» »

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Akihabaranews - Toyota je obstoječe varnostne sisteme izboljšala in povezala na nov način, z namenom zaznavanja trkov, izogibanju le teh, obdržati vozilo na cestišču, pomoči vozniku, nadzoru stanja vozila in v najhujšem primeru aktivno zmanjšati potencialne poškodbe potnikov. Več o tem si preberite tukaj.


Pri tem so domislili tudi nov varnostni sistem imenovan "Rear-End Pre-Crash Safety System". Le-ta v primeru, da radar zazna približevanje od zadaj, pomakne vzglavnike naprej za zavarovanje vratu in glave. Dosedaj so bili znani le pasivni sistemi (Saab), ki so reagirali mehansko po trku. Več o vsem skupaj si lahko preberete, ali pogledate film, tukaj.

Z delom sistema upravlja nov NECov 100 Mhz procesor IMAPCAR® namenjen zaznavi vizualnih objektov. Po trditvah proizvajalca je 5x hitrejši od konkurence, sposoben je namreč do 100 giga operacij/s pri porabi kvečjemu 2 W.
Sistem različne objekte zaznava s pomočjo radarjev, infrardečih in stereo video kamer (za zaznavanje 3 dimenzionalnosti), ter je programabilen. Prvo vozilo na tržišču s tem procesorjem in Toyotino tehnologijo bo Lexus LS 460. Vsi potenciali nove tehnologije v njem sicer še niso izkoriščeni, navkljub temu avtomobil že uvrščajo na prvo mesto tehnološko najbolj opremljenih serijskih vozil. Poleg omenjenega ima še različne dobrote, vključno z internetom (G-Book). O ostalih "nepomembne" avtomobilskih rečeh si preberite dosegljive tu, v pripravi naj bi bila tudi hibridna različica.

33 komentarjev

Pyr0Beast ::

Stver zgleda super, samo cena takega avta bo pa najbrž tudi precej visoka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sidd ::

sej pa bo v lexusu :))

BaRtMaN ::

100 Mhz procesor ... do 100 giga operacij/s

Ne se hecat. Potem takem bi moral imeti procesor 1000 cevovodov pri CPI = 1.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Stepni Volk ::

Klikni na povezave v novici, v tem primeru "sposoben", ter beri:
...Imapcar has 128 processing elements, each with embedded memory. The 128 parallel processing elements use the SIMD (single instruction stream multiple data stream) method. Each element processes four instructions per cycle. Thus, total performance was 100 Gops running at 100 MHz, enabling real-time image recognition at 30 frames per second...
neobjavljeno.blogspot.com

BaRtMaN ::

No, paralelizem je pa nekaj drugega. :) Se posipam s pepelom, ker nisem prebral originalne novice, ampak večinoma jih ne.

Fatboyslim ::

Novi Mercedes c-klase je bil prvi avo z te vrste senzorji; delujejo pa tako, da avto sam vzdržuje varnostno razdaljo za nekim avtom torej je reakcijski čas ob npr. nesreči veliko hitrejši, prav tako pa ima avto senzorje zadaj, kateri pazijo da se avto za vami ne zaleti v vas :)

Stepni Volk ::

Verjetno misliš S-klase... in ta nima zadnjega radarja povezanega z aktivnim varovanjem glave in vratu potnikov.
Toyota je tudi prva, ki je vgradila sistem, ki opazi pešce. Radar sam jih ne opazi. Jih pa v kombinaciji s stereo video kamero na skoraj infrardeči fekvenci. Klikni na drugo povezavo v novici za detajle o ostalih novostih.
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Kolk so pa cene teh toyot/lexusov?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

epona ::

zakon.Pa še lep je.
Ko bom velik ga bom kupu.:D
Thomas - ovca transhumanizma.

kow ::

antonija, verjetno vec kot 10 milijonov sit.

Stepni Volk ::

Predvideno je od 59 000 U$ naprej. AutoWeek
neobjavljeno.blogspot.com

Stepni Volk ::


V notranjosti vas bo razvajal Mark Levinsonov surround sistem z 19 zvočniki. Za nepoznavalce naj omenim, da je to Hi fi s področja High-Enda, ki spada pod Harman International (še Harman Kardon, JBL, Infinity...). Vprašanje je samo koliko smisla je imeti High-End v vozilu, ko je toliko drugih šumov prisotnih.
www.marklevinson.com
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

antonija ::

"Tapravim audiofilom" je itak vseeno kolk je sumov v okolici, glavno je da so zvocniki taprave firme, napajlni kabel za 200kSIT in seveda iPod za audio source ker je oh-so-very-cute.

Auto je pa zakon!8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CWIZO ::

Kokr vem ma tale lexus tut eno najboljsih zvocnih izolacij. Verjemi ko se peljes v njemu motorja sploh slisis ne.

Lexus LS je drugace podoben razred kot BMW 7 ali Mercedes S, tako da ce cena nekako tam, s tem da po mojem mnenju lexus prekasa tako mercedes kot bmw.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

antonija ::

Ne, ne cwizo, narobe razumes. "tapravi" (ampak res tapravi) audiofili prisegajo da slisijo razliko med napajalnimi kabli in da jih ta razlika moti. Za njih je stavek "motorja skoraj nic ne slisis" nekako enako pomemben kot tistih nekaj 100km elektricnih vodov do njim preljubega ojacevalca z zvenecim imenom. Kaj se sele zgodi ce za njih pripelje avto na nujni poti (sirena)...>:D

Vrjamem pa da je za navadne smrtnike voznja v tem avtu zelo udobna.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Stepni Volk ::

Jep, pravi audiofil mora "slišati" razliko, če posluša Hi-End v stoječem, mirujočem MB, BMW ali Lexusu. In vedno uganiti kje sedi. :)
Hec je, da Mercedes Benz uporalja Bose-jeva ozvočenja, BMW se zadovolji z JBL-i. V Lexusih so nekoč bili tudi Nakamichi-ji.
neobjavljeno.blogspot.com

zaejec ::

antionija: tisti z iPodom so kvazi.

zanima me, kaj se zgodi ko tem novim avtom pri visoki hitrosti odpove vsa ta elektronika. konkretno, pri xantii mi je odpovela elektronika na avtocesti - zgori lucka stop, volan postaja trd, bremze ne prijemljejo vec in lahko reces hvalabogu, ce se uspes dovolj hitro postavit na odstavni pas. sicer sem pristas elektronike, samo upam, da imajo tudi tukaj, tako kot v letalih, varnostne sisteme, ki se preverjajo drug drugega.

offtopic: ce vi ne slisite razlike (instalacji,komponentah), to se ne pomeni da je eni ne morejo/moremo slisat. :) (nekaj takega kot, ne vrjamem dokler ne vidim. ampak dobro, saj to je slo-tech, govorimo o "oprijemljivih" stvareh)

Fatboyslim ::

Lexusi so glede na "Top gear" raziskavo eni najbolj zanesljivih avtov, tako da me odpoved vse elektroneke ne bi skrbela tako kot v kakšnem francoskem avtu.
Ampak vseeno, ta avto meni ni všeč kot avto katerega voziš temveč kot avto v katerem te vozijo. Sam nebi nikoli mogel zaupati računalniku da bo vse opravil namesto mene, prav tako je pa s tem odvzet velik del užitka pri vožnji. Pa WTF je z vsem tistim piskanjem, karkoli narediš piska ;((

Stepni Volk ::

Toyota je tudi najavila voznikom prijazni mobilni telefon, poimenovan TiMO, ki bo predvsem pomagal navigirati, ter klicati Toyotine servise v primeru napak itd.
Glede nato, da je govora o Toyoti, bo to redko uporabljena funkcija, bi pa bila koristna pri drugih proizvajalcih :)
Zadeva bo na voljo le na Japonski, saj je v povezavi s KDDi, japonskim drugim največjim mobilnim operaterjem.
neobjavljeno.blogspot.com

tomaz 06 ::

No, Toyota je super stroj vreden svojega denarja, sam se bojim da bodo te novotarije mal predrage.

CWIZO ::

zaejec: kot je ze FatboySlim rekel: da bi ti pr Lexusu elektronika odpovedala, bi mogu met pa kr ornk "sreco".
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Soniux ::

Mene sam zanima ce to res cemu sluzi. Sicer sam ne vozim.

darkolord ::

tako da me odpoved vse elektroneke ne bi skrbela tako kot v kakšnem francoskem avtu

Zakaj bi bla pa v francoskem avtu kej drugačna elektronika? Na koncu je vse itak "made in taiwan"

zaejec: ahm, pri Xantii je vse, kar si naštel, 'mehansko'... Si siguren, da je šla elektronika?

CWIZO ::

Nekatere znamke imajo pac bolj kvalitetno narejeno vse. To so dejstva. Sem preprican da ti Stepni VOlk lahko postreze s parimi linki na to temo.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

darkolord ::

Te "znamke" avte itak povečini samo še sestavljajo. Je čisto res, da nekateri proizvajalci pač kupujejo dražje dele, pri elektroniki si pa AFAIK nihče od večjih ne privošči tega, da bi kupoval poceni noname robo...

OwcA ::

Recimo po Top Gear Survey 2005 na zadnjih mestih (okoli 150) kraljujejo francozi. Kaj več kot 2/5 na področju zanesljivosti elektronike nima nobeden izmed "vodilnih".
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Izi ::

Zanimivo.
Z Japonci se lahko kosa samo še Škoda.
Miram priznati, da me je Škoda Octavia, kar malo presenetila na petem mestu :D

Stepni Volk ::

O tem smo že na nekem drugem forumu. Francozi imajo francosko in italijansko elektroniko (beri romunsko).
Avtomobili so resda sestavjeni pretežno iz delov, ki se jih podjetje, katerega logotip se blešči na končanem proizvodu, prvič dotakne, ko jih vgradi v avto. A je razlika med japonskim načinom proizvodnje, ameriškim, angleškim, nemškim, italijanskim, francoskim...
Britanska avtomobilska industrija je v celoti propadla in je bila razprodana. Morgan je edini še v rokah "domačinov".
Američani podobno niso ravno najbolj natančni pri svojem delu.

In če pogeldamo Toyoto, o kateri pravzaprav govori novica, Corola Verso je bila zrisana v Franciji, proizvaja se v Turčiji. A sistem dela, preverjanje napak in določeni standardi so japonski.
Za pravo ocenjevanje japonski/francoski niti nimamo prilike. Najbližje smo s Toyoto Aygo, Citroen C1/Peugeot 107. A te malčke sestavljajo Slovaki, po japosnkih standardih, s pretežno francosko paleto dobaviteljev.

Vzemimo Mazdo. 6-ka se sestavlja v Hirošimi (nekateri javljajo, da se sveti ponoči) in kvaliteta je zelo solidna. 2-ka se dela v Španiji. Pojdite pogledati, sami boste videli razliko končne izdelave. Japonski standardi ne pomagajo vedno. Mazda je le v kontrolni lasti Forda, Isuzu GMa itd.

A nekaj drži, kot sem že omenil v temi: Avtomobilski proizvajalci z najmanj okvarami v letu 2005, ne glede nato kdo in kje dela teste kvalitete in število okvar vozil v različnih starostnih kategorijah. Vedno bodo japonci (beri Toyota) pri vrhu... in francozi, ter italijani na koncu.
Zakaj?
Ker bi bili na koncu drugače britanci, pa so že propadli. Francozi in Italijani se rešujejo z designom (Peugeot 207, 307... AlfaRomeo 156,157, 146...). To so pogruntali tudi japonci in zato v službo jemljejo evropske oblikovalce in tu postavljajo svoje oblikovalske centre (Toyota v Franciji).
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Francozi imajo francosko in italijansko elektroniko (beri romunsko).

