»

CIA vohunila tudi za FBI, NSA in drugimi

Lažna posodobitev

Slo-Tech - CIA ne zaupa nikomur, zato je razvila tudi sistem za vohunjenje za lastnimi partnerji, kot so FBI, NSA in Služba za domovinsko varnost (DHS). Kot razkriva Wikileaks v okviru projekta Vault 7, je CIA razvila orodje ExpressLane, ki se pod pretvezo posodobitve za programsko opremo ugnezdi na računalnike v ostalih agencijah in poskrbi, da ti res delijo vse podatke s CIA, kot so obljubili.

V okviru CIA deluje center za tehnično pomoč (Office of Technical Service), ki partnerskim organizacijam ponuja tehnično opremo za sisteme za zbiranje biometričnih podatkov. V zameno morajo agencije določene biometrične podatke deliti s CIA. Ker pa CIA ni bila čisto prepričana, da res vse agencijo z njo...

13 komentarjev

Ameriško tožilstvo od avtorja knjige o CIA zahteva razkritje virov

Slo-Tech - Konec aprila je ameriško tožilstvo od Jamesa Risena, novinarja in avtorja knjige State of War: The Secret History of the C.I.A. and the Bush Administration, sodno zahtevalo razkritje novinarskih virov.

Tožilstvo zahteva razkritje virov, ki jih je avtor uporabil za pisanje devetega poglavja o operaciji Merlin. Šlo je za tajno operacijo obveščevalne službe CIA, s pomočjo katere so ZDA februarja 2000 s pomočjo v ZDA prebeglega ruskega znanstvenika Iranu poslale načrte za enega ključnih delov za jedrsko bombo.

Načrti so sicer vsebovali nekatere tehnične napake, zaradi katerih naj bi Iran jedrske bombe ne uspel izdelati, vendar se je kasneje izkazalo, da so bile napake preveč očitne, poleg tega pa se je celotna operacija zasukala nekoliko nepričakovano. Zato obstaja bojazen, da trik, s pomočjo katerega naj bi ZDA Iran pri gradnji jedrske bombe "speljale" na napačno pot, ni uspel, Iran pa je celo uspel pridobiti precej uporabne informacije, s pomočjo katerih bo njegova gradnja jedrske...

13 komentarjev

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju,...

4 komentarji

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

CNN.com - Po zakonu Patriot Act ima FBI pravico s pomočjo tim. National Security Letter, dokumenta, v katerem zagotovi, da je zadeva pomembna za nacionalno varnost, do vpogleda v finančne transakcije. Od novembra 2003 so 'finančne institucije' definirane tako široko, da lahko FBI zahteva podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetij, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost pri preiskovanju kriminala".

Te dni so v javnost prišli podatki o uporabi tega instituta.

V letu 2005 je FBI institut uporabil 9254-krat in sicer proti 3501 osebi. Posebno tajno sodišče, Foreign Intelligence Surveillance Court, ki izdaja sodne odredbe za prisluškovanje ameriškim tajnim službam je lansko leto odobrilo 2072 prisluškovanj, kar je dvakrat več kot leta 2000 (ko še ni bila sprejeta tim. protiteroristična zakonodaja).

Glede na podatke Electronic Privacy...

5 komentarjev

Napad na razvijalca sistema Freegate

Slo-Tech - Včeraj so bili razvijalci in operaterji anonimizacijskega omrežja Tor obveščeni, da je bil pred kratkim fizično napaden razvijalec sistema Freegate, ki Kitjacem omogoča svobodno komuniciranje preko interneta, tako da zaobide tim. Veliki kitajski požarni zid.

Ustanovitelja podjetja Dynamic Internet Techology in razvijalca Freegate-a, Billa Xia-o so na njegovem domu v Severni Karolini v ZDA napadli in hudo pretepli trije neznani napadalci kitajskega porekla. Xia, ki so mu zlomili čeljust in poškodovali oko, je v bolnišnici preživel 2 tedna, na obrazu pa ima 17 šivov. Napadalci niso odnesli ničesar, Xia pa je zaradi razvoja Freegate-a v preteklosti že prejel grožnje od Kitajske vlade.

POPRAVEK:
Žal je pri objavi novice prišlo do neljube napake. Napaden ni bil Bill Xia, pač pa Yuan P. Li tehnični direktor pri Epoch Times. Za napako se opravičujemo.

16 komentarjev

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v...

16 komentarjev

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center je v svojem sporočilu iz 8 decembra 2004 ( EPIC Alert 11.23) objavil, da so na podlagi FOIA zakona pridobili dokumente, ki dokazujejo, da sta CIA in National Science Foundation financirali raziskovalni program, v okviru katerega so raziskovali načine za nadzor on-line debatnih kanalov (IRC, MSN, ICQ in ostali sistemi za trenutno sporočanje). Zadeva bi bila lahko sporna tudi zato, ker CIA nima pristojnosti delovanja na ameriškem ozemlju.

Glede na sporazum med CIO in NSF, naj bi raziskave potekale predvsem v smeri raziskav energijskih virov, senzorjev in detektorjev, rekonstrukcije in analize slik, optične spektografije ter razvoja matematičnih tehnik za analizo. Uradno naj bi te tehnike razvijali zaradi nevarnosti terorizma, čeprav je znano da tovrstne kanale veliko bolj uporabljajo razni ne-teroristi, npr. politični aktivisti, razvijalci odprtkodne programske opreme, igričarji in ostali nedolžni državljani in državljanke.

Ko je pred časom...

28 komentarjev

Privacy & Human Rights Report 2004

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center in Privacy International sta izdala že sedmo letno poročilo Privacy & Human Rights 2004.

V zajetnem poročilu, ki je sicer dostopno tudi na internetu, je najprej opisano splošno stanje spoštovanja pravice do zasebnosti ter tehnologije, ki zasebnost ogrožajo, sledijo pa nacionalna poročila za več kot 60 držav, med drugim tudi Slovenije.

Poročilo bo zanimivo za vse, ki jih zanima primerjalna pravna ureditev varovanja zasebnosti po svetu, pa tudi za vse, ki jih zanima kako posamezne tehnologije ogrožajo zasebnost. Na primer nanotehnologija, RFID ali pa elektronske volitve. Na branje!

5 komentarjev

Ameriške tajne službe si želijo nadzorovati lastne državljane

Wired News - Te dni v ZDA potekajo debate okrog predloga zakona Intelligence Authorization Act of 2005, predvideva, da bi vojaški obveščevalci lahko tajno delovali tudi na ozemlju ZDA. Zaenkrat to lahko počnejo samo preiskovalci kaznivih dejanj ter agenti CIE, vendar pa slednji ne smejo delovati na ozemlju ZDA.

Kritiki svarijo pred tem, da bodo, če bo zakon sprejet, vojaške tajne službe lahko začele vohuniti za lastnimi državljani, čeprav 1978 sprejeti Foreign Intelligence Surveillance Act in UKUSA sporazum (glej stran 59) ameriškim tajnim službam že omogoča prestrezanje komunkacij tudi v ZDA.
Wired news tudi opozarja na dogodek iz septembra 2002, ko je letalsko podjetje JetBlue podjetju Torch Concepts, ki sodeluje z ameriškim obrambnim ministrstvom izročilo bazo osebnih podatkov 5 milijonov letalskih potnikov za testiranje profiliranja.

7 komentarjev

V Avstriji je prenašanje stroškov nadzora na operaterje neustavno

Slo-Tech - 27. februarja 2003 je Avstrijsko zvezno ustavno sodišče razsodilo, da je avstrijski zakon, ki od ponudnikov telekomunikacijskih storitev zahteva, da državi omogočijo prestrezanje komunikacij na lastne stroške neustaven. Odločitev pomeni, da mora sedaj stroške izvedbe prisluškovanja in nakupa naprav za prestrezanje nositi avstrijska vlada sama, razen v primerih, ko lahko dokaže, da je upravičeno, da stroške krije zasebni sektor.

Ob tem dejstvu se kar samo po sebi zastavlja vprašanje, kakšna neki bi bila odločitev slovenskega Ustavnega sodišča v primeru da bi kdo zahteval presojo 107. člena ZeKOM, ki zahteva da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.".

Morda bomo odgovor na to vprašanje dobili kmalu, saj nekateri o ustavni pobudi že resno razmišljajo.

34 komentarjev