»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

DesktopLinux.com - Kot je znano, naj bi bil eden izmed večjih razlogov za slabo razširjenost Linuxa ravno slaba podpora za različne naprave. Kot je pokazala anketa organizacije Linux Foundation, si uporabniki želijo večjo podporo tiskalnikov, skenerjev, USB pomnilniških naprav in brežičnih Wi-Fi kartic.

Zato je skupnost Linux razvijalcev pred kratkim osnovala Linux Driver Project, v okviru katerega naj bi skupina razvijalcev razvila kar največ gonilnikov za Linux.

Greg Kroah-Hartman, razvijalec Linux jedra in vodja projekta pa na svojem blogu žal ugotavlja, da je okrog 300 aktivnih razvijalcev gonilnikov trenutno - brez dela.

Eden izmed možnih razlogov za to je morda v tem, da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu. Iz tega razloga je uporabnike interneta zaprosil za pomoč. Če ste torej naleteli na kakšno napravo, ki ni podprta v Linuxu, vas vabi, da mu to sporočite preko wikija.

Na novico nas je opozoril uporabnik FireSTORM.

138 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

NASA ima na namizjih Linux

OpenSource - SearchOpenSource poroča, da v Nasinem JPL (Jet Propulsion Laboratory) centru večina namiznih uporabnikov poganja Linux. Novica ne bi bila tako zelo omembe vredna, če ne bi šlo za nameček še za največjo skupino računalnikov, ki poganjajo Mandriva Linux. Poleg različnih pasem pingvinov se na Nasinih mlinčkih najdejo tudi HP Unix, Mac OS, Solaris in Windows. Linux je tako pomagal Spiritu in Opportunityju priti na Mars, uporabljali pa so ga tudi raziskovalci pri najrazličnejših drugih projektih.

Vendar pa pri Nasi na strežniškem področju ne zaupajo Linuxu, za njihove serverje namreč skrbi Sunov Solaris 8. Gary Brack, vodja realnočasovnih sistemov v JPLju pravi, da ima jedro Linuxa preveč pomankljivosti za njihove potrebe.

<flame> Sedaj pa naj še kdo reče, da Linux ni primeren za namizne sisteme! </flame>

26 komentarjev

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja?

DesktopLinux.com - Vprašanje iz naslova so avtorji strani desktoplinux.com postavili svojim uporabnikom in prišli do zanimivih odgovorov. Ovira številka 1 je nič drugega kot preslab odjemalec za elektronsko pošto, razen tega uporabniki pogrešajo še dodatne vtičnike (plugine) za brskalnik, nekateri pa bi želeli videti celo polno podporo MS Office. V raziskavi so ugotovili tudi, kaj je pri namiznih distribucijah Linuxa pozitivno - večina uporabnikov je omenila znižanje stroškov licenčnine, nato varnost, nekje pri repu pa odprtokodnost. Če preberete poročilo o rezultatih, boste izvedeli tudi, katere distribucije so trenutno najbolj popularne.

307 komentarjev

Opera 8 Beta je tu

Slashdot - DesktopLinux.com poroča, da je prva beta nove Opere 8 na voljo za brezplačni dolpoteg.

Z novo različico se je Opera naučila naglas brati vsebino strani, prav tako pa zna poslušati vaše ukaze preko mikrofona in reagirati v skladu z njimi. Med dodelave spada še izboljšana podpora za RSS in vrstica za hiter dostop do vseh najbolj uporabljanih funkcij.

Beta različica je zaenkrat na voljo še samo za operacijski sistem Windows, končna različica za vse sisteme pa bi naj izšla v začetku leta 2005.

16 komentarjev

UserLinux izdal prvo javno različico

OSNews - UserLinux, na Debianu temelječa distribucija Linuxa, ki želi preprečiti pohod komercialnih distributerjev in ponuditi povsem brezplačen, odprt, stabilen, varen in zmogljiv Linux, je prvič uradno na voljo za prenos s spleta. Prva beta-različica je sicer izšla z zamudo, a na srečo z minimalno, tako da lahko že zdaj prenesete sliko ISO, ki obsega vsega 4,5 MB. Sistem zaženete z zgoščenke, tako kot pri Slo-Tech Linuxu ali običajni namestitvi operacijskega sistema. Med namestitvijo se paketi prenašajo s spleta, tako da je zagotovljena ažurnost programja. Klik!

5 komentarjev