»

Apple se pripravlja na mobilni sistem plačevanja

Slo-Tech - Apple se pripravlja na razvoj sistema za mobilno plačevanje, poroča The Wall Street Journal. Trenutno je namreč prek iTunes mogoče plačevati za nakup digitalnega blaga, torej aplikacij, knjig, skladb in podobnega. Apple pa si želi, da bi bilo mogoče prek njegove platforme kupiti tudi fizične predmete.

Tako se je vodja iTunes in App Stora ter Cookov pomočnik Eddy Cue že sestal z vodji podjetij na tem področju, s katerimi se je pogovarjal o načrtih za sistem. Prav tako je Apple premestil Jennifer Bailey, ki je bila doslej zadolžena za Applove spletne prodajalne, na nov projekt, kjer se bo ukvarjala z gradnjo sistema za mobilna plačila.

Ogrevanje Appla za vstop na trg mobilnih plačil ni presenečenje, saj se tu obračajo veliki denarji. Analitiki...

19 komentarjev

Humble Voxatron Debut

Voxatron

Slo-Tech - Fantje pri HumbleBundle.com so našli novega indie razvijalca - novozelandski one-man shop Lexaloffle s skoraj 20 let tradicije pri izdaji inovativnih shareware/poceni igric. Tokrat ponujajo vorteksno minecraft/streljačino Voxatron, ki bo v končani različici šla za 15 dolarskih kosov, v bundlu pa jo lahko prednaročite za standadno poljubno ceno, brez drm-ja, za vašo platformo in z dobro mislijo za povrh.

Prihranek je med $12 (povprečen Windows uporabnik) in $9 (Linux), za zdaj pa dobite le Voxatron. Če gre zaupati izkušnjam iz preteklosti, bodo konec tedna dodali še kako dodatno igro ali celo katerega od prejšnjih bundlov.

V prvih 8 urah so prodali že 50.000 izvodov, v dveh tednih pa se tipično nabere vsaj 200.000 naročil v skupni vrednosti med milijonom in dvema dolarjev. Prosijo vas za za uporabo...

10 komentarjev

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes

PC Pro - Apple se z založniki dogovarja, da bi na iTunes ponudili glasbene datoteke, ki so zapisane s 24 biti in vzorčene s 96 kHz. Trenutno prodajajo datoteke, ki so zapisane s 16 biti in vzorčene s 44,1 kHz (CD-kakovost). Podobno je Apple že leta 2007 nadomestil datoteke s 128 kbps z AAC-datotekami z 256 kbps brez DRM-ja.

Odgovor na vprašanje, zakaj bi kdo sploh ponujal datoteke tako visoke kakovosti, če pa razlike na cenenih predvajalnikih ne moremo zaznati, je sila preprost. Leta 2007 je Apple za nadgradnjo zbirke na kakovostnejši format zaračunal 20 centov na skladbo in nadgradnja tudi tokrat ne bo brezplačna.

Ali je razlika med 16 in 24 biti slišna, je večni spor. Na internetu najdete nešteto strani, ki...

72 komentarjev

$10.000 za 10.000.000.000. stranko

Kdo bo srečnež? Slovenec pač ne.

vir: PC World
PC World - Applov iTunes, daleč najbolj uspešna digitalna trgovine glasbe, se nezadržno približuje 10 milijardam prenosov skladb, na kar se pripravljajo s posebnim tekmovanjem. Uporabnik, ki bo zabeležil 10-milijardni prenos, bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko unovčil na trgovini iTunes. Tokrat je Apple nekoliko manj radodaren, saj so podobno tekmovanje priredili že za prenos ene milijarde aplikacij za iPhone in iPod Touch z App Storea. Takrat so poleg darilnega bona srečnežu podarili še iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro. Poleg kupovanja in prenašanja skladb Apple ponuja tudi udeležitev tekmovanja brez nakupa s pomočjo posebnega obrazca, ki ga je možno vnesti do...

18 komentarjev

Steva Jobsa spet odpisali

TechCrunch - Kot da bi si nekdo želel, da se morda najbolj karizmatična figura na IT sceni za vedno umakne iz glavnega odra: nekdo je na CNN-ov iReport objavil vest, da je Steve Jobs doživel srčni napad. Za trenutek je Applova delnica zgrmela (še precej bolj kot ostale te dni), a ko je Apple zanikal govorice, se je vrnila na predhodnjo raven. Naj spomnimo, da je pred nekaj tedni Bloomberg Magazine pomotoma objavil celo osmrtnico Steva Jobsa.



Mimogrede, do tistih zvišanj potem ni prišlo.
Ali je iTunes ogrožen?

28 komentarjev

Ali je iTunes ogrožen?

BBC - Ameriški odbor za licenčnine (Copyright Royalty Board) bo na današnji seji obravnaval zahtevo založnikov po zvišanju licenčnine za skladbe v digitalni obliki iz 9 na 15 dolarskih centov. Podpredsednik Applovega oddelka za razvoj spletne prodajalne iTunes Eddy Cue je že aprila lani odbor opozoril, da bi kakršno koli zvišanje licenčnin resno povečalo možnosti za obratovanje prodajalne z izgubo. Dodal je še, da je Apple v tem poslu zaradi dobička, zato bi v primeru uresničitve takšnega scenarija prodajalno iTunes zaprli.



Če kdo verjame, da bo Steve Jobs tokrat izgubil bitko, se je zelo verjetno zmotil.

13 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev

iTunes-ov DRM na udaru

CNet - Pred kratkim smo poročali o programčku za odstranjevanje Microsoftovega DRM-ja, sedaj pa je tu tudi verzija za Applov iTunes 6.0.5.x. Sliši na ime myTunes in je še v geekovski (beri: razvojni) fazi. Pred predvajanjem je treba datoteke še dodatno obdelati.

Do bolj enostavne uporabe bo potrebno še malce počakati. Povzetek dogajanja si lahko preberete še na izvorni novici: CNet.

Za odstranjevanje nadležnega DRM-ja predlagam tudi bolj uporabno besedo: slačenje. Mi smo za golo glasbo :).

1 komentar

Francija v boju proti upravljanju z digitalnimi pravicami (DRM)

Reuters - Francija poizkuša sprejeti zakon, ki bi Apple-u pošteno zagrenil življenje (potrošnikom ga pa olajšal, zdaj je namreč obratno). Zakaj? Apple bi moral dovoliti pretvorbo svojega formata zapisa glasbe v drug format. Tako bi se lahko glasba, prenesena iz sistema iTunes, predvajala tudi na drugih predvajalnikih, ne pa samo na iPod-ih.

Potrošniki bi tako smeli povsem zakonito uporabiti programsko opremo, ki pretvori digitalno vsebino v katerikoli format (ki ga potrebujemo). To pomeni, da ne bo več nezakonito zlomiti zaščito vsebine.

Nekateri analitiki menijo, da bi Apple v tem primeru resno razmislil o ugasnitvi servisa iTunes.

Več v izvorni novici na Reuters-u.

10 komentarjev

KPIG pod rušo

BayArea - Pod težo licenčnin, ki jih zahtevajo glasbeni založniki, je kolnil "prvi" spletni komercialni radio, KPIG. Po njihovih besedah naj bi bile zahtevane licenčnine (3.000 USD mesečno) kar trikratne onim, ki naj bi jih bili pripravljeni oz. sposobni plačevati, prihodkov pa naj bi ne imeli sploh. KPIG-u naj bi sledilo še več tovrstnih postaj. Flop. Mar bi si umislili Gorenjca za poslovodjo, ne pa didžeja!

0 komentarjev