»

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Apple osvežil iMace

vir: engadget
engadget - Apple je danes nekoliko osvežil svojo linijo iMac-ov - sama osvežitev je sicer malenkostna, saj so le nekoliko posodobili procesorje in ostale komponente, večina stvari pa ostaja istih.

Vstopni 20" modeli so tako dobili Intel Core 2 Duo Penryn procesorje z 2.4 GHz (prej 2.0 GHz), še vedno pa imajo 1 GB pomnilnika, 250 GB disk in ATI Radeon HD2400 XT grafične kartice. Malenkost boljši modeli imajo sedaj Intel Core 2 Duo 2.6 GHz procesorje (prej 2.4 GHz) z enakimi ostalimi specifikacijami (1 GB pomnilnika, 320 GB diskom in ATI Radeon HD2600 PRO grafičnimi karticami).



Tudi 24" modeli so doživeli malenkostne prenove - vstopni 24" modeli imajo sedaj 2.8 GHz Intel Core 2 Duo procesorje z enakimi ostalimi komponentami (1 GB pomnilnika,...

25 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

AOL bo ponudil brezplačno zaščito pred virusi

News.com - AOL bo v okviru svoje plačljive storitve brez doplačila ponudil tudi McAfee VirusScan Online, za katerega je bilo doslej potrebno plačilo. Primernost kombinacije programa in storitve je še toliko večja, ker program vedno ko smo na internetu v ozadju išče in odpravlja viruse.

S tem korakom AOL ni le opozoril na resnost težav, ki jih prinašajo virusi, pač pa je ubral pravo pot pri reševanju trenutne situacije. Uporabniki se namreč čedalje pogosteje srečujejo s čedalje bolj nenavadnim delovanjem svojega računalnika, ki je posledica virusov. In največkrat je razlog v manjkajočem, neposodobljenem ali neuporabljanem antivirusnem programu.

Zdaj potrebujemo samo še Windows z vgrajenim antivirusnim (in hkrati "antispajver") programom, ki se bo samodejno posodabljal in uporabljal.

5 komentarjev

Avtor Mellise pomaga FBI

Houston Chronicle - David Smith, zloglasni avtor virusa Melise, je bil, kakor smo že poročali, maja 2002 obsojen na 20 mesecev zapora. Te dni pa so v javnost pricurljali dodatni podatki, čemu tako mila kazen. David je kmalu po aretaciji začel delati skupaj z FBI na razkrinkanju še drugih piscev virusov.

Tako je skoraj dve leti po podzemlju interneta zbiral podatke podatke o drugih piscih računalniških virusov. Na ta način sta bila razkrinkana Jan De Wit, avtor virusa Anna Kournikova, in Simon Vallor, avtor virusa Gokar. Prav tako je pomagal FBI pri razvoju orodij za boj proti spletnim nepridipravom.

12 komentarjev