»

Delavnica obratnega inženiringa Android Reversing

Slo-Tech - Društvo DragonSec SI pripravlja izobraževalno delavnico na temo obratnega inženiringa Android aplikacij oz. Android Reversing, ki bo potekala v treh zaporednih delih.

Delavnica bo potekala 29. februar, 14. marec in 28. marec, oz. vsak drugi četrtek med 17h in 20h, začenši z 29. februarjem. Delavnica bo v predavalnici 22 na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Miha Frangež iz društva DragonSec SI bo podrobno razložil postopek obratnega inženiringa Android aplikacij. Prva delavnica bo osredotočena na analizo omrežnega prometa mobilnih aplikacij, druga na statično analizo Android programov ter zadnja na dinamično analizo programov s pomočjo orodja Frida.

Udeležba dogodka je brezplačna, je pa potrebna prijava na strani dogodka.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na events@dragonsec.si.

6 komentarjev

Etični heking in osnove informacijske varnosti

Slo-Tech - V mesecu marcu bo društvo OWASP v sodelovanju z Uradom vlade republike Slovenije za informacijsko varnost pričenlo z izvajanjem on-line delavnic na temo informacijske varnosti, namenjenih predvsem dijakom in študentom.

Delavnice bodo informativne narave, vsaka pa bo vsebovala vsaj en praktični primer, s katerim se bodo spopadli udeleženci. Prva uvodna delavnica na temo etičnega hekinga bo potekala danes 9. marca 2022, s pričetkom ob 20.00 uri prijave na eventbrite. Druga delavnica z naslovom #CyberGirlsSI bo potekala 30. marca 2022 prijave so že možne na eventbrite.

Več informacijah o točnih datumih in vsebinah prihajajočih delavnic najdete na njihovi spletni strani ali Twitter računu.

4 komentarji

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Slo-Tech - Maratonska in najuspešnejša sezona Kiberpipe se bliža koncu (a ne še čisto!). Ta teden vas čaka:

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz srede osemdesetih, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim izdelkom iz tovarn Sinclair in Commodore.Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša in preprostejša. V torek ob 19.00.

V sredo pa sledi zaključna zabava...

8 komentarjev

Delavnica strojne opreme za zacetnike

Slo-Tech - V sredo 29. marca vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na strojno delavnico za začetnike, ki jo bo vodil May Doušak.

Kolikokrat ste se vprašali, kaj se skriva v vašem računalniku? Gledali morje žic ter občudovali ventilatorje? Še vedno ne veste, s čim nakrmiti hrčke, ki poganjajo vaš mlinček pod mizo? Na kiberpipini "strojni" delavnici bomo spoznali drobovje računalnika do potankosti in tako se ne boste nikoli več vprašali zakaj LCD ne utripa, ter zakaj monitorjem ne zmanjka barve. Skupaj bomo razstavljali ter si ogledovali komponente, kable, ter celo sami sestavili svoj računalnik.

Pridite, zabavno bo. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na naslov phoebus@apollonus.net. Delavnica je brezplačna in traja do 21.00.

37 komentarjev

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

D-A-S-H #5: Tactical Media Update - Javna predstavitev

Slo-Tech - Javna predstavitev projektov udeležencev 5. delavnice D-A-S-H (Networking Against Exlusion) pod naslovom Tactical Media Update danes (cetrtek 24. marca) ob 20. uri v Kiberpipi.

Podrobnosti programa se bodo do večera se dopolnjevale na straneh Ljudmila Wikija, doslej dogovorjeno pa v nadaljevanju.

Vabljeni!

Članici umetniške mreže Equator, vizualna umetnica Cecilie Parsberg in pisateljica Ana Valdes, bosta preko predstavitve njunih projektov o Palestini ( stran na this.is, stran na this.is) odprli razpravo o odnosu med umetnostjo in aktivizmom;

Gerbrand Oudenaarden bo predstavil re:create, mednarodni poletni umetniški laboratorij s 6-tedenskim programov medijskih in gledaliških delavnic, ki bo letos poleti potekal v Amsterdamu.

Yves Degoyon in Pablo de Soto iz kolektiva Hackitectura pa bosta predstavila Fadaiat (freedom of knowledge / freedom of movement) in al-jwarizmi v zvočno-slikovnem live setu, ki bo približal “medijski laboratorij brez meja” v Gibraltarski ožini. Klik!...

1 komentar

Namestitevena delavnica Linuxa

Slo-Tech - V Kiberpipi se bo v soboto 29. januarja od 10 ure zjutraj pa do 22 ure zvečer odvijala brezplačna namestitvena delavnica Linuxa.

Udeleženci s seboj prinesejo računalnike in pod vodstvom strokovnjakov se jim nanje pomaga namestiti operacijski sistem Linux - Pingo 3.1, hkrati pa so deležni še nekaj zanimivih in koristnih predavanj iz uporabe Linuxa. Mimogrede, predavateljska zasedba je ena najboljših, ki jih lahko vidite v Sloveniji. Da pa bi bil dan popoln se za sprostitev odigra še nekaj mrežnih prostih iger.

Delavnica poteka v sodelovanju z društvom uporabnikov Linuxa in je seveda brezplačna, vendar se je zaradi omejenega števila udeležencev nanjo potrebno prijaviti na naslovu if11@lugos.si.

Urnik in seznam predavanj ki bodo na na delavnici pa si lahko preberete na tej strani.

7 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Linux in glasba - Odprti ritmi

Slo-Tech -

V ponedeljek, 25., in torek, 24. novembra 2003, se bodo odvijale delavnice, predstavitve in zvočni dogodki na temo prostega programja in elektronske glasbe.

Dvodnevni dogodek Open Beats/Odprti ritmi predstavlja intermedijske projekte, ki sodobno tehnologijo in medmrežje uporabljajo kot odprt sistem. Izhodiščna tema dogodka je prosto programje, znano pod pojmom 'free software' ali 'open source'. Ker teoretsko in praktično ozadje prostega programja ni omejeno samo na svet računalništva, dogodek med drugim prikazuje različna razumevanja avtorstva, lastnine in svobode na splošno.

  • 25. 11. 2003 - prezentacije in zvočni dogodek v Bežigrajski galeriji II, Vodovodna 3, Ljubljana

2 komentarja

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Cyberpipe - Kiberpipa strikes again! Druga sezona, še bolj nori kot prej!
Torej: Za vse, ki bi želeli od računalnika več, pa ne vedo, kako se tega lotiti, v decembru KiberPipa vnovič organizira šolo Linuxa, kjer bomo spoznali razlike med linuxom in komercialnimi operacijskimi sistemi, ter se v petih tednih naučili uporabljati njegove prednosti od začetkov do naprednejših funkcij...
Najpopolnejši zastonj tečaj Linuxa v naši vasi! Več pa zveste tule: Kiberpipina šola Linuxa.

3 komentarji

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev