»

Evropski parlament potrdil direktivo o prepovedi zelenega zavajanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v sredo s 593 glasovi za, 21 glasovi proti in 14 vzdržanimi potrdil direktivo, ki prepoveduje zeleno zavajanje (greenwashing). Z direktivo želijo zaščititi potrošnike pred zavajajočimi tržnimi praksami in jim omogočiti, da se bolje odločajo. V ta namen so na seznam prepovedanih praks dodali vrsto taktik zelenega zavajanja in tudi nekaj načinov za načrtovano zgodnjo zastarelost (early obsolescence).

Odslej bo prepovedana uporaba izrazov, kot so "okolju prijazno", "naravno", "biorazgradljivo", "podnebno nevtralno" ali "ekološko" brez ustreznih dokazov. Tudi na področju trajnosti (sustainability) vlada zmeda, ki jo nova direktiva ureja. Le uradne oznake trajnosti, ki sledijo certifikatom in so jih postavile pristojne institucije, bodo dovoljene. Spremembe bodo začele veljati, ko bodo prenesene v lokalno zakonodajo, za kar imajo države dve leti časa.

Problematične so tudi sheme kompenzacije izpustov CO2 (offsetting), ki jih proizvajalci pogosto uporabljajo, da...

10 komentarjev

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Včeraj je bila v uradnem listu Evropske Unije objavljena direktiva 2006/24/ES o hrambi podatkov, pridobljenih ali obdelanih v zvezi z zagotavljanjem javno dostopnih elektronskih komunikacijskih storitev ali javnih komunikacijskih omrežij, in spremembi Direktive 2002/58/ES, bolj znane kot Direktiva o hrambi prometnih podatkov.

Direktiva bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu, njeno polno izvajanje pa bo v Sloveniji odloženo za 18 mesecev. Slovenija je namreč izjavila, da bo za 18 mesecev odložila uporabo Direktive za hrambo komunikacijskih podatkov, ki se nanašajo na dostop do interneta, internetno telefonijo in internetno elektronsko pošto.

Izkoristimo torej še zadnje mesece svobode na internetu, ki nam je preostala ...

68 komentarjev

Spamhaus bo čistil Kitajsko

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je Kitajska tako dolgo izogibala reševanju problemov s spamom, da je sedaj skoraj prepozno.

Tako bo kitajskim oblastem in ponudnikom dostopa sedaj na pomoč priskočil Spamhaus, ki naj bi razbil omrežja, ki se ukvarjajo s pošiljanjem neželene pošte. Glede na število prebivalcev in računalnikov zna ta ukrep imeti učinke tudi na globalni ravni. Še klik.

1 komentar

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

(Anti-)spyware na pohodu

Slashdot - Danes, ko se "spyware" in "adware" širita z izredno hitrostjo, se (na srečo) pojavlja tudi vedno več programov, ki pomagajo uporabnikom v boju proti nadležnemu oglaševanju in "vohunjenju". Tako se med pisci spy/adware programov in njihovimi odstranjevalci bije neprestan boj, kdo bo koga prelisičil. Tokrat pa so se neznani avtorji domnevnega "pomagala" proti "spywaru" domislili nadvse izvirne ideje - naredili so program, ki bi naj počel ravno nasprotno od tega, za kar je bil namenjen - namreč program, ki se je predstavil in tudi deloval kot anti-spyware orodje, vendar pa je prenašal uporabnikove informacije matičnemu podjetju.

In zakaj bi se s takšno novico ukvarjali na Slashdotu ali Slo-techu? Omenjeni program z imeno SpyBan, je namreč bil prenešen kar 44000-krat v zadnjih šestih mesecih, nakar so ga umaknili. Če ste ga morda z dobrimi nameni začeli uporabljati tudi vi, si le preberite celotno novico.

Še opozorilo: opisani primer nikakor ni edini in obstaja množica programov,...

3 komentarji

Microsoft Slovenija pošilja spam?

Slo-Tech - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov določa, da "podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno" (novi 45a člen). Spam so torej vsa tista sporočila, ki so namenjena oglaševanju izdelkov ali storitev in so poslana brez vnaprejšnjega soglasja.

Tega pa očitno ne vedo pri Microsoft Slovenija, saj sem danes v svoj poštni predal dobil reklamno sporočilo, v katerem me vabijo na Microsoftovo NT konferenco 2004. Sporočilu je dodana priponka v MS Word formatu (v kateri piše isto, kot v samem sporočilu) velikosti 439 kb in nekaj slik. Skupna velikost sporočila je kar 692 kb!
Sporočilo je bilo poslano iz IP naslova 217.72.75.25 (ki po podatkih RIPE.net pripada podjetju Repro MS d.o.o.), naslov pošiljatelja in prejemnika (from: in to: polje) pa je isti - "Microsoft Informacije" <info@microsoft.si>. Sporočilo je bilo seveda...

73 komentarjev

V ZDA sprejeli zakon o omejitvi spama

Wired News - Ameriški kongresniki so včeraj soglasno sprejeli CAN-SPAM Act of 2003 (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003), zakon, ki omejuje pošiljanje nezaželjene elektronske pošte oz. spama.
Zakon omogoča vzpostavitev posebnega "do-not-spam-me" seznama, ki ga bo vodila FTC (Zvezna komisija za trgovino). Pošiljateljem, ki tega seznama ne bodo upoštevali grozi do pet let zaporne kazni.
Nadalje zakon prepoveduje pošiljanje elektronske pošte s ponarejenimi podatki o izvoru (lažni povratni naslov, ponarejene "routing information"), delno prepoveduje nabiranje elektronskih naslovov preko spleta ter obvezno možnost odjave (opt-out). Glede nabiranja elektronskih naslovov preko spleta, zakon ne prepoveduje kakršnegakoli zbiranja elektronskih naslovov, pač pa samo zbiranje elektronskih naslovov uporabnikov spletne strani, spletnega foruma ali drugega spletnega servisa brez soglasja uporabnikov ter naključno generiranje elektronskih naslovov - skratka tiste...

12 komentarjev

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Evropska direktiva o zasebnosti v digitalnih omrežjih

Ars Technica - V EU je v veljavo stopila nova direktiva, ki se ukvarja z zasebnostjo v digitalnih omrežjih. Tako od 31. oktobra:
  • glede piškotkov (cookies): prepoveduje vohunske piškotke (spyware), razen če se uporabnik s tem strinja;
  • glede mobitelov: prepoveduje uporabo sledenja mobitelom brez dovoljenja uporabnika, razen ko to informacijo potrebujejo bodisi reševalne službe ali policija;
  • glede spama: prepoveduje spam brez uporabnikovega vnaprejšnjega privoljenja. To vključuje tudi reklamna sporočila, poslana na mobilne telefone.
Seveda se postavlja vprašanje, če bo državam članicam, ki morajo novo direktivo uveljaviti, to sploh uspelo, vsekakor pa je to korak v pravo smer.

7 komentarjev

Domena .EU bo kmalu na voljo

Finance - To naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta; takrat bodo lahko tako pravne kot tudi fizične osebe registrirale svoje domene s končnico eu. V ta namen je Evropska komisija ustanovila Evropski register internetnih domen ( EURID), ki bo skrbel za dotično domeno in z njo povezane aktivnosti. Evropska komisija bo v sodelovanju z EURID-om in članicami Evropske unije pripravila tudi pravila registracije in uporabe .EU domene ter ustrezna določila v zvezi z intelektualno lastnino. EURID trenutno že upravlja z belgijskimi, italijanskimi in švedskimi domenami. Izvorna novica.

1 komentar