»

IBM splovil najhitrejši procesor na svetu

Slashdot - IBM je v torek začel v svet pošiljati novo serijo visoko zmogljivih računalnikov, ki so zasnovani okrog njihovega najnovejšega Power6 procesorja. Procesor sam zmore opraviti do kar 5 miljard operacij v sekundi.

IBM-ov CTO Bernard Meyerson pravi, da procesor opravi eno operacijo hitreje, kot porabi svetloba, da potuje od vrhnjega členka na dlani do prstne konice.

Seveda terja tolikšna hitrost tudi svoj davek. Power6 računalniki imajo zato posebno vodno hlajenje, ki veliko količino toplote, ki jo procesor ustvarja, lahko tudi učinkovito odvedejo.

Pojavlja pa se vprašanje, zakaj podobnega koraka ne storijo IBM-ovi tekmeci. Pri Intelu so povedali, da bi tudi oni lahko povečali frekvenco svojih procesorjev, a so se raje odločili, da rešijo zadeve drugače in prihranijo uporabnikom težave z veliko količino toplote, ki bi jo procesorji sicer proizvedli. IBM-ov pristop so primerjali z delavcem na blagajni, ki ga priganjamo, da vedno hitreje dela z blagajno, ob čemer se seveda pregreva,...

23 komentarjev

Prikaz novih zmožnosti grafičnih tehnologij v sliki

Tako sliko zmorejo Geforci serije 6 in 7 ter zadnja ATi-jeva družina, X1x00, ne pa tudi prejšnja, X8x0

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so slikovno prikazali, kaj prinašajo nove tehnologije, vgrajene v zadnja grafična čudesa. Primerjali so rendriranje slike s pomočjo Pixel Shader-jev 2(.1) in 3.0. Razlika je očitna v prid družini Geforcev 6 in 7 ter ATi-jeve družine 1x00. Lahko pričakujemo, da bodo prihajajoči naslovi še bolj izkoristili možnosti, ki jih ponuja ta tehnologija, v tem trenuku še popularne ATi-jeve kartice X8x0 pa bodo kmalu izgubile smiselnost nakupa.

V prispevku so prikazali tudi učinke High dynamic range renderinga in Parallax Mappinga. Na koncu pa ponujajo še prikaz zmožnosti različnih generacij grafičnih kartic.

Za podrobnejše opise predstavljenih tehnologij, obiščite visoko specializirane strani, kot so Beyond3D in 3DCenter.de.

33 komentarjev

CPU z najboljšim razmerjem zmogljivost/cena

Extremetech - Na spletni strani extremetech.com so opravili obširen test procesorjev proizvajalcev Intel in AMD, da bi ugotovili, kateri namizni procesor trenutno ponuja najboljše razmerje med ceno ter zmogljivostjo.

Tako so v testna sistema posadili 10 P4 procesorjev proizvajalca Intel ter 13 A64 procesorjev proizvajalca AMD, pri čemer so zaradi lažje primerljivosti podatkov izključili celotno S754 linijo AMD procesorjev. Najnižjo ceno za vsak model procesorja posebej so ugotovili s pomočjo spletne strani Pricewatch, nato pa so ga podvrgli najrazličnejšim testom. Jasnega zmagovalca niso našli, od AMDjevih procesorjev je rahlo izstopal Athlon 3800+, med Intelovimi pa je prednjačil Pentium 4 660. Branje celotnega testa je zelo priporočljivo.

46 komentarjev

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo...

7 komentarjev

Prvi Cedar Mill na testu

Tom's Hardware - Nov primerek Pentium 4 procesorja z jedrom, grajenim v 65 nm procesu, so v roke dobili Tom's Hardware-ovci. Novo jedro so pri Intelu zasnovali z namenom znižati porabo električne energije in s tem oddajanje toplote, saj praktično vsi poznavalci poznajo težave najhitrejših dvojedrnih Prescott in Smithfield procesorjev Pentium 4.

novo jedro je v bistvu le pomanjšan Prescott in tako ne prinaša drastičnih pohitritev, prav tako pa tudi sam procesor na zunaj deluje povsem enako. Pomemben podatek pa je, da se je poraba precej zmanjšala, saj naj bi ventilator tudi pod polno obremenitvijo na testu deloval z zmanjšanimi obrati.



Kljub znanemu...

2 komentarja

Intel Pentium 4 670

Požrešnost sodobnih procesorjev

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Danes je Intel predstavil najnovejšega predstavnika procesorjev iz družine 6xx, ki bije na 3.8 GHz. Kot domnevajo na X-Bit labs, bo to zadnji in najhitrejši procesor, zgrajen okrog NetBurst arhitekture.

Rezultati ne prinašajo v svet procesorjev nobene novosti. Intel je končno prišel do prepada, čez katerega, pa če oddelek za marketing še tako hoče, inženirji ne morejo. Je dvojedrni procesor (8xx) zasnovan na isti arhitekturi res prava rešitev?

Test!

26 komentarjev

Pentium 4 6XX (EMT64)

Prescott 2M

X-Bit Labs - Intel je predstavil novo družino Pentiumov 4, 6XX. V čem se ta serija razlikuje od prejšnje, 5XX? Predvsem v tem, da zdaj tudi Intel ponuja procesorje s 64-bitnimi razširitvami, tako kot že kar nekaj časa AMD s svojim A64 in Athlon-FX. V tem trenutku so na voljo izvedenke s tremi različnimi takti delovanja: 630 (3.2GHz), 640 (3.4GHz) in 650 (3.6GHz). Vse izvedenke (še vedno) delujejo na 200 MHz vodilu. Procesor ima 2MB L2 predpomnilnika, ki naj bi odločilno pripomogel k boljšim rezultatom v primerjavi s procesorji...

95 komentarjev

SOI namesto MOS

Deviant PC - Pred dnevi smo pisali o novemu AMDjevemu procesorju, Barton imenovanemu. Zadeva naj bi imela kar pol megabajta predpomnilnika ter bila grajena v 0.13 mikronski tehnologiji, kar se naj bi odražalo v večji hitrosti matematičnih operacij ter nižjo emisijo toplote. Zakaj se je AMD sploh odločil za 512 KB predpomnilnika? Težava je v tem, da sedaj vsi proizvajalci procesorjev na veliko grabijo SOI (Silicon on Insulator) produkcijski proces ter opuščajo MOS (Metal Oxide Semiconductor). Ker so pri AMDju ugotovili, da potrebujejo malenkost več časa kakor štiri mesece za masovno produkcijo čipov s SOI vezjem, so ubrali drugo pot. Kaj ponuja SOI? Sodeč po tem članku se lahko nadejamo povišanih hitrosti ter močno zmanjšanega oddajanja toplote. Bo Hammer res šele prvi AMDjev procesor, ki bo uporabljal to obetavno tehnologijo?

2 komentarja