» »

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju, vključno z zaslonskimi posnetki programa. Carnivore ima dva načina delovanja, tim. omejeni način (pen mode), v katerem se zbirajo samo prometni podatki ter polni način (full mode), v katerem se zbira celotna vsebina komunikacij, poročilo pa je izpostavilo tudi pomankljivost Carnivora, ki je omogočala, da se vsi agenti FBI v sistem prijavijo z istim uporabniškim imenom in geslom.

Kljub temu, da FBI sistema ne uporablja več (glej poročilo FBI Kongresu za leto 2002, ter poročilo za leto 2003), pa dokument daje zanimiv vpogled v začetke nadzorovanja interneta, marsikateremu bralcu pa bo verjetno razjasnil nejasnosti in mite, ki so se spletli okrog Carnivora in njegove domnevno vseobsegajoče nadzorne moči. Skratka, gre za dokument iz časov, ko nadzor interneta še ni bil samoumeven, pri čemer pa ima dokument tudi zgodovinsko vrednost, saj bralcu omogoča, da se spozna z začetki uvajanja nadzorne tehnologije na do tedaj relativno nenadzorovanem mediju - internetu.

4 komentarji

Z-lot ::

Next step... Herbivore.

darkolord ::

Windows. Ha.

Jst ::

O tem sem pa kar veliko stvari prebral - vsaj kolikor se je dalo dobiti na internetu. Večina crap-a. Ampak osnove delovanja, screenshot-i in razni problemi povezani s tem nadzornim sistemom, so zgledali dokaj resnični.

Full Mode sploh ne dela "Full". Pen Mode pa zbira samo prometne podatke, ki jih določi agent, ki se prijavi v sistem. Pa še ta način je zelo slabo deloval.

Matthai, je to res, kar sem sam zasledil na internetu?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

poweroff ::

Da. Screenschoote ima tudi to poročilo.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
53234 (2870) poweroff
»

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Oddelek: Novice / Zasebnost
163893 (3202) Jst
»

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Oddelek: Novice / Zasebnost
282365 (2365) poweroff
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403756 (3756) CaqKa

Več podobnih tem