samo nimam M3 svedra za vrezat navoj v heatsink. Razmišljam o knipingih, ki sami vrežejo navoj.

rkb2 ::

BaRtMaN samo luknjo fi3.5 zvrtaš potem pa matico+vzmet+vijak, kniping vijak tudi gre samo če je material debel bo šlo malo bolj težko.

Nicjasno kaj pa delaš z tolko diski ? Na mojem 120Gb ni niti 10Gb.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rkb2 ()

nicjasno ::

Jaz tudi nisem imel heatsinka, pa sem sel v rolana, in so pubeci privlekli na plano eno skatlo z odsluzenimi heatsinki in venti, pa so rekli da si lahko enega zberem, pa nesem, za dzabe.

Na diskih imam sve is svasta. Nezapecene stvari, vse mp3-je, anime serije, slike, pr0n ....
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

BaRtMaN ::

rkb2: Če sem te prav razumel, naj zvrtam luknje fi2,5 (ne 3,5) in v njih kar že uvijačim M3 vijak, ki mu potem odrežem šesterokotno glavo, na hrbtni strani pa pritrdim vse skupaj z vzmetjo in matico. Poleg tega bi dna drugo stran postavil še eno ploščico, da ne bi bil PCB pod prevelikim pritiskom.

rkb2 ::

BaRtMaN - ne kar skozi hladilnik zvrtaš luknje 3.5 pa daš vijak skozi hladilnik - glavo vijaka malo pobrusiš tako da gre med rebra - je pa res da moraš imeti malo sreče da ko vrtaš ne zadeneš ravno rebra.

frenk ::

jest sm sicer reku da bom prilimal slikce, ampak dobite kar filmček...pomoje da je velik cca. 3.5MB, tko da ni prevelik zalogaj:)

klik

...sicer pa je to pomoje bol za funnylinks:D

BaRtMaN ::

rkb2: Hm, pri meni je to rahel problem, ker imam rebra na dober milimeter narazen in je s tako tankim svedrom nemogoče vrtat, ker se sveder zlomi. Mogoče bi lahko rebra z večjim pobral stran, sicer malo težje... EDIT: Sem se pri prjatlu pozanimal in je rekel, da bo poskusil z dletom rebra sesekat ven nad luknjico za vijak.

frenk: LOL, upam, da nisi tega med delovanjem počel. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

rkb2 ::

BaRtMaN: Z modelarsko žago se da posamezna rebra prav lepo izrezat (lahko tudi kupiš posebne liste za kovine, vendar boš tisti milimeter (sem žagal že 3 mm debel Al) lahko prežagal kar z navadnim listom, list pa malo namaži z wd-jem preden začneš žagat). Z dletom boš verjetno sosednja rebra zvil.

T0RN4D0 ::

jst moram tud si nardit za grafo... mam ena rebra od P1, bolj redke so, sam sem jih mogu kr precej stran dat, ker je bil proc hlajen pasivno. Pa moram nekje staknt nekoga z navojnim svedrom... aja, rebra sem pa kr z dremlom stran odrezu tam k bojo šravfi (na dveh robih po 4 rebra) :)

disk bi si tud mogu uredit, sam k se mi 0 ne da... :'(
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

frenk ::

bartman: na srečo sm tud na to pomislu, tko da sm prej comp ugasnu :)...sicer sm pa smao hotu pokazat da tudi na gumicah disk ne more nikamor pobegnt...samo dobr morš nardit

BaRtMaN ::

frenk: Kul, kje si pa dobil gumice?

rkb2: jst ne bi rad celega rebra odžagal, samo toliko, da gre kapica notr. Ali3n mi je svetoval, naj nesem nekomu z vrtalno mašino, tako da se s svedrom zvrta natrančno.

BaRtMaN ::

Sem kupil hladilničke za rame od Revolteca, pa me zanima, če so tiste termalne blazince dost močne, da držijo hladilniček na ramu?

frenk ::

bartman: to je bla ena stara zračnca od kolesa...zmer bol opažam da je razlika ogromna:)...tiste termalne blazinice se bl tko...men niso dobr držale pa sm kar s termalnim lepilom:)

ginekolog ::

Jaz sem na izredno pocni način naredil računalo skoraj neslišno - sliši se samo tih disk. Imam 7 ventov, a vse na 5V. Vrtijo in hladijo dovolj dobro, da mmoj navit barton ne dela nikol več kot 45C. Blowhole seveda dosti pomaga. Napajalc pa imam 120mm, ki je tudi neslišen (pač velik). Za vse skupaj nisem porabil niti SITa, saj sem vse vente dal kar na +5v (kabel iz napajalca).

Dalje pa ne mislim tišat, saj me hrup ne moti več. Prej je hotelo vse skupaj poleteti ;)

Pa dosti uspeha!
Divers do it deeper.

kuglvinkl ::

Ravno oni dan sem premišljeval, ali bi si bilo smiselno postavit prekate kot jih ima G5. Dalo bi se, vprašanje pa, kolk se splača.











1. prekati (iz plexi stekla) PSU, 2. prekat CPU, 3. NB in GPU. Apple ma plate drugačne, tko da jih pri njih zadeva lažja.



Each of the four thermal zones is equipped with its own dedicated, low-speed fans. Apple engineered seven of the nine fans to spin at very low speeds for minimum acoustic output. Using 21 different sensors, Mac OS X constantly monitors component temperatures in each zone, dynamically adjusting individual fan speeds to the appropriate levels for the quietest possible operation. As a result, the Power Mac G5 runs two times quieter than the previous Power Mac G4 enclosure.

Tut na PCjih se to vse da. Zaenkrat zgolj DIY variante.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

BaRtMaN ::

frenk: kako si pa zračnico tako raztegnil, da si cel disk notri stalačil? Ker jaz sem dobil del zračnice od 4-ke pa nikakor se ne raztegne dost, seveda sem pol ugotovil, da je darovalec mislil, da bi gumo dal med kletko in disk in ne, da bi disk levitiral. :)

frenk ::

bartman: ja sej guma je samo med diskom in kletko in je pritrjena s šravfi...bom dons zvečer al pa jutr mal poslikal:)

Spajky ::

@ ginekolog: tvoja plata ti ne meri iz onDie diode, temperatura realna ti je najmanj še 10° višja (moj Tulc pije pol manj, pa imam vse vente na 5V, pa imam cca. enako temperaturo z interne diode)! Dobro pa je vedet, da tudi naviti Barton lepo fura na samo 5V, če je v redu narejen pretok zraka ... mogoče bo poleti problem in boš moral malo downclockat ...

@ kuglvinkl: niso nujni prekati, malo trdega papirja, kartona in napravit "usmerjevalnike" pretoka, vidi kako sem jest to napravil na moji mašini ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Jebiveter ::

kuglvinkl: Tudi meni so takoj po predstavitvi G5 padli v oci tejle prekati. In sem se spravu razmisljat in imam narejen nacrt za eno kistico, ki se posluzuje doticnih prekatov. Stvar bi bla prakticno neslisna.

A zal je tako, da ne najdem casa ne denarja, da bi se lotil izdelave (cas je tisti ki me zmeraj unici):(
Samo, da naredim maturo, pa se bom pocasi lotil tega... (ce ne bo prepozno... za moja usesa namrec)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kuglvinkl ::

Spajky: dobro pošlihtano. Sam sem imel v mislih predvsem plexi.

Jebiveter: če se spravim delat Al Cube, potem bodo prekati definitivno notri. Moram samo počakat, da nove plate, da vidim kako bodo razporejeni elementi. Ravno včeraj sem videl novo plato na K8T800 Pro, ki ima NB na levi strani od CPUja, malo pod njim. Skratka, dizajn PCBja se mora po novih čipovjih in novem formactorju vrniti v predvidljiv layout.
Your focus determines your reallity

Spajky ::

@ kuglvinkl: ja, prozorni plastični prekati so res bolj fancy, če maš prozorno okno na kišti in osvetlitev ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Jebiveter ::

kuglvinkl: Hmm... this is scary!:| Namrec tudi jest imam v planu naredit Qube ohisje predvsem iz Al profilov, plosc in mrez...
Bi bil mogoce pripravljen na "izmenjavo" idej?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kuglvinkl ::

Spajky: no, nisem ravno mislil na osvetlitev. Imam idejo, da bi recimo stranico plexija prilagodil matični plošči, da bi bila več ali manj "diht". + zadevo treba naštudirat tako, da omogoča lahek poseg v notranjost oz. enostavno odstranitev.

Jebiveter: z veseljem!Ampak, to pova počela al na privat al pa v novi temi.

Strinjamo pa se zgleda, da je o prektaih zelo vredno razmisliti pri optimalnem hlajenju . ATX je bil zgleda res narejen za CPUje z 25W, pri katerem povsem zaoostuje, da malce pihlja naokrog.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Wohoo!









Prekati postajajo resničnost!!

Schaut man sich den Innenraum beider Gehäuse an, so meint man zunächst ein nagelneues BTX Gehäuse vor sich zu haben. Die Tür geht auf der rechten Seite auf, das Mainboard wird an der linken Wand befestigt... der Schein aber trügt. Man wird schnell erkennen, dass es sich hierbei nur um ein umgedrehtes ATX Design handelt. Die Idee, das Mainboard umzudrehen, kam wohl als erstes, als das BTX Mainboard Layout vorgestellt wurde. Das Umdrehen des ATX Mainboards soll nun in den neuen Gehäusen für ein verbessertes Kühlungsverhalten sorgen und ein besseres Kabelverlegen garantieren. Lian Li ist nicht der erste Hersteller, der auf ein solches Design baut. Wir haben von anderen Herstellern erfahren, dass diese auch solch ein Design anstreben. Auf der CeBIT 2004 werden wir viele Neuigkeiten über diese neue Bauart erfahren können.

Für Festplatten wird in beiden Gehäusen genügend Platz vorhanden sein, welches die Entwicklung für den Serverbereich mit sich bringt. Auf der Webseite von Lian Li ist noch nichts von diesen Gehäusen zu sehen, deswegen können wir zu diesem Zeitpunkt auch noch nichts über Liefertermine und Preise angeben.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

burkiburke ::

zelo seksi :D , pa tudi lepo da so dali 2 x120mm venta 8-) . Sem 99% prepričan da bo Kuglvinkl kupil enega ;) .

kuglvinkl ::

Če se ne spravim delat Al Cuba, definitivno. :)
Your focus determines your reallity

Jebiveter ::

Nice! :D Ocitno Apple res postavlja nove smernice v racunalnistvu... :\
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

PrimozR ::

Če kdo rab kšne zračnce od bicikla, bi se loh še kej zmenil :D

Boki_ ::

Jst sm mel že načrt kak mesec in pol nazaj, k sm hotu narest kopijo ohišja G5, pa sm reku, da ga bom naredu med zimskimi počitnicami, pa me je kar minilo, ko sm vidu, neke prekate, in podobno pi*******. Sedaj pa me je spet prijelo, in mislim, da bom med pomladanskimi počitnicami kar naredu to ohišje. No, vsaj upam.
I'm back

smilyxx ::

Sem gledal tole ohišje na CeBITu pa je res naaaj fancy. SAm je pa dost večje od kakšnega big tower chieftec.

Lp
Save water.
drink beer.

Jebiveter ::

Ce bi se spravil delat ohisje za tocno dolocen hardware (tako kot ima to G5) je stvar dost preprosta. Zal pa je potrebno upostevat moznost nadgradnje, kar je pri PCjih nuja, pri Applu pa ne ravno (ko je cas za nadgradnjo se kupi nov stroj - vsake 4 leta, ko pride nov HW). Zdej, ce imas namen uporabljat tocno dolocen HW se dokaj dolgo in se ti priblizno sanja, kaj bos kupil ko bo stvar prepocasna, potem pac na tak nacin zdizajniras ohisje.

Ce si recimo pogledamo kaj maximalno potrebujes v enem normalnem racunalniku:
1. ATX plosca (nekatere imajo ze velikost BTX, razlika je samo v postavitvi komponent)
2. Procesor (kakrsen koli ze)
3. Tih hladilnik (Zalman 7000A)
4. dovolj RAMa (1x do 2x 512MB)
5. "tiho graficno kartico" (z Zalman ali custom hladilnikom brez ventilatorjev
6. zvocno kartico
7. CD-RW/DVD+-RW enoto (samo eno enoto, vec ne potrebujes
8. trdi disk (pa recimo da imas 2.

Zdej, postavi ves ta HW v neko kvadrast skatlo tako, da se drzis naslednjih pravil:
1. za opticno enoto imas max. 2 prostora,
2. komponente locis tako, da so najvecji izvori toplote loceni
3. v ohisju razdelis zgoraj omenjene izvore toplote tako, da ima vsak neodvisno hlajenje (prekati)
4. omogocis lahek dostop do komponent v primeru okvare ali nadgradnje
5. za nadgradnjo pustis le minimalno mozno prostora (pa naj gre za disk, ram, kartice itd.).
6. Zunanjost oblikujes tako, da imas neposreden dostop le do naprav, ki jih uporabljas vec kot 1x na dan (opticna enota), ostalo pa zakrijes.

//To seveda ni vse, ampak ostalo so specificne finese, katere pa je potrebno dodelat, da stvar izpade kot celota.

DONE! Imas apple-style zasnovano ohisje, seveda v svoji obliki in dimenzijah, z tihim delovanjem, itd.
Seveda pa tukaj govorim o ohisju za racunalnik, katerega uporabljas in ga zato ne odpiras vsak dan ali 1x na teden. Gre za produktivno mashino... kjer je tisina glavni faktor.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

M-man ::

Sej me ne moti, samo sem mnenja, da je tema vsebinsko malce zašla>:D

PrimozR ::

nebivedu, kuko maš loh od Inno-ta FX 5200 z ventilatorjm, jest mam pa pasivno hlajeno??
( takole)

Boki_ ::

Smo meli dans rač. in dok. predmet v šoli, in ker naj bi bla do šole 1Gb povezava(mreže pa je samo 10MBit) sm si ogledal kar en kup slikc od G5. Pa sm si že vse zamislu. Zanima me le še kaka zgleda tista "komora" na kateri je oznaka G5, ker zgleda, kot da je nad procoma cela iz reber. Sicet pa bi kladilnik bol bakren, narejen po naročilu, GROMOZANSKO velik, tako, da bi segel do stranice samo rebra, potem pa bi bil na vogalih prišraufan v stranico. Ko bom našel čas (če mi lahko naredi seminarsko v obsegu 15 strani o mikrokontrolerjih, lahko da že jutri), bom vse skiciral in dal slikce gor.
I'm back

Jebiveter ::

DeLonge: off-topic - to seminarsko delas za maturo?
on-topic: uni hladilniki so v bistvu ogromna ALU rebra pac pokrita z pokrovom, kar naredi tunel. Nekje sem na eni slikci vidu hladilnik brez pokrova...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Tilen ::



pasivno hlajen amd 64
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

Na sudihan so spravili Bartona M 2500+ na pasivno hlajenje pri 600 MHz. S TR 947, pri 1.1V.
Your focus determines your reallity

BaRtMaN ::

Hm, to je pa rahlo malo, ker meni je Barton 2500+ deloval na 1600MHz + SK7 pri okoli 60C, kot je poročala dioda v socketu. Seveda to pri polni obremenitvi (F@H).

kuglvinkl ::

BaRtMaN: pa si imle pasivno hlajen CPU? Na kolk voltaže in kolk časa si laufal fah?

Tom de Longe, just don't.
Your focus determines your reallity

Fury ::

A pasivno vodno steje?
Men zdrzi cez noc na 2200mhz 1.5V Prime95 :)

BaRtMaN ::

kuglvinkl: na SK7 je sedel ventilator, ki se ni vrtel, ker mu očitno 5V ne paše. Laufal sem vsaj 2 dni, dokler nisem opazil, da se vent ne vrti (zaprta kišta pa to). :8)
Sigurno, 1600 MHz na okoli 1.5V, če se pravilno spomnim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Spajky ::

Uf BaRtMaN, če je blo v socketu res 60, pol je blo v procu 90°C ... PS: vent ti verjetno ne zalaufa ko pržgeš komp; maš na moji strani pod elektro/fans-1 na koncu fix ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BaRtMaN ::

Možno. :| Anyway, vent se ni hotel zalaufat na 7V, to voltažo sem dosegel z modifikacijo molexa (rumena in rdeča žička skupaj), ampak se je zalaufal le, če je bila zraven ozemljitev. Procesor sem nekaj časa nazaj pogledal od spodaj in res ugotovil, da se je enkrat rahlo pregrel, ker ima spodaj, kjer je prazen prostor med pini umetna masa malo stopljena. Po celi površini tega kvadrata so vdrtince, tako kot recimo točke in na sredini jih nekaj ni več, ker so na enaki ravni kot ostala površina.

Spajky ::

Sej ti pravim, da je na moji strani rešitev za vent! PS. Če je bla že plastika pod procom stopljena, je blo čez 100°C ! Maš srečo, da ni blo "China syndrome" .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BaRtMaN ::

True. :D Tako ali tako šaltam zdaj na vodno, tako da pritrditev bloka ne bo več vprašljiva, ostale komponente hlajenja so pa tudi odlične.

ajagodnik ::

mimogrede,
ali je potrebno "utišan" disk na gumizah oz. vrveh ozemljiti?
recimo z žičko na kletko za diske?

LPP

Fury ::

Ni potrebno :)

ajagodnik ::

še nekaj :) ,
a je najbolje imet čim večje ohišje za uspešno tišanje oz. hlajenje?

tale 3xcd/3xdisk ohišja se mi zdijo tako natrpana, sploh tam v okolici napajalnika in enot, miljon kablov

kaj pravte, big tower?

LP
««
2 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY HPC

Oddelek: Zvok in slika
375053 (4563) Eboran
»

Novi zasloni, testi, Google, Nasa in še kaj

Oddelek: Novice / Procesorji
93371 (2807) Wolfram
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129243 (6986) OwcA
»

Kako z kompresorskim hlajenjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
487708 (6998) frenk
»

Celeron 500 SL3LQ in MSI MS6168 ver2

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
173839 (3721) Spajky

Več podobnih tem