»

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Slo-Tech - Po včerajšnji premieri na Berlinskem filmskem festivalu je direktor Simon Klose, kot že obljubljeno, danes objavil celotno kopijo filma The Pirate Bay: Away from Keyboard (TPB:AFK) na YouTubu, torrentih in drugod. Film je tako na voljo zastonj, seveda pa ga lahko tudi kupite za 10 dolarjev (oz. poljubno višji znesek) kot digitalni prenos, prednaročite DVD za 23 dolarjev ali ga podprete z nakupom majic in drugih pritiklin.

Uro in 22 minut dolgo delo je na voljo pod Creative Commons Attribution - Non-Commercial - No Derivatives licenco, se pravi, ga lahko prosto delite naprej, dokler skupaj s kopijo navedete avtorstvo in dokler s tem ne služite denarja. "No derivatives" klavzula, ki prepoveduje predelave in remixe, je tu zato, ker film...

48 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

Wikileaksovih strežniki tudi v podzemnem bunkerju na Švedskem

Gizmodo - Wikileaks, ki je prejšnji mesec sklenil dogovor s švedsko Piratsko stranko, da bodo ti gostili nekaj Wikileaksovih strežnikov, je pokazal, kje na Švedskem bodo imeli svoje strežnike spravljene. Nekaj strežnikov bo v kompleksu Pionen White Mountains, ki je bil zgrajen leta 1943 kot bombno zaklonišče 30 metrov pod površjem v središču Stockholma. V 70. letih so zaklonišče razširili in spremenili v pravcati bunker, ki je bil namenjen švedski vladi v primeru jedrske vojne.

Sedaj je za polmetrskimi jeklenimi vrati in 30 metrov pod zemljo kolokacija švedskega ponudnika spletnega prostora podjetja Bahnhof. Dodali so tudi plinske elektrarne iz odsluženih nemških podmornic, ki bodo zagotavljale energijo ob morebitnem izpadu površinskih vodov....

10 komentarjev

The Pirate Bay nedosegljiv

TorrentFreak - Zdelo se je, da je stran The Pirate Bay imuna na sodne pritiske, saj je kljub ničkoliko izgubljenim tožbam še vedno kljubovalno vztrajala na internetu. Skrbniki so ves čas skrbeli, da so imeli na zalogi rezervne strežnike in varnostne kopije strani, a jim je sreča pošla. Nekaj hollywoodskih studiev je pridobilo odločbo hamburškega sodišča, ki od nemškega CB3ROB zahteva, da takoj odklopijo stran z interneta. V nasprotnem primeru bi MPAA vložila tožbo zoper CB3ROB.

Direktor podjetja CB3ROB Sven Olaf Kamphuis je potrdil, da so prejeli sodno zahtevo in da so...

29 komentarjev

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

SIS - Mininova je bila do danes poznana predvsem kot dokaj popularna stran, ki je gostila datoteke torrent, s katerimi je bilo mogoče, sicer nelegalno, na svoj računalnik prenesti televizijske serije, filme, glasbo, igre in ostale večinoma avtorske vsebine, ki jih je sicer treba kupiti. A z današnjim dnem se je to spremenilo, saj so se vodilni možje Mininove uklonili Utrechtskem sodišču ter ukinili nelegalni del ponudbe. Dejanje je posledica razsodbe iz avgusta, ko je sodišče v nizozemskem Utrechtu prepovedalo nalaganje datotek torrent določenih naslovov (vsa avtorska vsebina, ki ni legalno prosto dostopna) ter nekaterih, ki so le-tem podobni.

Od Mininove je tako ostala le senca stare različice, a je za razliko od nekaterih drugih zaprtih torrent strani to še veliko. Že v letu 2007 so zagnali Content Distribution service, s katerim založbam oz. lastnikom avtorskih vsebin omogočajo, da z datotekami torrent enostavno in brezplačno dosežejo velik krog publike. Ker so na ta servis naložene...

280 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

Piratski zaliv z več kot milijon torrentov, 10 milijonov odjemalcev

TorrentFreak - Iz oddelka za stike z javnostjo priznanega švedskega portala za deljenje torrent datotek, The Pirate Bay, so sporočili, da so presegli milijon gostovanih torrent datotek. Število tako imenovanih peerov ali povezanih odjemalcev pa je preseglo 10 milijonov. Dvajset-odstotno povečanje so dosegli v manj kot mesecu dni.

Naslednji večji korak v njihovem razvoju pa je vsekakor tudi začetek sodnega procesa v sledečem tednu. Skrbniki portala so prepričani, da niso storili ničesar nezakonitega in hkrati poudarjajo, da bo stran ostala prisotna na internetu ne glede na izid.

Izvorna novica na TorrentFreak.

Povezave na omenjeno stran, ki gosti množico legalnih Linux torrentov in demotov iger, iz razumljivih razlogov ne bomo podali.

44 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

The Pirate Bay bo konkuriral YouTubeu

Zeropaid - Ustvarjalci The Pirate Baya se lotevajo novega projekta, strani za objavo video datotek v stilu YouTubea. Na The Video Bayu, kot naj bi se zadeva imenovala, bodo uporabniki lahko objavljali posnetke, bistvena razlika pa bo, da se administratorji ne nameravajo vmešavati v vsebino. Pravijo, da bo avtorske pravice sicer treba spoštovati, a so, kot v preteklosti, pripravljeni hoditi po tanki črti med legalnim in nelegalnim, nikakor pa ne bodo igrali moralne policije. Razen svobodnejšega pristopa posebne revolucije najbrž ne bo, prihod storitve pa bi znal biti blizu. V času Eurovizije so gusarji namreč že testirali pipice ter programsko kodo in dobili dobre rezultate.

Izvorna novica in (zaenkrat zaprta) uradna stran.

15 komentarjev

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Intervju s Slončkom

Slyck News - Na spletni strani Slyck so objavili zanimiv intervju s s skrbnikom razvpite strani, s katere si lahko uporabniki prenesejo torrente, ki jih potrebujejo, da začnejo prenos različnih vsebin s spleta po omrežju Bit Torrent. S Slončkom, ki je naše gore list, so se pogovarjali o začetkih delovanja njegove strani, o vizijah in tudi o legalnih problemih. Klik!

35 komentarjev

Veliki Brat gleda

The Register - Predstavljajte si situacijo, da vam ukradejo nov prenosnik za slabih 700 tisočakov. Ko že mislite, da je situacija brezupna, se obrnete na policijo in prijavite krajo. Policija vam čez nekaj ur sporoči, da lahko pridete po računalnik.

Ta situacija je namreč zelo možna, vsaj kar se tiče zadnjega dela. Tako je policija v Berkshiru lastniku vrnila ukraden Tablet PC, poroča Register. Prenosnik, ki so ga podjetju Eurotechnix decembra lani ukradli (ne več) neznanci, je imel nameščen Computrace. Program, ki se za stalno namesti na disk, in ga mimogrede tudi formatiranje ne odstrani, ob povezavi na internet bazi sporoči IP številko in pa številko, s katere je potencialno vzpostavljena klicna povezava. Od tu naprej je delo rutina, pravijo v tej novici.

Kakor še pravijo v Eurotechnixu, ki je razvilo Computrace, so v zadnjem letu, odkar program kot opcijo ponujajo ob nakupu, izsledili in vrnili že med 40 in 50 prenosnikov, nekaj uporabnikom ukradenih prenosnikov pa so zagrenili življenje z...

26 komentarjev