» »

Datotečni sistem tete Mete

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

sonac ::

:D pat******* lolish

noraguta ::

spotlight niti ni primerljiv z winfsom in gstoragom.tedva bi znala mešat štrene celo DMSistemov , spotlight je pa malo izbolšano indeksiranje. koliko bo gstorage pred winfsom pa nevem. projekt je nastal po winfs najavi.

http://www.gnome.org/~seth/blog/document-indexing
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BigWhale ::

Ce bi ljudje znali shranjevati svoje podatke iskanje datotek sploh ne bi bilo sporno...

... ampak ne znajo... Zal.

Zato treba sedaj iz file sistema naredit bloat....

moj_nick ::

Točno tako ;)
110111001001010001010000

Microsoft ::

Morejo biti pa Apple in odprtokodni razvijalci res nesposobni, da se niso slisal za patent. Ce jih ta 100 let star dvoklik ni izucil, potem pa kar naj Microsoft patentira se vse njihove izume.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

noraguta ::

BW bluziš , dva človeka se še lahko dogovorita za folder srtucture pri 5ih je problem nad 10imi je nemogoče.

in 250 dolg file name ni nič bolj berljiv kot če imaš en folder godlje.ampak sam point ki ga producirata gnome storage in winfs je v tem da imaš lahko poljubno veliko organiziranih view-ev. pri folder strukturi pa imaš zgolj enega. lahko si sicer narediš še link folderje samo ne na podlagi poizvedb.

za enega uporabnika rees mogoče ni to kill feature za grupo pa je pomoje tole ena bolj dobrodošlih izboljšav v osih zadnje čase.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Tito ::

Se popolnoma strinjam in v mreži, kjer imaš ogromno reči po različnih diskih/računalinikih/datotekah... Vse razdrobljeno, vendar urejeno, še vedno nastopajo težave, katere bodo kmalu odpravljene ;)...:D

Phoebus ::

Meni pa tole čist nič ne diši- na konc sploh ne boš več vedu kje so fajli! Zdej točno veš- tam pa tam. Pol bojo pa nekje v pm kamor jih bo dal računalnik. In ker seveda nič ne dela perfektno, jih bo treba reševat...in pol jih pa najdi..najvrž v kakšnem /var/a/b/c/D/E/F/G/H/r/s/.......(150 dirov)/..../ZeloPomembenDokument :D

CCfly ::

Ja no zdaj boš imel pa svojo podatkovno bazo za datoteke. Če bi poznali pomen home direktorija ne bi javkali da imate razdrobljene datoteke po mreži. Kaj bo imel potem vsak še svoj CVS repozitorij za upravljanje z različicami.

noraguta ::

ne gre zgolj za foro cvsja ampak če bi primerjali cvs razsijen z class mantenerjem če že primerjaš te dve reči napimer.
določiš file structure , interface potem pa se gradi drevo klasov glede na developerjeve potrebe. saj je možno slediti zadevi glede na entitete ki opstajajo znotraj datoteke. in ni treba da se imenuje datoteka majottina.cxx, otacMagaracMajkoKokoSinseJe.hpp ampak imaš preprosto datoteko druzina. pa potem narediš poizvedbo po fiksarjih al pa kaj takega. pa ti flikne v tvoj file. no mal sem zabuizil . sam tko nekak.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Z-lot ::

no ja, nekateri vidimo, v katero smer vse to pelje...

NAywayz, komaj čakam MS patent št. 9876603-26 8-)

BigWhale ::

En dodaten layer med sistemon in datotecnim sistemom je zabluz. Mark my words. Se kolcalo se vam bo po 'navadnem' datotecnem sistemu.

Tudi ce imas 500 diskov na 150 razlicnih mrezah ne rabis nekega super-duper iskalnika. Zato ker je to multiuser sistem, kjer je 5000 uporabnikov, vsak pa naj bi za svoje datoteke vedel kje so. Sysadmin? Kaj pa sysadmina briga kam je lojzka iz kadrovske posnela "Pogodba o zaposlitvi janeza v proizvodnji plasticnih stoflcov za zapiranje majhnih in ne tako zelo majhnih flask.doc" in sysadmin ni za to na svetu, da isce datoteke butastih userjev, ki snemajo tja kamor filedialog kaze. Pa ce je to disketa, je to disketa. (Je pa mogoce tukaj nesposobnost sysadmina, ker ni znal izklopit disketnih enot v masinah in nastimat home direktorija za userja in My Documents defaulta...)

In zaradi takih bedarij bomo dodali en bloat med file system in operating system? Ja, saj CPU cikli so poceni, potem pa jokate, ker vam najnovejsi super-duper OS dela tako pocasi... Zato ker je GUI v kernelu, zato ker imate en abstraction layer nad file systemom, pa zato ker nimate trenutno najboljsega high-cost procesorja in rama tolk, kot imam jaz diska... Ja, pa saj imamo hitre diske in cache in bla bla bla. Pa imejmo to ampak imejmo to, da bodo zadeve delale hitreje in ne zato, da bodo podpirale stupidne userje in sloppy programerje...

void main (void) my ass...

Jst ::

I could not agree more!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Nox ::

hmmm BW, kaj pa vem...
bom sodil šele ko bom videl, lahko da bo hudo uporabna zadeva(in ja jst sem prelen da bi vsakič menjal dir v file dialogu, projekcija iz realnega sveta pač, vrzi nekam, boš že pole pospravu/iskal) in bo vredno žrtvovati nekaj proc. časa, če pa bo vseskup prepočasno pa itak ne bo uporabno....
vsekakor pa naj gre razvoj naprej, kr če bi vsi tko mislil da je neka reč nepotrebna, bi lahko še zdaj ne bi imel GUI in to zgolj zarad tega kr jemlje sistemske vire...al pa česa drugega...

sicer pa naj nardijo tko da se bo dal to stvar(brez problema) izključit...

btw: naj razvijejo še kak intelegentni file fialog, ki bi mi bral misli ;)

boogoo ::

Sej valda da naj gre razvoj naprej, samo bi bilo bolj smiselno, če bi prej nardili optimizacijo že tako bloated GUIjev. Potem pa se naj spravijo dodajat nove feature.

|SNap| ::

Ja ... ze vidim oglase "Microsoft Longhorn! Nothing new, but way better!".

mathjazz ::

A je bil kdo na NEST-u na predavanju o Longhornu, ki ga je imel andrej?

Jaz sem sicer minuto zamudil, čeprav se mi zdi, da je takrat šele pripravljal zadeve, amapk doslej nisem kakšne pametne novosti opazil.

Zadeva se tako sesuva, da se mi je andrej že prav smilil (no offence). In argumenti, da gre za razvojno fazo, so sicer sprejemljivi (no ja, kde 3.3 beta je tudi v razvojni stopnji), vendar me je resnično strah, če bo čez dve leti ta stvar že ne trgu. Ker da bodo toliko stabilizirali stvar in pohitrili (zahteve so zenkrat fantastične in še vedno stvar dela pošasi), jim enostavno ne verjamem.

Ampak, da se ne oddaljimo od teme: se komu kaj sanja, zakaj je s sortiranjem datotek v določene kategorije manj dela, kot s sortiranje v mape? Da ne govorim o tem, da je lahko ena datoteka v več kategorijah ...
www.getfirefox.com

mathjazz ::

JimiBtn: joj, ne tako na pamet, prosim, tole glede patentiranja s strani Appla in OSS skupnosti mislim.

Prvič: omenjeni druščini se zavedata, da je patentiranje softvera neumnost (in kmalu ne bo več).

Drugič: zadeva je svinjsko draga.
www.getfirefox.com

Microsoft ::

mathjazz, kako to mislis, da ne bo vec? Da patentiranje ne bo vec neumnost ali da patentiranja ne bo vec?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

noraguta ::

: se komu kaj sanja, zakaj je s sortiranjem datotek v določene kategorije manj dela, kot s sortiranje v mape? Da ne govorim o tem, da je lahko ena datoteka v več kategorijah ...



Ne razumem čisto dobro kaj te moti .ampak v osnovi so poizvedbe po datotečne sistemu precej dražje kot pri dbju. db sicer ni brezplačna zadeva ampak z lazy writerji se ,da precej prišparat. moja bojazen je edino ,da bi stvar "cukala", kot se zna dogoditi pri bazah ,ampak recimo da to rešijo. sama poizvedba je potem hitrejša.
predvsem pa bolj dinamična omogoča več pogledov na isto stvar in različna sortiranja česar pri filesistemu ne moreš doseči. seveda bo stvar požrla nekaj resursov ,če jo boš uporabljal .Ampak diski niso več veliki 100 Mb ampak , bodo ko stvari zaživijo najbrzda povprečno 0,5 Tb.

glede same metadate in vnosa pa gre za to da se atributi ki so ze v recimo pdf ali word dokumentu avtomatično prenesejo v bazo in spet je poizvedba po bazi precej hitrejša kot imel skriptko ki bi ti ustvarila ustrezen podirektorij v homeu ali my documents.Dodatni atributi ako so potrebni se lahko ustvarijo pri sami kreaciji dokumenta, InfoPath je recimo poizkus orodja ki naj bi olajšal generacijo tako obogatenih dokumentov ampak na zalost/srečo ne preveč posrečen.



Pa še okrog gdija v kernelu (oziroma "guija"). na računalu to zavzame bolj ali manj pnepomemben del resourcov, izbolša pa odzivni cas saj ne prihaja do dodatnega preklaplanja med kernel in user spacom. slabost pa je če se zadeva obesi ampak resnici na ljubo je zadeva precej robustna.

če pa poseduješ tako slabo mašino ,da tisti overhead katerega prinaša integriran" gui" upočasnuje zadevo, boš pač dal na računalo kaj drugega. tudi na amd64 ne boš tlačil dosa. ampak v celem vin gdi je z resorsi manj potratna kot kakšen xfree. ima pa ta druge prednosti (recimo transparentnost prek mreže);


ono o 5000 uporanikih in delanju direktorijev je pa bajka.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

:D mathjazz: glede tistega sesuvanja... stvar je se ZELO dalec od alpha verzije... to je tko kot v stilu 'nightly build' (aka komaj zaceli) od kde 7.0


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D na dlančnikih

Oddelek: Novice / Windows Mobile
124747 (4082) BoBi
»

MPAA na pohodu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1119534 (9343) cooolah
»

Pregledi lanskega leta I.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62489 (2489) Marjan
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82686 (2686) Dr_M

Več podobnih tem