» »

Pentium 4 kmalu 60 % ceneje

Pentium 4 kmalu 60 % ceneje

Hartware.net - Neuradni kitajski viri namigujejo, poroča nemški Hartware, da se lahko januarja nadejamo konkretne pocenitve starejših Intelovih procesorjev. V skladu s strategijo uvajanja novih Core 2 Duo procesorjev se naj bi enojedrni Pentiumi 4 651, 650, 641, 631, 630, 541 in 531 pocenili za grobo rečeno več kot polovico. P4 650 bo cena padla s 272 na 84 dolarjev, dočim bo P4 531 cenejši za skromnih šest odstotkov. Prav tako lahko pričakujemo znižanje cen Pentiumov D Dual Core in Celeronov D.

30 komentarjev

DominusSLO ::

vsaka pocenitev dobrodošla :D
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

@LOL ::

No sej več tudi vredni niso če smo pošteni

KoMar- ::

Še dobr, da sm se svojga P4 550 znebil, hehe.

OldSkul ::

Hja, tud če bi bli 20$ jih ne bi vzel, ker so enostavno preslabi te dni. C2D here i come:D

jlpktnst ::

Ma p4 so bli res strel mimo, cene pa (vseeno) dokaj visoke. Se je pač treba znebit zaloge e? :P

ThinMan ::

Nevem kaj nam to nuca ko teh p4-k ne bo na prodaj v sloveniji!!!
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Matako ::

P4 in vse kar temelji na Netburst arhitekturi je milorečeno.. srednja žalost. Vsekakor kapo dol vsem Intel inženirjem, ki so se postavili na trepalnice, da so izvedli zahteve marketinga, po drugi strani pa je bil že čas, da se zgodba zaključi. Netburst, RIP, gremo dalje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

papameneger ::

NO lepo da so se nekaj zmenil da bomo enga za 60 dolarjev kupil za core 2 duo pa ni kesa



lp

Pyr0Beast ::

uff, some breaking news. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

edge540 ::

>>Ma p4 so bli res strel mimo

Zakaj? Meni še zdaj P4 1,8 za silo služi, pa je star več kot 5 let. Z novo grafično in rami rač še zdaj deluje čisto solidno (dobro res ne delajo zadnji špili na max grafiki ampak to mi ni tak važno).

@LOL ::

Totalno govno so bili glede na ceno po kateri so jih prodajali

Matako ::

Da s P4 nekaj ni v redu, se je pokazalo takoj na začetku, ku so imeli P3 in P4 še primerljive frekvence in so bili P4 v nekih benchmarkih občutno slabšii od pbl. enako navitega P3, ki podobno kot Pentium M (in delno celo Core) temelji bolj na dobri stari PentiumPro arhitekturi iz normalnejših časov.

No razlika je bila, da je P4 lahko dosegal bistveno višje frekvence od P3 in tako so ti benchmarki kmalu romali v zgodovino.

Fora je v tem, da je vsa Netburst arhitektura narejena samo za en cilj: doseganje noro visokih frekvenc - na račun vsega ostalega, vendar očitno ni bilo časa za kaj bolj dodelanega ...

Lep primer tega kompromisa je 20 stopenjski cevovod - veliko enostavnihj stopenj, da se lahko sploh izvršijo v tisto malo časa, ki je na voljo (notri so celo t.i. 'drive' stopnje, katerih edina funkcija je, da dajo signalom malo časa, da se propagirajo naokoli, sicer ne počnejo nič).

Vse super... dokler recimo ne fašeš napačnega ukaza v cevovod. Potem gre takoj za dobro jutro 20 ciklov v nič pa še to samo, če je bil ukaz v L1. Če ni bil, kar je zelo možno, glede da napoved ni uspela, imaš celo malo katastrofo. Rezultat je bil tisti zgoraj omenjen slab rezultat in mnogo neprespanih noči inžinerjev, ki so se ubijali z izboljševanjem napovedovanja skokov (branch prediction) z vsemogočimi fintami in hacki, dokler stvar v kasnejših verzijah ni delala tako, kot je treba...

Potem pa so tukaj še težave z vročino pa menda arhitektura sploh ni primerna za nek hud bandwith (kar pri visokih frekvencah pride očitno prav) itd. itd.

Obstajal je zelo dober članek na arstechnica.com, z slikicami in vsem...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

suntrace1 ::

Ko bi se vsaj še Core2Duo pocenili, kot je pravila novica o govorici pred časom :'(

opeter ::

Ne vem no, meni Pentium 4 serija 650 dokaj dobro služi (knok, knok).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Spock83 ::

Super bom lahko poceni sestavil multimedijski rač.

Pegaz ::

In kdaj naj bi to prišlo ven?

bond007 ::

Tole je kot naročeno - pred zimo in ravno sedaj ko imamo težave s centralno kurjavo, kurilno olje pa je dokaj drago.>:D

krikoman ::

Dobro zdej boste rekli da sm intelov fan, sam ej da je proc slab ah dejte no.... Grafično se pač ne obnese ne vem kako dobro, se pa verjetno za tistega, ki rabi proc za bazo podatkov, zipanje, raranje, enkodiranje.... zelo vredu obnese. Problem je bila cena in nič drugega. Tle govorite kot da se ni dao oz se ne da s tem procom u kišti nič delat... mojga ne bom kar neki časa menju, ker menim da je to popolnoma brez potrebe, saj ga praktično še nisem videl 100% obremenjenega>:D

link_up ::

hehe...komentarji so res smesni ja :) No kakor koli, p4 je cisto soliden povprecen procesor. Meni sluzi ze 3 leta na 2.6GHz in me se vedno prehiti :) Kliki so odzivni, ko hudic in prevajalnik ne joka o mega antialiasing zadevah :) Settlers2 in transport tycoon pa se mi zdi da delata vsak dan hitreje >:D takoj kupim se enega za slovo :) Hvala za novico!
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

@LOL ::

zipanje, raranje, enkodiranje

Povprečno delo z PCjem je vse kaj drugega kot to. NIsem vedel da eni tolk dost rarate pa zipate:\

BoLhCa ::

P4c je bilo govno? Kak izraz je "odlikoval" sele Athlon XP-je potem:\

Pyr0Beast ::

.. der Eierkocher :D

in ne, Xp se niso greli. Težava je bila v glupih prodajalcih, ki so 2400+ tlačili v micro ATX kište.
Če čte, vam lahko dam dokaz. 18°C na zraku AXP@1.8GHz
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

@LOL ::

Kak izraz je "odlikoval" sele Athlon XP-je potem

Bolhca: ko sem jaz kupovav PC je praktično Athlon 1800+ ownal ene 2100mhz Pentium 4 in podobno. Podobno tako kot danes Core2duo Athlone. Ista situacija. Pa če si priznaš ali ne. Prvi Pentium 4 so bile govnjaške za take ceno kakršno so jih prodajali. Da ne omenjamo kake 3 ghz presccote za 50 k sit:\

Pozabil sem še to @Bolhač: Pentium 4 so bile na začetku kao napovedane da bodo zdržale do leta 2010 kot gonilna sila Intela. No kakšen udarec levo so bile se je pokazalo ko so prešaltali na drugo arhitekturo. Očitno tudi njim ni najbolj dišala kaj? KO so napovedovali ene 8ghz modele ipd. ipd.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

Matako ::

P4 je čisto v redu... če ni boljšega, samo glede na to, da je, se mi ga zdi pa brezveze kupovati, saj
recimo Core2 le niso tako zelo dragi, no!

No je pa res, da je bilo teh P4 kar nekaj verzij. Nekatere so bile že skoraj ok, nekatere kot Prescott, pa sploh ne bi smeli dajati ven, po mojem. Če ne drugega, je bilo slabo za imidž, ker so se potem pojavljale izjave a la tole:

"Finally, the thermal problems were so severe, Intel decided to abandon the Prescott architecture altogether, and attempts to roll out a 4 GHz part were abandoned, as a waste of internal resources. Also of concern was the fact that reviews showed in extreme cases it took a 5.2 GHz Prescott core to match the performance of an Athlon FX-55 that clocked at 2.6 GHz [5]. Considering Intel boasted at launch the Pentium 4 architecture was designed for 10 GHz operation, this can be seen as one of the most significant, certainly most public, engineering shortfalls in Intel’s history. This also meant that while Northwood ultimately achieved clockspeeds 70% higher than Willamette did, Prescott only managed a 12% rise over Northwood."

To je sicer iz Wikipedie, itak (tisto o cilju 10GHz je recimo malo odveč, ker je kar nekaj pa tudi primerjava Prescott/ FX-55 je malo sumljiva) - samo tudi sicer je bil splošni konsenz, da Netburst sucks, kar je tudi moje mnenje. Pač, ne rata vedno! So pa Core2Duo toliko boljši!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

specterss ::

Se strinjam z Matako. P4 je bil čisti crap, ko je ven prišel. Kasneje so se res nekaj matrali, pač je bil kak GHz bolj za zraven, da je krpal stvari. Na srečo je bil pomnilnik dovolj počasen, da so se napake lahko "skrile".
Glavno da je na šlatli pisalo 3GHz :) O štromu pa bolje da sploh ne govorimo.
P3 Choppermine 500 okoli 20W, Tualatin Celeron 1.4G ranga 30W, zdaj pa poglejte, kam je šel svet.
Saj večini bralcev pač starši plačujejo elektriko in jim je vseeno, če računalnik pač porabi vsaj 5x več in dl-ja 24ur na dan.

MrStein ::

Glih v zipanu/raranju atlon pokosi P4 z levo.
Pa star Athlon 1400 MHz (Thunderbird) se nic ne rabi sramovat pred P4 1700 MHz. O ceni pa itak ne bi.

P4 je bil pac kiks (v primerjavi z Athloni in drugimi Intelovimi procesorji). Kiks, ki so ga po vsaki ceni hoteli narediti dobrega.

Let it die ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

driver_x ::

Dajte, no! Saj P4 ni tako slab procesor. Na Antarktiki in v Sibiriji so ijh baje veliko prodali. :D

krikoman ::

heh se ne bomo kregal zdej tle sam useeno...

@LOL : Nism reku da so osnovne funkcije PCja enkodiranje, raranje... s tem sem mislu, da vsi pač ne igrajo igrc in rabijo pc tudi kaj drugega, za moje pojme je sistem na pentiumu še vedno bol exploziven kot na athlobu, gretje gor al dol....

.... athlon xp da se greje manj kot p4????? ah dejte no max temp XPja tud do 70 stopinj8-O z ventilacijo zraka skoz ohišje... vsaj s takim primerom sem se srečal jaz, vem pa tud da moj čez 65 brez nobene ventilacije na ohišje nikoli ni šel, vsaj da bi opazil... oba z box hladilnikom

problem pri pentiumu je bil price performance, ne pa da je slab procesor, ker slab je redko kateri.... oz. skor nobeden
še neki, win vista prinaša grafiko na grafični... to pomeni da bo proc bol pod udarom za računanje, to pa definitivno zmore p4 bolje od athlona,.. govorim za procesorje v istem cenovnem razredu

da ne bo pomote, s tem ne mislim da dela amd proce k so zanič... nasprotno lepo bi blo če bi naredu zdaj kaj bolšega da bi cene padale za 100%:D lol...

@LOL ::

za moje pojme je sistem na pentiumu še vedno bol exploziven kot na athlobu

Samo LOL

Poldi112 ::

Čisto možno. Ker če imaš ogromno nezahtevnih aplikacij ti visoka frekvenca in HT znajo pomagati. Precej ljudi je to potrdilo. Sicer sam nimam občutka da bi bil sistem neodziven, ampak poznam par ljudi ki so imeli oboje in so tako porocali.

Drugače je pa p4 na prakticno vseh področnih hitrostno za Athlonom v istem cenovnem rangu (oz. vsaj je bil ko je bil se katualen).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se izplača iti iz 975X na P45?

Oddelek: Kaj kupiti
61955 (1884) Klemzz
»

Hladen 775 Procesor

Oddelek: Kaj kupiti
91297 (1116) d0rK
»

Intel ponuja nove štirijedrne procesorje

Oddelek: Novice / Procesorji
313343 (2177) PrimozR
»

ATHLON 64 X2 4800+ ali INTEL Pentium 4 670 3.8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
614230 (3408) mtosev
»

Dualcore DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575114 (4292) ricola78

Več podobnih tem