» »

Prvi Cedar Mill na testu

Prvi Cedar Mill na testu

Tom's Hardware - Nov primerek Pentium 4 procesorja z jedrom, grajenim v 65 nm procesu, so v roke dobili Tom's Hardware-ovci. Novo jedro so pri Intelu zasnovali z namenom znižati porabo električne energije in s tem oddajanje toplote, saj praktično vsi poznavalci poznajo težave najhitrejših dvojedrnih Prescott in Smithfield procesorjev Pentium 4.

novo jedro je v bistvu le pomanjšan Prescott in tako ne prinaša drastičnih pohitritev, prav tako pa tudi sam procesor na zunaj deluje povsem enako. Pomemben podatek pa je, da se je poraba precej zmanjšala, saj naj bi ventilator tudi pod polno obremenitvijo na testu deloval z zmanjšanimi obrati.



Kljub znanemu procesu izdelave SOI (Silicon On Insulator, uporablja ga AMD), ki ponuja zelo malo izgub signalov ter hitrejše preklope tranzistorjev, Intel še vedno prisega na svoj 'Strained Silicon' proces, za katerega pa pravijo, da so izgube zmanjšali za kar 15%. Pomembna novost za zmanjšanje porabe pa je tudi ugašanje tranzistorjev, ki so neaktivni. Gre predvsem za tranzistorje v predelu predpomnilnika, saj v času nizke porabe procesor ne potrebuje celih dveh megabajtov. Intel zagotavlja, da je čas, ki ga tranzistorji potrebujejo da se znova zbudijo, dovolj kratek, da to ne vpliva na hitrost samega procesorja.

Novi procesorji bodo prišli v treh različicah. Oznake bodo podobne kot sedaj: serija bo novo Cedar Mill jedro, 6x2 bo opremljena s starim, Prescott jedrom, 6x1 in 6x3 pa z novim, že omenjenim Cedar Mill jedrom, ki bo podpiralo še Vanderpool tehnologijo. Intel zagotavlja, da novi izdelki ne bodo presegli porabe 86 wattov.

Procesor so pri Tom's Hardware dobili od osebe, ki je zaenkrat ne želijo imenovati, je pa glede na to, da gre za zgodnjo proizvodno fazo, dokaj kvaliteten. Pravijo še, da bi si tak izdelek želeli kako leto nazaj.

Klik!

2 komentarja

Jan987 ::

upam da bodo res bolj energetsko varčni.

marjans ::

Po testih sodeč sta si s prescotom performančno popolnoma identična, le poraba je 20% manjša.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tih, varčen in karseda majhen računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
132433 (1845) suse80
»

Hladen 775 Procesor

Oddelek: Kaj kupiti
91292 (1111) d0rK
»

Intel Pentium E2160 in Pentium E2140 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
568684 (6393) krneki0001
»

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Oddelek: Novice / Procesorji
73153 (2848) PrimozR
»

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

Oddelek: Novice / Procesorji
72833 (2439) Jux

Več podobnih tem