»

Microsoft Access 2007 Runtime

Microsoft - Pred nekaj dnevi so na uradnem Access Team blogu objavili novico, da je ponovno na voljo Access Runtime paket za Access 2007. Microsoft je paket ponudil že konec junija letos, vendar so ga zaradi težav za nekaj časa umaknili in ga ni bilo mogoče prenesti. Skupaj z Access Runtime paketom je Microsoft ponudil tudi Access 2007 dodatek za razvijalce.

Access Developer Extensions in Access Runtime paket omogočata distribucijo samostojnih Access baz. To v praksi pomeni, da lahko razvijalec za končnega uporabnika izdela bazo podatkov v Accessu, slednji pa jo lahko povsem legalno uporablja na svojem računalniku brez posebne namestitve Accessa 2007 ali MS Office paketa.

Omenjena paketa sta bila na voljo že za prejšnje verzije Accessa in tokrat ne prinašata bistvenih novosti. Glavna novost pa je ta, da sta tokrat prvič na voljo zastonj in ju lahko prenesete na svoj računalnik iz zgornjih povezav.

13 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev

Microsoft bi samo malo pokukal

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft začel z novim programom, ki so ga poimenovali Genuine Advantage in vam omogoča, da Microsoft anonimno preveri, če imate legalno različico Oken. Če se izkaže, da imate, vam bodo podarili aplikacijo Photo Story 3, pripravljajo pa še kopico drugih dobrot kot so popusti pri drugih akcijah in ugodnosti pri spletnih storitvah.

Optimistične želje o 20.000 sodelujočih uporabnikov so se v enem mescu hitro izkazale za nepotrebne. Dobili so že preko 800.000 poročil. Podatki o tem koliko jih je legalnih in koliko ni zaenkrat še ni znano. Vendar že krožijo govorice, da bi bilo lahko to preverjanje v prihodnosti - obvezno.

Še posebej, ko bodo Microsoftovi finančni analitiki in delničarji ugotovil natančno kolikokrat po 103.164,00 tolarjev izgubi za vsako nelegalno kopijo.

18 komentarjev

Office 2003 System Service Pack 1

OSNN - Microsoft je relativno hitro in dokaj tiho izdal prvi paket popravkov za Office 2003. Microsoft zagotavlja, da bo paket povečal varnost vašega sistema, prav tako pa naj bi prispeval k večji stabilnosti in zmogljivosti. Sprememb so deležni praktično vsi deli zbirke, posebej izpostavljen pa je InfoPath. Na Microsoftovi strani paketa popravkov so na voljo različne oblike prenosa z navodili za namestitev.

7 komentarjev

Microsoft Mac Office 2004

Microsoft - Microsoft je izdal Microsoft Mac Office 2004. Za veliko učinkov se moramo zahvaliti Applovemu prikazovalniku Quartz, ki je omogočil prosojnost v grafikonih v Excelu ter gladko senčenje v Wordu in Powerpointu. Izjemnih izboljšav so bile deležne funkcije za delo v skupinah, velika novost pa je tudi snemanje zvoka v Wordu. Študentska različica stane 150, standardna pa 400 USD. Trenutno sta na voljo le angleška in japonska različica, francosko, italijansko in špansko pa lahko pričakujemo sredi junija. Klik!

4 komentarji

Microsoft proti piratom

Beta News - Včeraj smo poročali o Microsoftovi nameri, da bo dovolil namestitev paketa popravkov Service Pack 2 tudi na različice Oken XP, ki so bile nameščene s serijskimi številkami, ki krožijo v piratskih krogih. Osnovno trditev Barry Goffeja, Microsoftovega vodja za izdelke, da je varnost uporabnikov bolj pomembna od dobička so hitro popravili. Po včerajšnjem poročanju večine medijev o tej nameri se je hitro zganila služba za javnost in danes izdala izjavo, da namestitev vseeno ne bo možna na računalnikih, ki so bili naloženi s pomočjo piratskih serijskih številk. Tako, da tisti, ki že sedaj niso mogli namestiti prvega paketa popravkov tega ne bodo mogli storiti niti z drugim.

Nedvomno je ta novica piscem virusov prinesla solze na oči od veselja saj ne izgleda, da se bo zmanjšalo število ranljiv sistemov.

41 komentarjev

Obliži gor, obliži dol

Slo-Tech - Za dobro jutro vam ponujamo še eno zgodbo o bližnjem koncu sveta oz. novem zalogaju Microsoftovih popravkov, ki se po resnosti lahko kosajo z napako, ki jo je izkoristil črv Blaster. Analitiki so že napovedali, da lahko podoben napad črvov pričakujemo že v roku naslednjih dveh tednov. Kot zanimivost naj omenimo še, da so pri Microsoftu za napako izvedeli že septembra. Popravila se prej niso lotili zato, ker so menili, da je še nihče ne izkorišča.

Doktrino poznega pošiljanja popravkov zagovarja tud Bill Addington v svojem članku na Computerworld. Mnenje je, da se večina virusov napiše šele po tem, ko je bil popravek izdan. Lažje je namreč razstaviti popravek kot se prebijati skozi celotno aplikacijo. Zato predlaga, da najprej vsem uporabnikom pošlje proizvajalec popravke v šifrirani obliki tako, da jih nepooblaščene osebe ne bodo mogle preučiti. Šele čez čas, ko ima večina uporabnikov ta popravek pri sebi podjetje izda še majhno datoteko, v kateri je ključ in vsem uporabniki so...

21 komentarjev

Ko Microsoft jamo koplje, sam vanjo pade.

Slashdot - Microsoft Office ima mnoge možnosti, ki jih pri običajni obdelavi dokumentov sploh ne opazimo, ker jih ne potrebujemo nujno. Ena izmed takih je možnost sledenja spremembam, ki so nastale od nastanka dokumenta dalje. Prikupna možnost, a njena "žrtev" je postal Microsoft sam.

V okviru iniciative Get The Facts se nahaja nekaj dokumentov, v katerih redmondski velikan prepričuje stranke, naj nikar ne presedlajo na Linux, ker sploh ni poceni niti zmogljiv. Nekatere izmed njih si je ogledal tudi Michael Zalewski, ki je objavil članek, v katerem prikazuje smešne rezultate branja dokumentov s pomočjo sledenja spremembam.

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

13 komentarjev

Zakaj je Microsoft Office boljši kot OpenOffice.org

Slashdot - Verjetno ga ni korenjaka, ki bi s trezno glavo trdil, da je OpenOffice.org boljša pisarniška zbirka kot Microsoftova. Bo že držalo, da v nekaterih pogledih je, v splošnem pa tega ne moremo trditi. A Microsoft se očitno zaveda, da mu prosta pisarniška zbirka preti kot huda konkurenca, saj marsikomu zadostuje za vsakdanje delo.

V ta namen so napisali kratek dokument, ki "dokazuje", da je OpenOffice.org mala malica za Redmondsko pisarno. Dokument napada skoraj vsako prednost odprte zbirke, tudi to, da je brezplačna, prosta in združljiva z Microsoftovo. Med drugim omenja, da so uporabniki Microsoftovega Offica tudi bolj varni pred virusi. Klik!

Očitno se Bill in Steve že pošteno potita, da organizirata takšne akcije.

64 komentarjev