»

Kdo je John Smith, ki polni spletne nakupovalne vozičke in ničesar ne kupi

The Wall Street Journal - Spletni trgovci so se že nekaj časa spraševali, kdo je John Smith, ki polni nakupovalne košarice, a jih potem nikoli ne kupi ali izprazni. Kakšne posebne škode to ni povzročalo, je pa poleg zanimivosti to kvarilo interne statistike nekaterih trgovce, ki merijo tudi ta parameter (torej koliko nakupovalcev potem, ko izdelke že izberejo, obupa). Prav tako številni trgovci kupcem, ki imajo polne vozičke na spletni strani, pošiljajo elektronske opomnike. Odgovor je razkril The Wall Street Journal. John Smith je Googlov robotek.

Zlasti manjši trgovci so se spraševali, kdo neki v treh dneh napolni 17 različnih vozičkov in jih potem pusti v vicah. FinnBinn, ki prodaja zlasti opremo za novorojenčke, je imel maja že 73 zapuščenih vozičkov (prekinjenih naročil) istega kupca. V ComfortHouse.com so poizkusili izdelati profil Johna Smitha in "ugotovili" so, da gre očitno za lastnika čolna, ki se je nekoč ponesrečil in si zlomil trtico ter rad račune plačuje brez uporabe elektronskega...

14 komentarjev

Senator Leahy kot Batman

Techdirt - Danes se začne svetovna premiera novega Batmana (pri nas bo ravno naslednji četrtek), nekateri srečneži pa so ga seveda že videli. Med njimi celotni ameriški kongres, za katerega je MPAA nedavno pripravila posebno, zaprto predvajanje. Da zadeva ne bi zgledala kot nedovoljeno dajanje daril, so pred tem zavrteli še 15 minut "izobraževalnih vsebin", najbrž kar reciklažo propagande o SOPI ali nove DVD uvodne špice v loopu.

Še najbolj vesel je bržkone bil karierni senator iz Vermonta (že od leta 1975, drugi najdaljši stalež ta hip), Patrick Leahy, ki je v filmu tudi odigral v manjši cameo...

13 komentarjev

Microsoft poizkuša doseči sprejetje strožje zakonodaje v ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Microsoft si v več ameriških zveznih državah prizadeva za sprejetje zakona, ki bi prepovedoval prodajo izdelkov v ZDA, če je katerikoli podizvajalec ali proizvajalec sestavnih delov v katerikoli fazi svojega delovanja uporabljal ilegalno programsko opremo. Za kršitve bi bil odgovoren prodajalec končnega izdelka v ZDA, če njegova letna prodaja presega 50 milijonov dolarjev in ima neposredno s tujim podjetjem sklenjeno pogodbo o proizvodnji.

To pomeni, da bi lahko Microsoft tožil ameriško podjetje, ki bi prodajalo oblačila, če so bila ta izdelana na Kitajskem in je tamkajšnji proizvajalec za na primer vodenje zalog (kar sploh ni del proizvodnega procesa!) uporabljal ilegalno kopijo...

71 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Predlog zakona Intellectual Property Protection Act

News.com - Lanskega maja smo poročali, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu, v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic. Novica je bila podlaga za špekulacije, da se nam morda obeta ostrejša protipiratska zakonodaja na področju piratstva.

Podobnega mnenja je bil v svojem govoru novembra lani tudi ameriški vrhovni Alberto Gonzales, ki je izjavil, da so dohodki iz nelegalnih dejavnosti skoraj zagotovo namenjeni za financiranje terorističnih aktivnosti.

Te dni pa se je zgodil naslednji korak. Ameriški kongresnik Lamar Smith je namreč predlagal Intellectual Property Protection Act. Predlog zakona predlaga razširitev načinov omejevanja programske opreme za zaobid avtorsko pravne zaščite. Dosedanji Digital Millnium Coypright Act prepoveduje distribucijo in trgovanje s programsko ali strojno opremo, ki se lahko uporabi za zaobid avtorsko pravne zaščite....

24 komentarjev

Nov članek: Kršitve avtorskega prava na internetu

Slo-Tech - Kršitve avtorskega prava in kraja tim. intelektualne lastnine so na internetu v času širokopasovnih povezav in P2P omrežij precej razširjene. Verjetno ga ni uporabnika, ki se ne bi srečal s kakšnim od P2P omrežij, mnogo uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta pa svojo pasovno širino namenja predvsem P2P aplikacijam. Kljub razširjenosti tega početja pa je takšna izmenjava datotek in multimedijskih vsebin zakonsko sankcionirana.

Kaj o piratiziranju in izmenjavi datotek pravi zakonodaja? Kako se je zakonodaja razvila in kakšne so predvidene kazni? Kaj sta to DRM in Trusted Computing in ali bo v prihodnosti piratstvo res tehnično nemogoče? Kakšni so razlogi za in proti piratstvu in ali so uporabnikom, ki za programsko opremo ne želijo plačati na voljo sploh kakšne alternative?

Na ta vprašanja skuša odgovoriti članek Kršitve avtorskega prava na internetu.

Preden ponovno zaženete vašo najljubšo P2P aplikacijo, se posvetujte s Slo-Techom...

41 komentarjev

Terorizem in piratstvo?

Slashdot - Slashdot poroča, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije (npr. Hezbollah) morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic.

Očitno se torej teroristi ukvarjajo tudi s piratstvom. Pa morda to pomeni, da so tudi pirati teroristi?

Po mnenju nekaterih lahko v kratkem pričakujemo sprejetje nove zakonodaje za varstvo pravic intelektualne lastnine. Declan McCullagh je tako prepričan, da bi bi izgovor boja proti terorizmu lahko podlaga za hitro sprejetje nove, ostrejše protipiratske zakonodaje.

Ko boste naslednič zagnali svoj priljubljen P2P program, se zavedajte, da ste morda postali teroristi. Takšno nelegalno početje vas morda nekega dne pripelje celo do brezplačnih počitnic v Guantanamu...

68 komentarjev