»

220.000 dolarjev za 24 pesmi

BBC - Ameriško sodišče je kaznovalo 32-letno Američanko iz Minessote, uslužbenko in mati samohranilko, z 222.000 dolarjev (157.000 evrov) kazni ker je v P2P omrežju preko programa KaZaA delila ilegalne datoteke, ki jih je imela shranjene na svojem računalniku.

Porota je presodila, da mora omenjena plačati kazen za kršiev avtorskih pravic 24 pesmi - torej 9.250 ameriških dolarjev (6.540 evrov) za vsako. Zveza ameriške fonogramske industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), ki je tožbo tudi sprožila, trdi, da je ilegalno delila 1702 pesmi; pri 24 pa jim je uspelo dokazati, da se IP naslov, ki je bil uslužbenki dodeljen v času domnevnega kršenja avtorskih pravic, ujema z IP naslovom preko katerega je ponujala omenjene glasbene datoteke.

To je sicer prvič v zgodovini ameriškega sodstva, da je porotno sodišče odločalo o kršitvi avtorskih pravic.

Ameriški zakoni predvidevajo kazni v višini od 750 do 30.000 ameriških dolarjev (530 do 21.210 evrov) na prekršek, če pa kdo to...

212 komentarjev

Japonska: iPod davek?

News.com - Medtem, ko se v ZDA glasbena idustrija "bori" proti domnevnim izgubam zaradi nalinijskega nakupovanja glasbe s poskusi višanja cene le-te, so se njihovi Japonski kolegi stvari lotili nekoliko drugače. Vladi so predlagali uvedbo posebnega davka na prenosne predvajalnike glasbe, kar so mediji poimenovali "iPod davek".

Davek bi naj po predlogu znašal od 2 - 5%, razlog pa so seveda domnevne hude izgube glasbene industrije na račun doma kopirane glasbe. To pa je seveda povzročilo nemalo razburjenja v javnosti, ki se sprašuje, do kod seže moč korporacij. Taistim korporacijam je med drugim tudi uspevalo lep čas preprečevati vpeljavo storitve iTunes, ki so jo na Japonskem predstavili dve leti po štartu v ZDA. Kot zgleda, tudi japonske korporacije nimajo volje preučiti kakega novega pristopa k prodaji glasbe in bi raje reševali svoje zagate na račun potrošnikov.

11 komentarjev

Tožbe in dejanja RIAA že mejijo na dejanja iz obupa

Ars Technica - RIAA se spet spravlja tožit. Tokrat popolnoma nedolžne ljudi in to popolnoma na "blef". Tanya Anderson, 42 letna mati samohranilka, ki je povrh vsega invalid, toži RIAA zaradi prevare, zavajujočih poslovnih prijemov in izsiljevanja. RIAA namreč vloži tožbo proti ljudem, nato pa obtožence kontaktira njihov "center za poravnave", ki jim predlaga, da plačajo zahtevan znesek, tudi če niso krivi, ker jih bo to manj stalo, kot pa dokazovanje svoje nedolžnosti. Če se ljudje nočejo pogodit, RIAA vloži ponovno tožbo, zato da bi ljudje odvračala od povratnih tožb. Vendar to še ni vse...

Uslužbenci Kim's Video and Music Store v New York-u so bili aretirani, ker je RIAA agent, ki se je pri njih začasno zaposlil, našel med prodajanimi stvarmi tudi CD-je ki so bili posneti na CD-r ploščkih in tudi takšne, ki so bili v manj kvalitetnih embalažah in agentu niso bili poznani. Izkazalo se je, da so to izdelki neodvisnih glasbenikov, ki so RIAA trn v peti, ker se poskušajo izogniti njihovim...

18 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

RIAA si želi vaših prstnih odtisov

The Register - Kako zaščititi podatke pred nepooblaščenim kopiranjem? Preprosto, zakodirajte jih s ključem, ki se zgenerira iz prstnih odtisov. Vsaj tako razmišljajo pri podjetju VeriTouch, ki se trudijo prodati to tehnologijo združenjem, kot sta RIAA in MPAA. To bi bilo lahko še posebej uporabno pri raznih prenosnih glasbenih predvajalnikov, saj bi s tem lahko preprečili vsako nepooblaščeno širjenje datotek.

O tem, kako biometrijo prelisičiti, smo na Slo-Techu že pisali. Zaskrbljujoče je dejstvo, da takšen preprost postopek pade pod omejtive ameriškega akta DMCA (podobna direktiva se prebuja tudi v Evropi) in greste lahko zaradi tega v zapor.

6 komentarjev

RIAA toži 532 IP naslovov

Yahoo News - Včeraj je med ameriško spletno javnostjo ponovno udarilo. RIAA je sodišču predala 532 IP-naslovov in od njega zahtevala, da od internetnih ponudnikov dobijo identiteto, da jih bodo lahko potem tožili. Za takšen način postopanja so se odločili, po tem ko je sodišče pred kratkim odločilo, da s pomočjo zakona DMCA ne morejo zahtevati od internetnih ponudnikov, da razkrijejo identiteto njihovih uporabnikov. Tako se začenja nova serija tožb, s katerimi želijo prestrašiti uporabnike do te mere, da bodo nehali krasti glasbo (ali pa začeli uporabljati omrežja, ki zagotavljajo anonimnost). V prejšnjih tožbah so od uporabnikov, ki so razdajali njihovo glasbo, v povprečju uspeli iztrgati po 3.000 dolarjev na osebo.

Pri nas smo zaenkrat še varni, a je samo vprašanje časa, kdaj bo komu na vrata potrkal Interpol.

14 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji