»

CES: Sejemsko pohištvo 2013

Zasloni z visokim kontrastom, še živa ženska telesa in nestandardni vijaki so sestavni deli zabavne elektronike. (Vir: The Atlantic)

vir: BBC
BBC - BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve...

181 komentarjev

Kitajci ponaredijo kar celo Applovo trgovino

Na resničnih Applovih trgovinah nikoli ne piše 'Apple Store'

Slo-Tech - Znano je, da so na Kitajskem pogosti ponaredki izdelkov zahodnih blagovnih znamk. Nekateri so že na prvi pogled ponarejeni, pri drugih se ponarejevalci zelo potrudijo s samim videzom, medtem ko so tretji izdelani v istih tovarnah na istih strojih izven uradnega delovnega časa. So pa šli Kitajci še dlje in ponaredili kar trgovino. V mestu Kunming najdemo prepričljivo imitacijo Applove trgovine - in to ne samo ene.

Opremljevalci so se zelo potrudili, saj se od daleč trgovina ne loči od resničnih Apple Storov. Tudi pri bližnjem pregledu je treba vedeti, na kaj se osredotočiti, da prepoznamo nepristnost. Izdajalski so detajli, kot so napis Apple Store na vhodu, ki ga Apple nikoli ne...

78 komentarjev

Dva ponudnika interneta za petino svetovnih odjemalcev

Največjih deset

vir: Ars Technica
Ars Technica - Veliko število državljanov Kitajske in njeno hitro razvijanje skupaj pomenita, da je veliko tudi internetnih naročnikov. Pričakovali bi, da bo prav tako veliko tudi ponudnikov, a, morda zaradi komunističnega režima, temu ni tako. Daleč najpopularnejša sta namreč dva, China Telecom in China Unicom, ki imata po 55 oz. 41 milijonov naročnikov. Njuna uporabniška baza se bliskovito viša, saj sta še lani imela vsak po skoraj 10 milijonov naročnikov manj. Posledično ta dva ISP-ja s širokopasovnim internetom oskrbujeta kar petino svetovne populacije.

Velik prepad v številu naročnikov se pokaže že na tretjem mestu, kjer je nekoliko presenetljivo japonski NTT s 17 milijoni naročniki. V deseterici...

9 komentarjev

China Unicom ukinja Google na Androidu

V naboru China Unicom je poleg Androida tudi iPhone

vir: engadget
engadget - Že takoj po sporu in Googlovem odhodu s Kitajske se je predvidevalo, da bodo kitajski mobilni operaterji na svojih mobilnih telefonih zamenjal privzet iskalnik. To se je sedaj potrdilo v primeru China Unicom, kjer bodo iskalnik zamenjali na mobilnih telefonih z Androidom. Iskalnik na slednjih je sicer jasno Googlov, a China Unicom nima namena sodelovati s podjetjem, ki ne spoštuje kitajskih zakonov. Googla kot iskalnika v lastnem operacijskem sistemu najverjetneje ne bo zamenjal le en ponudnik, saj naj bi...

16 komentarjev

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

Modu, modularni telefon

Modu s satelitsko navigacijo

vir: CNET.co.uk
CNET.co.uk - CNet poroča o svežem pristopu na trgu mobilnih telefonov - namesto da bi dobili vse v eni napravi kot to dobite danes in morate za dodatne funkcije kupiti nov telefon (ali v nekaterih primerih dodatno napravo, ki jo nato povežete s telefonom), boste dobili pri Modu-tu za 200€ (cena brez naročnine) samo osnovni "telefon" skupaj z dvema moduloma, ki vam omogočita da svoj Modu spremenite v precej več kot samo telefon s fotoaparatom, predvajalnikom glasbe in satelitsko navigacijo ali karkoli že ima vaš telefon. Ko bo Modu - predvidoma 1. oktobra v Izraelu, Rusiji in Italiji - prišel na trg, bi naj v prodaji bilo tudi deset dodatnih modulov s ceno od 40 do 60€.



Med obljubljenimi moduli so tako...

18 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

3G iPhone

iPhone

Bloomberg - V intervjuju za medijsko hišo Bloomberg je direktor telekoma AT&T Randall Stephenson, najavil da bodo prihodnje leto ponudili svojim strankam 3G različico iPhona. Uporaba EDGE komunikacije je namreč bila ena od glavnih pripomb saj je občutno počasnejša od 3G tehnologij. Nad EDGE viha nosove prav tako večina evropejcev, kjer nam je 3G že skoraj sam po sebi umeven. Glavni Applov izgovor za ne podporo 3G omrežij pa je prevelika poraba baterije. [via Macrumors]

21 komentarjev

Blusens bo kmalu izdal GPS z resničnimi zračnimi posnetki

engadget - Špansko podjetje Blusens bo v kratkem izdalo dva nova GPS navigatorja (G01 in G02), pri katerih je podatek o položaju prikazan na resničnih posnetkih iz zraka. Pridobitev potrebnega slikovnega materiala je rezultat sodelovanja z ameriškim podjetjem Pictometry in norveškim kartografskim podjetjem Blom. Uporabljeni posnetki niso narejeni pravokotno na površje, temveč pod kotom ( georeferenced oblique pictures), kar seveda vsled boljše vidnosti hišnih pročelij (oziroma reliefa nasploh) še dodatno olajša navigacijo.



G01 ima 4,3 palčni zaslon, občutljiv na dotik, za povezljivost skrbi Bluetooth, podatke lahko shranjujemo na 30...

7 komentarjev

iPhone odklenjen

engadget - V Ameriki še vedno precej vroč iPhone vnovič razburja javnost. Tokrat je glavna novost dosežek fantov in deklet z iPhoneSIMFree.com, ki so se od dne, ko je Appleov mobilnik izšel, trudili razbiti zaščito, s katero je bil telefon zaklenjen na samo enega mobilnega operaterja, kar jim je končno uspelo.

Zaenkrat odklep omogoča delovanje vseh standardnih funkcij, po nekaj minutah nastavljanja brez težav uporabljate tudi ekskluzivno prirejen YouTube in surfate pod okriljem kateregakoli ponudnika, edina izjema je t.i. Visual Voicemail, kar pa je razmljivo, saj je to posebna storitev, zaenkrat razvita le za iPhone, ki jo ponuja samo AT&T.

Postopek odklepanja naj ne bi bil zahteven, predelani telefoni se po besedah avtorjev programske opreme nadgrajujejo brez težav, softver in navodila za izvedbo pa zaenkrat še niso na voljo, saj bodo pionirski ključavničarji s prisrčnim monopolom zaenkrat poskušali čimveč zaslužiti.

Izvorna novica.

18 komentarjev

Apple tiho popravlja napake na zaslonih iPhoneov

engadget - Na različnih forumih se pojavljajo govorice o napakah na zaslonih iPhoneov, ki se pojavljajo nenadoma v obliki mrtvih pik. Ponavadi na spodnjem delu zaslona, vendar včasih tudi na sredini. Napaka sicer ni zelo razširjena, Apple pa se potihem dogovarja s prizadetimi uporabniki in zamenjuje mobilnike. Očitno zato, da napake ne bi prišle v javnost, kar bi lahko upočasnilo prodajo. Še povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

Apple ima težave z iskanjem partnerja za prodajo iPhone-a v Evropi

Slashdot - Apple se spopada s težavami pri osvajanju mobilnega trga v Evropi, saj ne najde operaterja, ki bi bil pripravljen sodelovati z njimi. Nekateri operaterji so šli tako daleč, da so izjavili, da nikoli ne bodo prodajali iPhone-a. Njihova edina možnost za prodajo v Evropi je zaenkrat le preko lastnih trgovin, kar pa pomeni, da ne bodo mogli mobilnika zakleniti na operaterja.

Izvorna novica.

44 komentarjev

Igre spet vzgojile morilca

Ars Technica - Tako kot neštetokrat prej (zaenkrat se še sicer ne ve, kdo je bolj kriv za Columbine, ali John Carmack ali Marilyn Manson) so se po nedavni tragediji vsi mogoči poznavalci in nepoznavalci v ameriškem medijskem aparatu lotili iskanja krivcev in kazanja s prstom. Velika količina krivde je seveda padla na računalniške igre, saj naj bi morilec v prostem času med drugim pogosto igral Counter-Strike (ki je zgolj najpopularnejša streljačina na internetu), med drugim pa so igre obsodili tudi: Washington Post, Dr. Phil na CNN-u in vsem dobro znani stari prdec Jack Thompson.

Izvorna novica.

71 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Gamasutra - ESA, igračarski ekvivalent RIAA-e, je javno oznanila rezultat tožbe japonskega podjetja Sony proti francosko-kanadskemu podjetu Divineo. Tožba sloni na zloglasnem Digital Millenium Copyright Act (DMCA), ki v konkretnem primeru obsojencu prepoveduje prodajo t.i. modchipov in HD Loader-ja, programa ki omogoča zapis iger na trdi disk tudi iz neoriginalnih medijev (varnostnih kopij na primer).

Sodba, ki je stopila v veljavo 11.9., nalaga 3,750,200.00 ameriških dolarjev kazni kanadskemu podjetju Divineo. Prav tako pa je sodnica Claudia Wilken iz Kalofornijskega sodišča naložila kazen 5,791,400.00 ameriških dolarjev Divineotovi francoski izpostavi. Predstavnik ESA-e še dodaja, da je ta sodba pomembna ker "prikazuje ogromno škodo, ki jo igračarski industriji povzročajo izdelovalci modchipov in pisci zloglasnih programov ter hkrati jasno sporoča, da bo vsak poskus izmikanja zaščiti avtorsko zaščitenih vsebin, strogo kaznovan. "

Kar pa je ESA v svojem sporočilu pozabila omeniti je...

43 komentarjev

Odprti arhivi o prisluškovalnih aktivnostih Nove Zelandije

Crypto-Gram - Januarja so v Novi Zelandiji odprli nekaj vladnih arhivov, ki vsebujejo podatke o prisluškovalnih aktivnostih Nove Zelandije v času vlade Davida Langeja.

Dokumenti so razkrili, da je Nova Zelandija prisluškovala tudi prijateljskim državam, med večjimi cilji pa so bile tudi diplomatske komunikacije Združenih narodov.

Iz dokumentov je tudi razvidno, da je Novozelandska tajna služba GCSB tesno sodelovala z ameriškimi tajnimi službami (preko sporazuma UKUSA oz Echelon omrežja). Sodelovanje je potekalo še leto dni po izbruhu tim. ANZUS krize, ko je Nova Zelandija prepovedala vstop ameriškim jedrskim ladjam v svoja pristanišča.

Vsekakor zanimiv vpogled v obveščevalno priluškovanje pred 20 leti. Le kako je s tem danes...?

0 komentarjev

Sekundo daljše silvestrovanje

Razlika med UT1 in UTC

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ne vem, če ste opazili, vendar je bil včerajšnji silvestrski večer eno sekundo daljši od običajnih, tako da ste lahko praznovali še sekundo dlje. Navadno zadnji sekundi leta po času UTC 23.59:59 je namreč sledila še prestopna sekunda, označena kot 23:59:60. Za vse trezne in vedoželjne še nekaj teorije.

Čeprav se zdi merjenje časa trivialno opravilo, je na svetu več kakor 500 atomskih ur v različnih laboratorijih na vseh kontinentih, ki merijo in izračunavajo, koliko časa je poteklo. Ker je od natančnega merjenje časa odvisno naprimer delovanje GPS-a in varnost bančnih transakcij, to niti ni tako neumno, kot se sliši. Rezultat njihovega dela je mednarodni atomski čas ( TAI), ki...

33 komentarjev

Kitajci podirajo rekorde

Cellular News - Kitajci so v mesecu juliju napisali kar 8,53 milijarde kratkih SMS sporočil in tako podrli svetovni rekord. V prvi polovici leta so prebivlci Kitajske napisali skupaj 28,2 milijard SMS sporočilc in presegli lanske rezultate za kar 15,8 milijarde SMSov. Mobilni operater China Mobile je sicer napovedal, da bo v celem letu poslanih kar okoli 30 miljard kratkih sporočilic, to pa je dosegel že junija.

Kitajci bodo sicer dobili nekje do septembra novo igračko - večpredstavna sporočila MMS - ter se spet podali v lov na nove rekorde [:D]. Več na to temo najdete na tem naslovu.

0 komentarjev