»

Gary McKinnon po desetih letih svoboden

Guardian - Prva novica na straneh tehniških občil na Otoku je bila konec tedna vest, da Gary McKinnon ne bo obtožen niti izročen ZDA. McKinnon bo postal popolnoma svoboden človek. Ko gre za enega najbolj znanih hekerjev na svetu, je to zgodba vredna kakšne minute.

McKinnon je nekakšen britanski ekvivalent slavnega Kevina Mitnicka. Do leta 2002 je bil povsem neznan sistemski administrator iz Škotske, potem pa so ga ZDA javno obtožile, da je kriv za največji vdor v vojaške sistem do tedaj. Med februarjem 2001 in marcem 2002 naj bi vdrl v skoraj sto računalnikov ameriške vojske in vesoljske agencije NASA, na katerih naj bi izbrisal pomembne datoteke, kar je za 24 ur onesposobilo več tisoč vojaških računalnikov. Iznakazil je tudi...

4 komentarji

Heker obsojen na štiri leta zapora

Yahoo News - V Los Angelesu so v sredo na štiri leta v zveznem zaporu obsodili 27-letnega hekerja Johna Schieferja zaradi uporabe in razširjanja zlobne programske kode, ki je okužila na tisoče računalnikov in jih spremenila v zombije. Obsojeni si je sicer kruh služil kot svetovalec za računalniško varnost, a mu sam kruh očitno teknil in si je zaželel tudi kakšen krof, zato je z zlo kodo kradel osebne informacije oz. identiteto (vključno s številkami kreditnih kartic) žrtev, s čimer si je prislužil 19.000 dolarjev, ki jih bo seveda moral vrniti. Postopek proti obtoženemu se je začel lanskega aprila, ko se je izrekel za krivega, tako da izid ni presenečenje.

5 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

Dva hekerja, zelenci, "mali zeleni" in kazen

Reuters - V ZDA je bil zaradi hekanja dvajsetletni Jeanson James Ancheta obsojen na 4 leta in 9 mesecev zapora, prislužil pa si je tudi dodatna tri leta pod nadzorom. K temu se prišteje še 75.000 USD kazni za škodo, povzročeno mornariškemu centru in državnim ustanovam. Obsodba je posledica njegovega množičnega ugrabljanja računalnikov v velikosti četrtine populacije Slovenije, in predvsem število dolarskih zelencev, ki jih je na ta način pridobil.

Nekoliko drugačen primer, a z verjetno podobnim epilogom, predstavlja Britanec Gary McKinnon, ki je vdiral v računalnike NASE in ameriške vojske. Njegov motiv je bilo iskanje NLP-jev in njihove zamolčane tehnologije, kot je npr. "zastonjska energija". ZDA se sedaj bori na britanskem sodišču za njegovo izročitev. Kratek intervju z njim si lahko ogledate na BBC-jevi strani. Hkrati velja še omeniti zadnjo britansko uradno raziskavo, ki ji ni uspelo dokazati obstoja malih zelenih.

Moj nasvet: če že ravno morate vdirati, iščite raje male zelene,...

15 komentarjev

Postajajo uporabniki interneta vse manj laični (po domače noobi)?

Reuters - Do takega zaključka so prišli pri podjetju AOL - America OnLine, največjem internetnem ponudniku v Združenih državah Amerike.

Vedno boljše tehnično znanje njihovih uporabnikov naj bi namreč bilo povod za odpustitev 1.300 delavcev, večinoma zaposlenih v centrih za pomoč uporabnikom. Po zadnjih raziskavah se namreč uporabniki vse manj poslužujejo storitev pomoči, saj naj bi znali večino težav, ki jim jih povzroča vsakodnevno deskanje po spletu, rešiti kar sami. Po besedah Nicholasa Graham-a, odgovornega za stike z javnostmi, je to zato, ker so postali njihovi uporabniki bolj vešči v uporabi interneta, kot tudi zaradi AOL-ove široke ponudbe orodij za samopomoč.

V prvem četrtletju letošnjega leta je 835.000 uporabnikov AOL-a opravilo prehod iz klicnega na širokopasovni dostop. Time Warner, lastnik AOL-a, naj bi stroške obratovanja zniževal tudi zaradi tega, da bi s tem povečal vrednost svojih delnic.

Več: Reuters.

9 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev