»

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

iTunes preko telefona

Slashdot - Podjetji Apple in Motorola utegneta že kmalu po novem letu predstaviti preprost in ne-predrag mobilni telefon, ki bo omogočal predvajanje glasbe s spletne trgovine iTunes. Telefon naj bi bil nekakšen dodatek za iPod, saj bo zaradi omejenih kapacitet omogočal predvajanje le manjšega števila skladb. Omenimo še, da je Apple včeraj sporočil, da je prodaja glasbe v iTunes presegla vrtoglavo mejo 200 milijonov skladb.

Kaj bo šele, ko bo iTunes na voljo pri nas? :)

7 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev

iTunes preko spletnega brskalnika

Slashdot - iTunes, Applov izum in najbolj priljubljeno orodje za legalno prenašanje glasbe z interneta, je s svojimi precej milimi omejitvami postal zelo razširjen in priljubljen med uporabniki, vendar pa lahko glasbo, ki je na voljo v Applovi glasbeni trgovini, iščete samo preko programa iTunes. A odslej tudi to ni več potrebno, saj je Jason Rohrer napisal skripto v Perlu, s katero lahko brskate po Applovi glasbeni trgovini preko internetnega brskalnika, njen najpomembnejši del pa je možnost razvrščanja in oblikovanja s tehnologijama CSS in XHTML, kar bo v veliko pomoč vsem tematskim glasbenim stranem, ki si ne morejo privoščiti gostovanja množice glasbenih vzorcev. Vsekakor precej zanimiva in koristna stvar, za novičko pa kliknite sem.

1 komentar

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev

Novi G5 procesorji

Slashdot - IBM namerava do konca leta Applu dobaviti prve izboljšane G5 procesorje PPC 970FX, ki bodo po novem izdelani v 130 do 90nm veliki tehnologiji. Pričakovano, a ne uradno potrjeno je, da bi naj januarja na trg prišli prvi modeli, ki bodo tiktakali pri 2.6GHz, Applov CEO Steve Jobs, pa pričakuje, da bi naj modeli z 3GHz prišli na trg do poletja 2004.

PPC 970FX je s svojim zmanjšanjem prinesel predvsem manjšo porabo energije, kar zmanjša segrevanje že tako prevročih procesorjev. Prenosniki, temelječi na G5 tehnologiji, pa bi naj prodajne police zagledali prav tako nekje v poletju 2004. Klik!

1 komentar

Prenesenih že 25 milijonov skladb

Slashdot - Očitno je, da se je Applov servis za legalni prenos skladb dobro prijel. Apple je sedaj naznanil, da so uporabniki iz iTunes Music Store prenesli že več kot petindvajset milijonov skladb. Pri Applu priznavajo, da je k tako visokim številkam gotovo pripomogla tudi izdaja aplikacije za Windows okolje. Če se sprašujete, katera je bila petindvajsetmilijonta skladba, vam lahko zaupamo, da gre za Let It Snow! Franka Sinatre. Več o tem.

9 komentarjev

THX odslej tudi v avtomobilih

Overclockers Australia - THX je Lucasov standard za ozvočenje, ki ga največkrat srečamo v kino dvoranah, zadnje čase pa ga vgrajujejo celo v nekatere zvočniške sisteme za računalnike, ki so namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom. Vendar pa se časi spreminjajo in THX se bo čez čas pojavil tudi v avtomobilih. Točneje v avtomobilih ameriškega proizvajalca Lincoln (to so tiste velike škatlaste gare, s katerim se v akcijskih filmih preganjajo mafijci in agenti FBI ). Lincoln hoče s takimi sistemi privabiti kupce, ki dajo nekaj tudi na ozvočenje v avtomobilu (čeprav ne vem, zakaj bi morali vlagati v avto silne denarje, če lahko glasbo udobneje poslušamo v dnevni sobi na naslanjaču ). Obširnejše poročilo najdete tukaj.

1 komentar