»

Japonska javna uprava se želi končno odreči disketam

Bloomberg - Kot smo nazadnje spoznali ob lanskem fiasku z izgubljenimi disketami, je na Japonskem pomemben del poslovanja v elektronski obliki obtičal na disketah, zgoščenkah in podobnih medijih. Ni redko, da morajo podjetja oddajati zahtevano dokumentacijo na fizičnih nosilcih, kar pa želi ministrstvo za digitalne zadeve naposled spremeniti. Japonska ima namreč skoraj dva tisoč obrazcev, ki jih je treba oddati na fizičnih nosilcih. Šele sedaj so napovedali spremembe.

Precej zanimanja je zato požela izjava japonskega ministra za digitalizacijo. Fumio Kishida je razglasil vojno disketam, ki bodo s prenovo zakonodaje končne romale, kamor sodijo - v muzeje. Ob tem je dodal, da dandanes disket skorajda ni možno več kupiti, zato je čas, da se jim odrečemo. Sony je na primer ukinil proizvodnjo disket pred enajstimi leti. Težave to pot niso tehnične, temveč pravne, saj morajo Japonci spremeniti zakonodajo, da bodo lahko podatke posredovali in hranili v oblaku. Zato so napovedali pregled predpisov in...

19 komentarjev

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Slo-Tech - Nemški varuh konkurence je po prejemu več pritožb zoper ameriškega spletnega trgovca Amazon uvedel preiskavo podjetja. Pod drobnogledom bodo poslovni pogoji in način poslovanja s prodajalci na spletnem portalu amazon.de. Vodja urada za varstvo konkurence Andreas Mundt je povedal, da je Amazon največji spletni trgovec, ki upravlja največji tovrstni spletni portal, zaradi česar je veliko prodajalcev in proizvajalcev odvisnih od njegovega dosega.

Amazon deluje kot vratar (gate keeper), posebej problematična pa je njegova dvojna vloga. Kot hkrati največji prodajalec in kot upravljavec največje spletne trgovine, kjer lahko prodajajo tudi drugi, prinaša tveganje za zlorabo položaja. Zaradi velikega števila prejetih pritožb bo sedaj varuh konkurence preverjal, ali...

0 komentarjev

Zakaj se Google najbolj boji Amazona

Amazonov logistični center. V naslednjih letih bodo zrasli blizu vseh večjih centrov populacije v ZDA.

vir: Slate
Business Insider - Business Insider ima zanimivo kolumno o tem, da Googla pravzaprav ne skrbita ne Apple (in njegov iOS) ne Facebook (in njihovo socialno omrežje), ampak predvsem vodilni spletni trgovec Amazon. To zato, ker se kupci v vedno večji meri lotijo iskanja izdelkov neposredno na Amazonovi strani, brez da bi prej sploh obiskali Google ali kakšno spletno stran, ki prikazuje AdWords oglase.

Po podatkih ComScore se je samo lani količina iskanj na Amazonovi glavni spletni strani povišala za tri četrtine. Kupci namreč ugotavljajo, da lahko tam dobijo skoraj vse, za željeno robo enostavno plačajo skozi famozni 1-click shopping (ker imajo kreditno in dostavni naslov že shranjena), robo pa dobijo naslednji dan ali v nekaj dneh za minimalne stroške. Ta odlična...

46 komentarjev

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

The New York Times - Naslednje velike bitke med internetnimi velikani Google, Apple in Amazon se bodo bíle na področju glasbe. Apple ima s svojim iTunes tod že dobro utrjene položaje, sedaj pa se mu poleg Googla želi pridružiti še Amazon. Slednji namreč uvaja storitev Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo), ki bo imetnikom računov pri Amazonu omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.

To ni nič novega, saj podobne storitve že obstajajo. Novost pa je dodatna ponudba, ki obsega predvajalnik Cloud Player. Ta bo uporabnikom omogočil predvajanje glasbe, ki so jo bili predhodno sinhronizirali v oblak, s kateregakoli računalnik z uporabo poljubnega brskalnika ali namenske aplikacije...

2 komentarja

Amazon bo odprl spletno trgovino z Android aplikacijami

TechCrunch - Amazon se je odločil, da je čas, da se postavi na lastne noge in se upre Googlovi uradni kolekciji aplikacij.



Torej, govorice, ki so se že nekaj časa širile so očitno resnične. Kar nekaj časa se je Amazon že sumilo, da bo nekaj novega odprl, zdaj pa so viri potrdili, da je prav tik pred tem, da odpre svojo malo trgovinico z Android aplikacijami.

Podrobnosti še niso znane, ampak kako naj bi trgovina okvirno delovala si že lahko predstavljajo. Zaenkrat naj bi trgovina obratovala le v Ameriki, razvijalci bodo dobili 70 % dobička, Amazona pa naj bi imel tudi besedo pri tem kako bo njihova aplikacija delovala, kar bo lahko razjezilo marsikaterega razvijalca.

Za zdaj lahko samo še čakamo kaj se bo zgodilo in kaj bo imel o tem povedati Googlov predstavnik Eric Schmidt.

8 komentarjev

Amazon prodaja živila

Prva stran živilskega oddelka

TechRadar UK - Amazon je dobro poznano ime, ko razmišljamo o spletnih trgovinah. Svojo slavo so osnovali na prodaji knjig, ki so jo v preteklih letih razširili še na mnoga druga področja, tudi računalniško tehniko, kuhinjsko posodo, oblačila, vrtno in običajno pohištvo, itd. itd. Na kratko, postali so ena največjih in najbolj znanih spletnih trgovin. Svojemu naboru izdelkov zdaj v Veliki Britaniji testno dodajajo še spletno naročanje živil. S tem vstopajo v izredno konkurenčno področje, saj sta ena izmed večjih trgovcev v Veliki Britaniji, Tesco's in Sainsbury's, že vzpostavila in dodobra izpopolnila svoja servisa za naročanje živil prek spleta, medtem ko pri spletnem trgovcu Ocado...

5 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Amazon z rekordno božično prodajo

CNet - O kakšni krizi ali varčevanju ni govora, ugotavlja spletni prodajalec Amazon, ki je letos zabeležil najplodnejšo božično sezono doslej. Točnih številk niso hoteli razkriti, so pa postregli z nekaterimi zanimivostmi. Najbolj oblegani so bili 15. decembra, ko so ljudje prek spleta naročili 6,3 milijona izdelkov ali skoraj 73 na sekundo. Na področju zabavne elektronike je bil najpriljubljenejši izdelek Samsungov 52-palčni LCD HDTV, sledita pa mu 8 GB iPod Touch in Acerjev netbook Aspire One. Med programsko opremo je šel najbolje v promet Microsoftov Office 2007 (varianta Home and Student), medtem ko sta mu za petami Norton Antivirus 2009 in Office 2008 za Mace. Na področju konzol ni bilo presenečenj, saj je Wii z lahkoto odpihnil konkurenco.

14 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Amazon ne bo služil z novim delom Harryja Potterja

Neowin - Amazon je, kot najbrž veste, najpopularnejša spletna knjigarna in obenem tudi eno redkih podjetij, ki je postalo popularno v obdobju .com booma ter je uspehe ohranilo do danes. Dosti k temu prispeva njihova politika pridobivanja kupcev na daljši rok, kar so potrdili tudi z nedavnimi izjavami ob bližajoči se izdaji zadnje knjige v seriji Harry Potter.

Kljub dejstvu, da so sprejeli že več kot milijon prednaročil za omenjeno delo, s tem ne bodo zaslužili prav dosti, saj jim po 17-dolarskem popustu, brezplačni poštnini in zajamčeni pravočasni dostavi ne ostane kaj dosti dobička. Podobno je s posebno naročnino, za katero uporabniki plačajo 80 dolarjev letno, da si zagotovijo brezplačno poštnino za vsa naročila, Amazon se enostavno raje osredotoča na zvestobo kupcev, saj ta očitno čez čas prinese več denarja.

Izvorna novica.

5 komentarjev

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar

Kako prosim, Celine?

Yahoo News - Okej, tukaj se pa vse hecanje konča. Sony Music gre, vsaj tako lahko preberemo v tem članku, odločno predaleč. Glasbena industrija se oklepa še zadnje bilke proti nezakonitemu kopiranju glasbenih zgoščenk, tako da so z novo zaščito, katero so razvili sami, poskrbeli, da zgoščenka na operacijskih sistemih Windows in Macintosh preprosto sesuje računalnik ter onemogoči pravilno izustitev cedeja prek gumba. Bolno - ter protizakonito. Prosim lepo - bi bili vi srečni, če bi odšteli 3000 SIT za cede neke kanadske siničke, nato pa slišali nič in videli modri zaslon, češ da rabite glasbeni stolp za poslušanje? Prosim lepo...

14 komentarjev