» »

Zakasnjen vklop z releji v ATX napajalniku ?

Zakasnjen vklop z releji v ATX napajalniku ?

Lith ::

Me zanima, kako bi zgledalo, če bi želel disk v računalniku vključit nekaj sekund avtomatsko po vklopu /pritisku na PWR-ON.
Po moji ne-strokovni logiki bi zvezal en kondenzator na 'predpostavljam' tist pin releja za vklop, ostala dva pa v molex konektor za 12V? (ali bi to delovalo, ali pa bi moral dat tud na 5v... bi kdo ki se mu da, narisal enostavno shemo)

Pudding ::

Si siguren, da ni v biosu te nastavitve?

Lith ::

uf, ja, ker imam pač tako ploščo (ABit BX6v2), sicer pa tista nastavitev ni za časovni zamik vklopa, ampak detekcije (se pravi, da plata počaka tolk sekund kot je nastavljeno, da potem poišče priključene diske - eni stari diski so rabli kakih par sekund, da so 'normalno' zagnali, zdej novi več ne)

Jaz prav iščem fizično izvedbo zakasnitve vklopa, kot bi čez 3 sek. vključil še eno dodatno stikalo za disk...

jest10 ::

Zakaj pa sploh rabiš to?
Samo če se ti bo disk prepozno zagnal ga plata ne bo zaznala.

Lith ::

zato ker imam not 2 diska in se ob vklopu itak zaganja plata ene 15-20 sek preden začne diske prepoznavat (SCSI itd...) in ne bi rad, da mi takoj ob vklopu rač. zaganja tud diske, ampak ene 3- 5 sek. po vklopu 'plate' (da mi ne bo še enkrat 'potegnilo' preveč in skurilo napajalca...)
Simpl razlog, pa sm mislu tud rešitev, pa mi še vedno ni jasn....

Azrael ::

Mogoče bo tole čisto mimo, ali imajo mogoče tvoji SCSI diski možnost nastavitve zakasnjenega vklopa (videl pri enem 500MB SCSI disku, kjer se je to nastavljalo z jumperji, poleg ostalih SCSI nastavitev: ID enote, parity, ...).

Za tvojo idejo pa: za ta namen bi lahko uporabil časovni rele, ki bi napajanje diskov vklopil čez nekaj sekund, samo ne vem ali je to pametno, nevem kako bo to vplivalo na diske in njihov kontroler.

Je pa še ena možnost: 2 napajalnika vzporedno.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Lith ::

uf, nisem iskal direktno na diskih, mogoče pa bo tista z 2 nap. boljša varianta

tnx

Pudding ::

Ce mas SCSI, pol je pa res cudno, da ni v BIOSu.

Lith ::

aja, sam nimam SCSI BOOT kontrolerja (ker je bil takrat predrag) in sploh to ni vprašanje o SCSIju ampak kako bi naredil z relejem , da se zakasnjeno vklopi - samo to.
Če kdo napiše prosim lepo...

Azrael ::

Časovni rele, če je tovarniški, je škatlica na katero pripelješ napajanje (višina napetosti odvisna od modela; rabiš takega, ki dela na 12V istosmerno), potem pa se po nastavljenem času preklopi 1 ali več kontaktov. Ti bi rabil 2 delovna kontakta, da bi po preklopu pripeljal 5 in 12V do diskov. Povprašaj po trgovinah z elektro materialom ali kakšnega štromarja, ki veže el. omarice.

Če pa bi bil rad sam svoj mojster pa povej , da ti poiščem kakšno enostavno shemo, samo povej ali s čipom ali tranzistorji.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DJroky ::

boš prej skuril napajalnik s tem stikalom kot pa brez njega!!!

jest10 ::

DJroky:
Od kje ti pa to?

Lith ::

Azrael:
hvala za konkreten odgovor, samo me pa zdaj malo muči tisto s čipom ali tranzistorji - kaj imajo tu zdaj veze (zato ker sem res mislil, da bi vezal kondenzator zaradi časovnega zamika, pa zgleda nima nič veze)

DJroky:
točno zakaj bi prej skuril ? ker bi se posamezno vključil disk po 2 sek. in potem mogoče še po 3 in zato ne bi ob vklopu 'potegnilo' špice premočne za napajalnik ?

Azrael ::

Sasmo toliko me je zanimalo, če boš sam delal vezje za časovni rele, kaj imaš raje ali verzijo s čipom 555 ali kaj boj enostavnega s tranzistorji. Samo kondenzator in rele ne zadostuje.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Lith ::

naredil ne bom nič, ker ne vem sploh kako, bi me pa zanimala enostavnejša (in verjetno manjša) zadeva s tranzistorji

Azrael ::

Tu je shema, vsaj po moje, najbolj enostavnega časovnega releja. Vse diode so univerzalne silicijeve diode (1N 4007 ipd), Zenerjeva dioda naj bo za napetost 6 do 9V (nekje v tem rangu napetosti), Za tranzistor je pomembno samo, da ima veliko ojačanje in da zdrži tok vsaj 200mA. Rele naj ima tuljavico za napetost 12V in naj ima en par kontaktov za 5A ali več Na shemi je zaradi preglednosti samo en izmenični kontakt, ti rabiš 2, ker boš preklapljal +5 in +12V.

Če želiš nastavljati čas preklopa releja, moraš spremeniti upor 10k oz. namesto njega montirati trimer ~47k. S podanimi elemeti je zakasnitev vklopa okoli 2s.



LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Lith ::

uf, hvala veliko. Res nisem pričakoval takega načrta. Moram zdej u trgovino po material, enkrat ko vse dobim, pa še preskusim...

Hvala za trud... zaenkrat...

LP, Thomas

mazy ::

mene pa zanima če bi se dal ko maš enkrat že sistem v OS in dela fajn in pol greš nekam za npr. 20h in rač bo sameval. se da kak nardit da bi diske izklopu? pa ne softwaresko ampak hardwaresko. frend mi je reku da ma en to narjeno pa me zanima....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako priklopiti časovni rele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
246845 (3082) mirator
»

delovanje timerja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181787 (1013) birtija
»

preveliki tok(varovalka)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212005 (1730) kondezator
»

2 napajlnika v 1 plato.

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
251756 (1452) T0RN4D0
»

Ali mi proc počasi umira

Oddelek: Navijanje
91271 (948) Azrael

Več podobnih tem