»

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

ThinkSecret se poslavlja

MacRumors.com - Nekoč ena najuspešnejših spletnih strani o vseh jabolčno povezanih govoricah bo v okviru svoje sodne poravnave z Apple-om prenehala s svojim obstojem. Tako se zaklučuje skoraj tri letna saga, ki se je začela ko je januarja 2005 Apple proti ThinkSecret-u vložil tožbo zaradi objavljanja poslovnih skrivnosti in spodbujanju k razkritju le-teh. V tajnem dogovoru je med drugim je zapisano da ThinkSecret-u ne bo potrebno razkriti virov informacij, v zameno za le-to pa bo ThinkSecret prenehal z vsakršnim objavljanjem novic.

Nick Ciarelli, ki je leta 1999 začel s pisanjem ThinkSecreta in objavljanjem govoric o Apple-u, je v okviru izjave zapisal da je zadovoljen z razpletom tožbe in dejstvom, da se bo končno lahko ponovno posvetil svojemu študiju in novinarski karieri.

Očitno včasih niti prvi amandma ne pomaga.

5 komentarjev

Znanstveno računanje na Playstation 2

reddit - Če lahko v poljubno računanje vprežemo grafične procesorje, čemu ne bi mogli tudi kar cele igralne konzole Playstation 2, ki je s svojim Emotion Engine procesorjem nadvse primerna za določene vrste izračunov? Zlasti, ker že Sony sam ponuja namensko distribucijo Linuxa in vsa potrebna orodja.

Podobno so razmišljali tudi na univerzi Illinois, projekt pa se je izkazal za tako perspektivnega, da so sestavili kar gručo sedemdesetih Playstation 2.

Ko dospe novi Playstation 3 bo šele veselo!

12 komentarjev

Bo Bill Gates kupil Slovenijo?

Finance - Microsoft, tarča kritik, tožb, protestnih shodov, obtožb gobčnih uporabnikov in obsodb teh in onih sodišč, je še vedno nadvse uspešno podjetje. Dobiček je občudovanja vreden in njih delničarji bodo letošnjega novembra dobili dividende. Bill Gates okoli 650 milijard tolarjev, Steve Ballmer pa čez 1 milijardo dolarjev. Skupna vrednost dividend znaša okoli 32 milijard zelencev, ali 1,2-kratno vrednost lanskega slovenskega BDP. Več o vrtoglavih rekordih Microsofta in primerjavah z domačim gospodarstvom pa preberite v Financah.

67 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Apple predstavil nove ekrane in OS X 10.4 Tiger

vir: Apple
jabuk.net - Apple je na WWDC konferenci predstavil nove LCD-ekrane, oblikovane v stilu aluminijastega Power Maca G5. Največji od njih se razteza na površini 30-ih palcev in podpira ločljivosi do 2560 x 1600 pik. Manjša modela pa sta velika 20" in 23". Da bi lahko prikazovali sliko na tako velik ekran, so pri nVidii posebej za ta namen izdelali grafično kartico GeForce 6800 Ultra DDL z dvema paralelnima DVI izhodoma. Vrtoglava pa ni le velikost ekranov temveč tudi cena, ki v ZDA brez davka znaša kar 3200 ameriških dolarjev.


Druga, pomembnejša predstavitev se je vrtela okoli nove različice OsX-a -- različice 10.4, poimenovane Tiger. Na voljo bo šele v prvem četrtletju...

27 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

WinFS in Longhorn je enako hitreje in pametneje

Tom's Hardware - Verjetno domala vsi poznate prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows Longhorn. S to Microsoftovo noviteto bo luč sveta ugledal tudi nov datotečni sistem WinFS, katerega kratica FS pomeni Future Storage. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o kombinaciji teh dveh močno pričakovih Microsoftovih novosti. Sodeč po spisanem članku je o novem datotečnem sistemu veliko špekulacij s strani navadnih uporabnikov in "testerjev", vendar pa bo pomenil veliko pridobitev na tem področju. Več o tem.

10 komentarjev