»

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

Hector Ruiz kritizira Intel

Daily Tech - Vodilni mož AMD-ja je v svojem govoru na American Antitrust Institute National Conference podal zelo ostro mnenje o podjetjih z monopolom, predvsem Intelu. Njihove tržne metode je označil za ilegalne in načrtno usmerjene v oviranje AMD-ja. V ospredje je postavil sumljivo nizke cene, predvsem pa pritisk na prodajalce sistemov, ki lahko zelo vpliva na stanje v podjetju (samo spomnimo se na kup procesorjev, ki jih je AMD letos izdelal z namenom prodaje Dellu). Hector je prisotnim funkcionarjem popihal na dušo in povedal, da upa na čimprejšnjo prevlado pravice ter rešitev situacije.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Intel o prihajajočih procesorjih

Ars Technica - Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki Intel-a spregovorili o Penryn-u, nasledniku Core 2 procesorjev. Narejen bo v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, glavne nove pridobitve pa bodo: SSE4 (zelo laično rečeno - pohitreno izvajanje določenih matematičnih operacij, korenjenje bo npr. bojda 4x hitrejše od C2D, kar bo v končni fazi prineslo do 40% hitrejše kodiranje filmov in 20% bolj gladko igranje), več cachea (6 MB za dvo- in 12 MB za štirijedrnike) ter hitrejša virtualizacija. Prijeten povzetek in podrobnejšo razlago vseh novosti boste našli na Ars Technici.

DODATEK: Tudi Register poroča o isti zadevi, prav tako AnandTech.

3 komentarji

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno

Ars Technica - Intelova tovarna v Rio Ranchu (New Mexico) bo v drugi polovici naslednjega leta doživela posodobitev. Za zdaj v njej še proizvajajo procesorje v 90-nanometrskem tehnološkem procesu, a Intel namerava investirati do milijarde in pol ameriških dolarjev, da bi prešla na 45 nanometrov. S tem bodo pridobili poleg dosedanjih v Oregonu, Arizoni in Izraelu še tretjo tovrstno tovarno, tako da bodo imeli na voljo dovolj proizvodnih kapacitet za zagotavljanje zadostnega števila izdelanih procesorjev. Očitno predvidevajo, da bo povpraševanje po Penryn-u veliko.

Več o celotni zadevi na Ars Technici.

4 komentarji

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Pentium 4 kmalu 60 % ceneje

Hartware.net - Neuradni kitajski viri namigujejo, poroča nemški Hartware, da se lahko januarja nadejamo konkretne pocenitve starejših Intelovih procesorjev. V skladu s strategijo uvajanja novih Core 2 Duo procesorjev se naj bi enojedrni Pentiumi 4 651, 650, 641, 631, 630, 541 in 531 pocenili za grobo rečeno več kot polovico. P4 650 bo cena padla s 272 na 84 dolarjev, dočim bo P4 531 cenejši za skromnih šest odstotkov. Prav tako lahko pričakujemo znižanje cen Pentiumov D Dual Core in Celeronov D.

30 komentarjev

Prescott platke avgusta

X-Bit Labs - Intel se spet igra. Novi procesor Prescott, ki bo videl luč dneva nekoč jeseni, bo najbrž potreboval posebne matične plošče. Čipovji i865PE in i875P namreč nista VRM10.0, FMB1.5 kompatibilni. Torej vse plošče, za katere ljudje sedaj plačujejo velike denarje ne bodo kompatibilne z novimi Prescotti.

Vendar, ali je to mogoče? Glede na to, da ASUS kljub tem govoricam še vedno trdi, da njihove i865PE plošče brez problema prebavijo Prescotta, vse skupaj zaenkrat še visi v zraku. Če ne drugače, bodo že avgusta predstavljene tudi plošče, ki bodo uradno podpirale te nove Intelove zverinice. X-bit labs in X-bit labs.

1 komentar

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev