»

Mazda izdelala komercialni motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice

Slo-Tech - Mazda je kot prvi proizvajalec osebnih avtomobilov uspela izpopolniti motor s kompresijskim vžigom homogene mešanice (HCCI) do te mere, da ga bodo uporabili v prihajajočih avtomobilih. Običajni bencinski motorji uporabljajo svečke, ki skrbijo za vžig homogene mešanice (HCSI), medtem ko se pri dizelskih motorjih gorivo vžge zaradi stiskanja, a se v bat vbrizga šele tik pred vžigom (SCCI). Glavna prednost motorjev s HCCI je nižja poraba goriva (okrog tretjino nižja) in manjše emisije zaradi popolnejšega izgorevanja z gorivom manj bogate mešanice (fuel-lean), a so bile praktične izvedbe vedno zelo težavne.

Glavna težava motorjev HCCI je prav zanesljivost, saj je težko nadzorovati, kdaj se bo mešanice vžgala. Pri klasičnem...

41 komentarjev

In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka

Gizmag - Gizmag - Dizelsko gorivo narejeno samo iz vode in zraka je ta mesec predstavil nemški proizvajalec avtomobilov Audi. Gorivo je rezultat sodelovanja velikana z nemškim startupom Sunfire iz Dresdna. Uspeh nemške avtomobilske industrije je pozdravil tudi nemški minister za izobraževanje in raziskave Johanna Wanka, ki je gorivo preizkusil tudi v lastnem avtomobilu Audi A8.

Kar elektriki (še) ni uspelo

Alternative prevladujočim motorjem na notranje izgorevanje so aktualne že več kot sto let (prvi električni avtomobil je na ceste pripeljal že na prelomu 19. v 20. stoletje). V zadnjih letih so sicer alternativna goriva (kot je recimo biodizel) za motorje z notranjim izgorevanjem izpodrinili električni avtomobili, ki pa še vedno zaradi...

153 komentarjev

CES 2015: Mercedes-Benz predstavil avtomobil prihodnosti

Slo-Tech - CES sicer pomeni Consumer Electronics Show, a ni omejen le na domače igračke, ki jih lahko priključimo v elektriko. Avtomobili so dandanes pravi mali superračunalniki na kolesih, in tako je Mercedes-Benz danes na CES-u pokazal prihodnost avtomobilov. Prihodnost se imenuje F015.

Če gre soditi po delujočem prototipu, bodo avtomobili prihodnosti pametni v vseh pogledih besede: vozili bodi sami, povezani bodo v internet, uporabljali bodo kombinacijo vodika in električne energije, pa tudi videti bodo precej futuristično.

F015 je tak primer. Proizvajalec se rad pohvali, da so njegove emisije toplogrednih plinov nič, a seveda tudi energija, ki jo točimo vanj, ni zastonj....

47 komentarjev

Volvo razvija prvega dizelskega hibrida

Slo-Tech - Bencinskih hibridnih avtomobilov je na trgu že precej, medtem ko dizelskega ni predstavil še nihče. Prvi bo očitno Volvo, ki je za 1. marec v Ženevi napovedal tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili prvega dizelskega hibrida.

V60 Plug-in Hybrid bo imel petcilindrski 2,4-litrski dizelski agregat z 215 konjskimi močmi in električni pogon z močjo 70 konjskih moči, ki mu bo energijo dovajal litij-ionski akumulator z 12 kWh. Samo na električni pogon bo lahko prevozil okoli 50 km, kar je ravno dovolj za vožnjo po mestu. Volvo je izračunal, da bo povprečna kombinirana poraba goriva 1,9 litra na 100 km. Volvo V60 Plug-in Hybrid bo naprodaj prihodnje leto.

98 komentarjev

V ZDA bodo hibridna vozila umetno hrupnejša

engadget - Ena izmed prednosti hibridnih vozil je zmanjšano zvočno onesnaževanje, saj so pri nizkih hitrostih, ko se bencinski agregati ne vključijo, skoraj neslišni. Pričakovali bi, da bo to ena izmed velikih prednosti za uporabo v urbanem okolju, kjer je zvočno onesnaženje velik problem, a je ameriški zakonodajalec predpisal obvezen hrup.

Ker so pešci podzavestno navajeni na avtomobilski hrup, se včasih zanašajo kar na sluh in ne preverijo, ali je cesta res prazna. Da jih ne bi iznenadili hibridi, je Senat sprejel Pedestrian Safety Enhancement Act. V njem je med drugim predpisano, da morajo proizvajalci hibridov umetno zagotoviti, da bodo njihova vozila hrupnejša, kakor to terja tehnologija pogona. Z drugimi besedami, namenoma bodo morali biti...

92 komentarjev

Okoljevarstvenim načrtom se pridružuje tudi Google

Slo-Tech - Google, ki je nedvomno eden izmed največjih porabnikov električne energije na svetu in mu koncepti učinkovitosti porabe električne energije niso ravno španska vas, se v nasprotju z večino podjetij ne skriva pred problemi in svojo odgovornosto, se je namesto čakanja raje odločil, da bo podal svojih pet centov za hitrejšo rešitev problema z lastnim predlogom.

Njihov predlog, imenovan "Clean Energy 2030", se osredotoča ne samo na ekološke vidike (zmanjšanje emisij) pač pa tudi na ekonomske vidike, saj predvideva velikanske prihranke (predvidena invisticija je 4,4 tisoč milijard dolarjev, dolgoročni prihranki pa so ocenjeni na 5,4 tisoč milijard dolarjev). Dvaindvajsetletni načrt, katerega začetna naloga je predvsem spodbuditi debato, tako predlaga poleg "zmanjšanja porabe" in nadaljnega razvoja in aplikaciranja novih tehnologij, ki bi nadomestile premog kot surovino, iz katere (ZDA) pridobijo 50 odstotkov električne energije tudi razvoj nove, "pametne" električne infrastrukture, ki...

53 komentarjev

Močno izboljšana učinkovitost sodobnih motorjev

Slashdot - Avtomobilistične trgovine pogosto ponujajo razne naprave in pripomočke, s pomočjo katerih naj bi vaši stroški za gorivo magično postali občutno nižji. Takšne napovedi so seveda pogosto preveč senzacionalistične, so pa zato toliko bolj vzpodbudne novice o resničnem napredku na področju učinkovitosti motorjev.



Akademikom iz univerze Temple je namreč uspelo izboljšati učinkovitost motorjev tudi do dvajset odstotkov tako, da so električno naelektrili del cevi pred vbrizgalnikom goriva, kar ustvari električno polje, ki zmanjša viskoznost goriva, s tem pa v motor pridejo manjše kapljice, kar privede do čistejšega vžiga goriva in močno izboljšane učinkovitosti motorja.



Po šestih mesecih testiranj z Merzedes-Benz-ovim avtom z dizelskim motorjem so pri vožnji na avtocesti ugotovili za celih dvajset odstotkov izboljšano učinkovitost, pri mestni vožnji je učinkovitost izboljšana za dvanajst do petnajst odstotkov, pri tovornih vozilih pa se napoveduje med šest in dvanajst odstotno...

55 komentarjev

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3...

33 komentarjev

En štamperle na 100 kilometrov

vir: Gizmodo
Gizmodo - Andy Green s fakultete za strojništvo, univerze mesteca Bath* ( University of Bath), je že zakrivil vozilce, ki je prevozilo 6603 milj z eno britansko galono goriva.



Na letošnjem tekmovanju ekstremno varčnih vozil v Franciji, od 19 maja naprej - Shell Eco marathon, namerava rezultat popraviti na 8000 milj, kar je 0.03531 litra na 100 km ali po domače: en štamperle. Glede na to, da jih je izdelava motorja stala le 2000 britanskih funtov, je to spodbudno za domače izdelovalce?

*Bath je še znan po tem, da so prav od tu poslali prvo pismo s poštno znamko, Jane Austen je pisala svoje...

19 komentarjev

Toyota Prius, osvežena in shekana

Wired News - Toyota si je očitno vzela k srcu sarkastične pripombe Jeremya Clarksona (Top Gear - njegov opis lahko preberete v temi Toyota Prius - mnenja, ocene) in opravila na svojem Priusu stilsko preobrazbo. Ta vključuje predvsem kvalitetnejše materiale v notranjosti, kjer si bomo lahko omislili tudi usnje. Del serijske opreme bo po novem nadzor pritiska v pnevmatikah in kamera za pogled nazaj ob vzvratni vožnji, po želji pa tudi mini audio vhod na zvočnem sistemu (podobno kot v Toyoti Aygo), kamor bo moč priklopiti prenosne predvajalnike. Preoblikovali so tudi prednje in zadnje žaromete, dodali LED zavorne luči, tako da je celoten spisek serijske opreme za modelno leto 2006 še bogatejši.

Prenovljeni avto pride v Evropo marca prihodnje leto, kot ste verjetno že zasledili v avtomobilskih revijah, tehnične detajle in ostale zanimivosti lahko najdete na Wikipediji.

Ker cene goriva rastejo tudi na drugi strani Atlantika, se do sedaj razvajeni Američani vedno bolj zanimajo za tovrstne...

7 komentarjev

Američani se ogrevajo za biodizel

Wired News - Cene goriv se višajo tudi za energetsko potratne Američane. Naziv potratni je ustrezen, saj predstavljajo 4,6% svetovne populacije, ki porabi 25% energije in izpušča v zrak 36% vseh toplogredih plinov. Razne alternative se pojavljajo po svetu, vključno z bizarno "iznajdbo": Pogon na mrtve mačke. Zaradi dosedanjih relativno nizkih cen bencina se Američani niso nikoli čisto zares ogreli za dizel, tako kot Evropejci. Seveda to nas ni motilo, da se ne bi spraševali, kako bi bilo, Če bi Dizel vladal svetu...

Američani so se končno ogreli za biodizel in to na popolnoma drugem področju, kot bi človek pričakoval: ogrevanje domov. V drugi smeri razmišljamo na tej strani velike luže, kjer Biodiesel v glavnem namenjamo za pogon vozil. Seveda imajo tudi Američani tovrstne ideje in načrtujejo do leta 2010 "spreobrniti" 10.000 šolskih avtobousov, ter ostala flotna vozila.
Razliko v emisijah mineralnega in biodizla si lahko ogledate tukaj.

Se morda kmalu obeta biodizel hibrid? Ali še...

43 komentarjev

Test zanesljivosti Priusa II

Slo-Tech - Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori...

53 komentarjev