Od kdaj sta Bosch in ATE francoska oziroma italijanska? :D

klemen22 ::

čisto off-topic glede tega Lexusa: znamka se zelo zgleduje po MB in BMWju in je tudi veliko kopiranja (poglejte prejšnjo LSko ko je praktično na videz stari S klasi - to je inovativnost jea). Vendar trende v tem segmentu pač narekujejo drugi. Sploh pa se pri teh razredih gleda celokupno vozilo in vsaj ena stvar je ki jo bodo morali japonci popraviti. Poglejte denimo notranjost. Meni se zdi da še ogromno manjka da se bo po ekskluzivnosti merila s kakšnimi MB in BMW ter Audiji ki predstavljajo tukaj merila. Ker notranjost mi deluje nekako preveč ameriško in neprimerljivo s kakšnimi luksuznimi mercedesi s katerimi tekmujejo.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Stepni Volk ::

Darklord - nekaj tednov nazaj je bila v Na kolesih, Sobotnega dela priloga, objavljen spisek 10 največjih dobaviteljev za avtomobilsko industrijo. Med njimi dva francoska. Eden je bil Valeo.
In BTW, Renault Laguna za slovensko tržišče ni identična tisti za Nemško. Tako po elektroniki, kot marsičem drugem. Vprašaj pri najbližjem dobrem prijatelju, ki dela pri Renaultju. Samo prijatelj ali znanec ti tega verjetno ne bo šel razložiti :)

Klemen22


vir: www.autospies.com

How did Lexus gain market share so quickly against such a well-entrenched Goliath like Mercedes? One way Lexus does this is that its dealerships offer an office-like environment for their customers. These special areas include free food and drinks, free car washes anytime, free wireless access, golf and car magazines, large plasma television screens and computers, plus quiet rooms with comfortable leather furniture. Compare this to a "traditional" car dealership service waiting area and you'll get the picture.

Lexus chooses to use this as a service bundle for a "closing tool" when giving potential customers a tour of the facility. Do you see how Lexus bundles a "transportation" solution with a "zero down time" businessperson solution? (Check out the Lexus used car lot-you'll see many shiny Mercedes trade-ins parked there!)

KLIK
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

CWIZO ::

Ne spomnim se kje sem to prebral, vendar mislim, da je blo na eni od uradnih strani toyote/lexusa.

Par let po tem ko je lexus štartal in so ven dali en nov model in jih že veliko prodali, je ena(!) stranka prišla na servis, ker je ena luč neki trokerala. No seveda so to popravili, pravtako pa so to popravili vsem drugim prodanim avtomobilom, seveda brezplačno. To seveda ni nič takega (razen tega da so naredili celoten servis vseh avtomobilov zaradi enega primera), je pa neki posebnega kako so to naredili. Vsem strankam so za bonus natočili poln tank goriva, tistim ki so bili pa predaleč od kakega lexus centra pa so najeli najbližjo delavnico jo preuredili da je ustrezala lexus standardom in jim tam odpravili napako.

To ti je quality service!
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Stepni Volk ::

Kvaliteta gre lahko samo še v to smer. Že sedaj večje revije delajo teste avtomobilov v treh fazah: nakup, lastnosti vozila, ter poprodajni servis.
Pomaga seveda tudi čim več gadget-ov. Vse možne poglede: day/night vision, radarje, IR kamere, video kamere (te bi prišle prav, da bi zainteresiranim komercialnim TV postajam prodajal početje naše policije na cestah)... ter nenazadnje zaščita pešcev oz. kot je kar velikemu procentu ljudi bolj pomembno: zaščita bambijev in ostalih nedolžnih živalic, ki jih neusmiljeno pogijamo na cestah.
Ena težjih ovir so žabe spomladi. Zato jim marsikje koljejo mini tunele za prehod na drugo stran, hkrati z zaščitnimi ograjami.
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avtomobilske znamke (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8612602 (9824) iNooby
»

Toyota Prius - mnenja, ocene (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21728406 (20995) Stepni Volk
»

Toyotin nov varnostni sistem v vozilih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
334403 (3161) Stepni Volk
»

Avtomobilizem - prihodnost vozil, + 3 generacija Priusa

Oddelek: Na cesti
234065 (3287) Boeing
»

Robusten, kvaliteten, poceni MP3 Player.

Oddelek: Kaj kupiti
141963 (1746) Dr_M

Več podobnih tem