»

Lani rekordno povečanje izpustov toplogrednih plinov

Države v razvoju so recesijo prebrodile razmeroma dobro in že kurijo 's polnim plinom'

vir: Guardian
Guardian - Mednarodna agencija za energijo je objavila precej nevzpodbudne podatke o globalnih emisijah toplogrednega plina CO2. Po manjšem padcu za 0.3 gigatone v letu 2009 (recesija) smo lani v ozračje izpustili skupno kar 30.6 gigaton, ali za 1.6 gigatone več glede na leto prej (+5.5%). Vodilni ekonomist agencije, Fatih Birol je že izrazil presenečenje in skrb glede podatka ter povedal, da ob taki rasti več ne bo mogoče omejiti rasti globalnega segrevanja na zgolj 2° Celzija (Scenarij 2C).

Scenarij je bil kot globalni cilj sprejet med sicer precej medlim podnebnim vrhom v Kopenhagnu decembra 2009. Vsako povišanje globalne temperature nad 1°C bi v poletnem času stopilo polarni led in potopilo nizkoležeče otoške države, številnim regijam pa prineslo...

61 komentarjev

Izboljšane metode pridobivanja nafte iz naftnega skrilavca

Slo-Tech - Ker so različne geopolitične zadeve v zadnjih letih močno dvignile cene surove nafte in derivatov le-te, so izboljšani načini pridobivanja nafte pozitivna novica za žepe potrošnikov, a na žalost precej manj razsveseljiva za okolje. Tako so kanadski in turški znanstveniki močno izboljšali pridobivanje nafte iz naftnega skrilavca, kar bo pomenilo, da bo več kot bilijon naftnih sodčkov (več kot trenutno dokazane naftne zaloge Savdske Arabije), ki ležijo pod nogami Američanov in Kanadčanov, še dolgo poganjala svetovno gospodarstvo. Trenutni postopek je nadvse ekonomsko potraten, saj je potrebno za izčrpavanje nafte segreti zemljo na 480 stopinj celzija in vložiti veliko energije, proizvede pa le malo uporabne nafte.

Nov postopek pa si pri taljenju skrilavca pomaga s poceni železovim prahom, ki veliko bolj enakomerno razporedi temperaturo, ki jo v zemljo dovedejo električni grelniki, enakomerna razporeditev toplote pa močno zniža potrebno energijo za segrevanje in poveča delež uporabne...

86 komentarjev

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast?

Discovery News - Tudi vi verjamete razlagam ameriških politikov, ki kar naprej ponavljajo, da bi napori za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov močno ogrozili ameriško gospodarsko rast. Nenazadnje je bilo pred kratkim podobne trditve in sklepe slišati tudi v Evropski Uniji, kjer so v načrtu ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam zapisali, da takšna prizadevanja "ne smejo škodovati evropski težki industriji".



Univerza Yale je glede na to, da obstajajo številne okoljske politike in modeli, ki za iste časovnice predvidevajo različne rezultate, ustvarila interaktiven program, s katerim lahko vsak preveri, kakšne posledice bi imel premik k obnovljivim virom za ameriško ekonomijo ( See For Yourself How Greenhouse...

87 komentarjev

Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin

Slo-Tech - Ameriško podjetje Global Resource Corporation je razvilo postopek, s katerim lahko s pomočjo mikrovalov spremenijo plastične odpadke in gumo v tekočo obliko ogljikovodikov, pretežno dizelske frakcije, in plin. Postopek uporablja obsevanje z mikrovalovi v vakuumu valovnih dolžin, ki ustrezajo razdaljam kemijskih vezi v teh materialih. Pri tem...

259 komentarjev

NASA investira v vesoljske "airbage"

The Register - NASA se je odločila investirati 600.000 USD v razvoj posebnih zračnih vreč, ki bi naj v bližnji prihodnosti zamenjale toplotne ščite, ki se trenutno uporabljajo za zaščito pred visokimi temperaturami ob ponovnem vstopu v atmosfero.

Ideja, ki je bila zasnovana pri Andrews Space v Seattlu, temelji na zamisli, da bi te vreče neprestano izpuščale zrak in tako ustvarile film plina, ki bi nato odvajal vročino stran od plovila.

Sam razvoj ima še kar precejšnjo pot pred sabo, saj se morajo znanstveniki spopasti z izzivom izdelave dovolj trpežnega materiala, ki bo preživel velike obremenitve in se ne bo strgal.



Več informacij v izvirni novici.

41 komentarjev

S toplogrednimi plini do več goriva

Wired News - Kanadsko energetsko podjetje EnCana je s pomočjo ameriške Dakota Gasification Company izvedlo poizkusni projekt, kjer sta podjetji načrpali toplogredni plin CO2 v naftno polje in praktično podvojili pridobivanje in izboljšali rentabilnost le tega. Tako so ubili dve muhi na en mah, znebili so se nadležnega plina in pridobili več surove nafte. Žal ta postopek ni uporaben za vsa naftna polja, ker niso vse zemeljske plasti primerne zanj. Več o tem, kaj še nameravajo ogljikovim dvokisom, v izvirnem članku na Wired, preberete pa lahko še kaj o zelo ambicioznem projektu elektrarne brez emisij.

Glede zalog same nafte in trendov njene porabe so mnenja zelo deljena. Po raziskavah Radfordske univerze naj bi bilo nafte dovolj še za par stoletij. Seveda pa to ne ovira naftnih koncernov pri nasprotnih trditvah, ustvarjanju umetne krize in mastnem služenju (na naš račun).

21 komentarjev

Nafte ne bo nikoli zmanjkalo?

Worldnet Daily - V šoli smo se vsi učili o organskemu izvoru nafte in zemeljskega plina. To znanje je postalo dogma in tabu za vsakršno razpravljanje o neorganskem izvoru teh dveh pomembnih surovin, ki poganjata naš svet. Ampak ta dogma se je začela nekoliko majati. Znanstveniki namreč opažajo ponovna polnjenja posameznih domnevno že izpraznjenih naftnih in plinskih bazenov po vsem svetu. Je možno, da nafta in plin nastajata neorgansko na spodnjem robu zemeljskega plašča? Nekateri trdijo, da je možno ... Klik!

41 komentarjev

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev