»

Ne Rusija, ZDA: od kje najraje napadajo digitalni kriminalci

uk.businessinsider.com - Novice o digitalnem kriminalu so v zadnjih dveh letih postale stalnica v medijih. Od hekanja volitev, ribarjenja z googlovimi datotekami do napadov z izsiljevalskimi virusi ... digitalnim kriminalcem, pa naj bodo zasebniki ali povezani z državami, domišljije ne manjka. Ker pa se dotični napadi dogajajo po vsem svetu, so se pri ameriškem podjetju Symantec, ki se ukvarja z razvojem programovja za digitalno varnost, vprašali, od kje digitalni kriminalci najraje napadajo. Zato so strokovnjaki podjetja za vsako zlonamerno programsko rešitev, na katero so naleteli v 2016, poizkušali ugotoviti, iz katere države originalno prihaja. Rezultat analize je lestvica 10 držav, katere digitalni...

20 komentarjev

EPVote omogoča spremljanje Evropskega parlamenta

Slo-Tech - Evropski parlament je s svojimi 785 člani za marsikoga sinonim za ogromno, kompleksno in zapleteno strukturo, ki se zaradi svoje velikosti tako ali tako običajno ne uspe zediniti in kaj pametnega doreči. K temu vtisu pripomore tudi skopo poročanje medijev o debatah in odločitvah, ki jih tam sprejemejo. V ZDA se zadnje čase mnogo piše o prihajajoči spletni strani data.gov, kjer bo zvezna vlada vzpostavila skladišče vseh vladnih informacij v uporabniku prijazni obliki. Podobnega podviga so se lotili tudi Nose in the Wires.

Postavili so portal epvote.eu, ki bo poskušal odstreti vse tančice skrivnosti, ki zakrivajo Evropski parlament. Stran še ni povsem dokončana in še pridobiva zadnje funkcije, a obrisi so že vidni. Na njej bodo dostopna besedila, ki jih parlamentarci...

8 komentarjev

Izmenjava datotek preko interneta v EU ne bo kazniva?

Delo - Evropski parlament je v sredo v prvem branju podprl kriminalizacijo kršenja intelektualne lastnine, s čimer bi kot kaznivo dejanje v vseh 27 članicah Evropske unije preganjali vsakršno krajo intelektualne lastnine v pridobitniške namene. So pa poslanci iz zakona izključili kriminalizacijo "piratstva" posameznikov, ki ni izvršeno v pridobitne namene. Tako izmenjava datotek preko interneta ne bi bila kazniva, so sklenili poslanci v Strasbourgu.

Evropski parlament je na koncu v prvem branju direktivo z določenimi popravki podprl s 374 glasovi za, 278 pa jih je bilo proti, dokument pa bo zdaj obravnaval pristojni svet EU.

Več v izvorni novici.

54 komentarjev

Avstralci očitno podpirajo piratstvo igre GTA:SA

Slo-Tech - Po ponovni ocenitvi starostne primernosti igre Grand Theft Auto: San Andreas, ki je sedaj postavljena na "Adults Only" v ZDA, je Avstralska vlada praktično izbrisala ocenitev igre in s tem prepovedala kakršnokoli distribucijo, ker se v Avstraliji neocenjenih iger ne sme prodajati, izposojati ali kakorkoli oglaševati. Seveda legalno, o drugih možnostih pa kdaj drugič.

Igra je bila prej na voljo vsem starim 15 let in več, toda odkritje skritih seksualnih prizorov v igri je povzročilo, da so "kar naenkrat" vsi umori, kraje avtomobilov, masakri in razstreljevanje stvari postali nesprejemljivi. Ker je izredno popularna igra že krepko v cirkulaciji, bodo Avstralci potrebovali kar veliko sreče zaradi " Streisand efekta", da bodo to "na novo odkrito grozno igro" skrili pod mizo. Kaj je boljšega kot imeti prepovedano igro?

Več o tem na BBC news...


Če s tem, da s takim nesmislom prepovedo prodajo igre v vrhuncu popularnosti, ne vzpodbujajo uporabe P2P omrežij in piratstva, potem pa res...

46 komentarjev

Terorizem in piratstvo?

Slashdot - Slashdot poroča, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije (npr. Hezbollah) morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic.

Očitno se torej teroristi ukvarjajo tudi s piratstvom. Pa morda to pomeni, da so tudi pirati teroristi?

Po mnenju nekaterih lahko v kratkem pričakujemo sprejetje nove zakonodaje za varstvo pravic intelektualne lastnine. Declan McCullagh je tako prepričan, da bi bi izgovor boja proti terorizmu lahko podlaga za hitro sprejetje nove, ostrejše protipiratske zakonodaje.

Ko boste naslednič zagnali svoj priljubljen P2P program, se zavedajte, da ste morda postali teroristi. Takšno nelegalno početje vas morda nekega dne pripelje celo do brezplačnih počitnic v Guantanamu...

68 komentarjev

Kanada: ISP-ji niso odgovorni za piratstvo

Slashdot - Kanadsko vrhovno sodišče je danes soglasno razsodilo, da ponudniki interneta, kljub temu da nudijo ustrezno programsko in strojno opremo uporabnikom, niso odgovorni za njihovo kršenje avtorskih pravic, saj so zgolj posredniki.

V tem primeru konkretno je Združba kanadskih skladateljev, piscev in glasbenih založnikov želela pohrustati kar vse na en mah in prisiliti ISP-je, da plačajo odškodnino za početje svojih uporabnikov. Zaradi odločitve sodišča pa bodo morali sedaj ubrati precej daljšo pot -- poiskati in tožiti vsako stran, ki ponuja zaščitene vsebine, posebej. CBC, Canada.com.

9 komentarjev

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

Programski patenti v Evropski uniji

Slashdot - Danes je v parlamentu EU potekalo prvo branje in glasovanje o direktivi o softwarskih patentih.

Kljub temu, da je bila direktiva sprejeta, je tistim, ki so se borili proti njej uspelo spraviti skozi branje takšne amandmaje, da so jo v bistvu skoraj postavili na glavo.

To jim je uspelo tudi tako, da so nekateri cel zadnji teden preživeli v Strasburgu in lobirali od poslanca do poslanca.

Debate so bile burne, ljudje sploh niso spali in na koncu je bil uspeh tu. Morda najbolj zanimive in hkrati najbolj zastrašujoče pa so izjave nekaterih poslancev v zvezi s prepričevanjem. Namreč, da...

15 komentarjev

Piratstvo po drugi strani

Vnunet - Dasiravno ljudje zelo radi rečemo kakšno tudi o vzrokih za nastanek piratstva, imamo ponavadi v mislih tisto domačo obrt: snemanje programja iz interneta, peka in distribucija kolegom.

V medijih največkrat beremo o uspehih BSA, ki recimo ulovi razne velike preprodajalce programja. A žal pri svojem branjenju piratstva vse premalokrat pomislimo na tisto stran, ki proizvajalce dejansko stane največ: piratstvo po kvazi-uradnih prodajnih kanalih.

Pri tem gre za dejansko prodajo programja ponavadi po priporočenih cenah (ali malce nižjih); izdelki izgledajo avtentični (pri tovrstnem ponarejanju so vodilni na vzhodu), vendar denar namesto pooblaščenih prodajalcev in izdelovalcev "pohopsajo" lažni prodajalci. Kupci pri tovrstnih izdelkih največkrat sploh ne vedo, kaj so kupili -- v prepričanje, da so zakoniti lastniki/uporabniki izdelka, jih vodi med drugim tudi visoka cena izdelkov.

Microsoft poroča: v pretklem letu so v Združenem kraljestvu vložili kar prek tisoč tožb proti t.i....

13 komentarjev

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Internetno piratstvo resna grožnja?

SiOL - Glede na statistike je internetno piratstvo najresnejša grožnja za razvoj računalniške industrije. Z vse hitrejšimi pipcami v svet in naraščevanje e-trgovanja pospešeno raste tudi ilegalno internetno prekupčevanje. Po ocenah sodeč se je število piratskih spletnih strani samo v zadnjem letu povečalo za 100 odstotkov, v zadnjih treh letih pa kar za 2000 odstotkov. In Microsoft se na vse moči trudi, da bi to zaustavil. Klik!

In prav gotovo se že prav vsi "čisti" uporabniki veselimo dni brez kakršengakoli wareza. [:D]

11 komentarjev