»

Google se je poravnal s francoskimi založniki

BBC - Google bo ustanovil 60 milijonov evro vreden sklad za inovacije pri digitalnem založništvu (Digital Publishing Innovation Fund), s čimer bo sklenil spravo s francoskimi založniki. Jedro spora, ki se vleče že nekaj let, so bili zaslužki, ki jih Google ustvari s prikazovanjem povezav do novic na spletnih straneh francoskih časnikov. Google je namreč z oglaševanjem služil lepe denarje s prikazovanjem povezav oziroma iskalnih zadetkov (sama vsebina je bila še vedno na straneh časnikov), kar se je zdelo časnikom nepravično. A Google jim je zagrozil, da jih bo v celoti blokiral iz svojih iskalnih zadetkov - in kogar ni na Googlu, ga ni. Francija pa je zagrozila, da bo obdavčila spletno oglaševanje in zbiranje osebnih podatkov,...

5 komentarjev

Google ustavil digitalizacijo starih časnikov

Heise - Google je končal digitalizacijo starih časnikov, ki predstavljajo odsev dogajanja po svetu v zadnjih 250 letih. Projekt se je začel leta 2006 z indeksiranjem starih izvodov The New York Timesa, The Wall Street Journala in drugih ameriških časnikov, bistveno pa so ga razširili leta 2008 s skeniranjem mikrofilmov in digitalizacijo vsebine.

Googlov cilj je bil veličasten: želi so...

7 komentarjev

Poslovilna nagrada za Erica Schmidta 100 milijonov dolarjev

Vodilna trojica - Eric Schmidt, Sergey Brin in Larry Page z mikrofonom v roki

vir: Google
Bloomberg - Eric Schmidt, ki 4. aprila zapušča položaj Googlovega izvršnega direktorja, ne bo imel finančnih težav. Za njegovo minulo delo mu bo Google poklonil nagrado in odpravnino skupaj v obliki delnic in delniških opcij. Višina celotnega paketa znaša 100 milijonov dolarjev pri trenutnih tržnih cenah Googlovih delnic, prejel pa ga bo postopoma v naslednjih štirih letih. Googlova tiskovna predstavnica je dejala, da je to prva tovrstna nagrada za Schmidta. Analitiki dodajajo, da gre za neobičajno visoko nagrado že za aktualnega izvršnega direktorja, kaj šele odhajajočega. Očitno je, da si Google želi tudi v naslednjih štirih letih modre nasvete Erica Schmidta.

Tudi brez tega darila pa Schmidt ne...

9 komentarjev

Internet ne ubija tiska

Guardian - Založniki in medijski moguli nas prepričujejo, da je internet krivec za umiranje tiska, s čimer utemeljujejo zaračunavanje za dostop do vsebin časnikov na spletu. Praksa postaja vedno pogostejša, saj so se je ali se je še bodo lotili med drugim Times, The New York Times in Le Monde. Toda rezultati nove študije, ki jo je v Velki Britaniji izvedel Jim Chisholm, kažejo nasprotno. Internet ne ubija tiska. Nekakovostni prispevki ga.

Primerjal je papirnate verzije časnikov s spletnimi stranmi in ugotavljal,...

68 komentarjev

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Financial Times - Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo,"...

24 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Verizon napovedal Droid

TechCrunch - Verizon in Motorola sta končno razkrila svoj Droid Android telefon, ki bo neposredna konkurenca Applovemu iPhonu. Telefon, ki se je nekaj časa kodno imenoval Tao ali Sholes, na MobileCrunchu intenzivno zasledujejo že od samega začetka. Gre za poskus Verizona, Motorole in Googla, ki bodo s skupnimi močmi poskušali premagati iPhone. Poganjal naj bi ga Texas Instruments OMAP3430, ki žene tudi iPhone in Palm Pre. Na zunaj je telefon podoben iPhonu, le da je za spoznanje tanjši. Poleg tega vsebuje kamero s petimi megapiksli, tipkovnico, na dotik občutljiv zaslon in programsko opremo Android 2.0. Uradnega datuma izida še ni,...

30 komentarjev

Googlovo poslovanje nad pričakovanji

Google - V Mountain Viewu so objavili poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili. Podjetje je v tem času zbralo 5,94 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 1,64 milijarde dolarjev oz. 27 odstotkov več leto poprej. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v luči teh številk optimistično izjavil, da je po njegovem prepričanju najhuje že za nami, tako da v prihodnost zrejo zelo optimistično. Tako se pripravljajo na nove velike investicije, pospešili so program zaposlovanja, budno spremljajo trg za morebitne ugodne prevzeme itn.

Prva taka večja novost, ki jo bodo uvedli, bo Google Editions. Konkurenca Amazonu bo uporabnikom...

3 komentarji

AdSense jo je stal nadomestila za brezposelnost

Forbes - Pri nas se zdi, da pri državni pomoči brezposelnim kakšnega resnega nadzora nad delom na črno ni, medtem pa v ZDA z davčno upravo ne gre češenj zobati. Neka odvetnica z imenom Karin, ki je letos izgubila delo, se je kratkočasila tudi s pisanjem bloga. Njen blog se je imenoval STL Meal Deals, kjer je pisala o lokalnih restavracijah v St. Louisu v Missouriju, kamor se je preselila. Na svoj blog je vključila tudi Googlov AdSense, ki lahko s prikazovanjem oglasov prinese tudi kakšen dolar. Njen blog je prinašal povprečno 1,3 dolarja dnevno, tako da je v treh mesecih Karin presegla 100 dolarjev, in prejela od Googla ček. Kot prava zavedna Američanka je dohodek prijavila ameriški davčni upravi in zavodu za zaposlovanje (Department of Labor), s čimer si je nakopala goro težav. Slednji je od Karin zahteval, da izpolni obrazec, kjer mora navesti tudi svojega delodajalca.

Regulativa na tem področju je nejasna, tako da je Karin izmenjala še nekaj pisem in klicev z zavodom, da bi ugotovila,...

27 komentarjev

Odprto pismo Googlu za povečanje varnosti

Slo-Tech - Skupina 38 uglednih raziskovalcev in akademikov je včeraj Googlovemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu poslala odprto pismo, v katerem Google pozivajo, naj za storitve Google Mail, Google Docs in Google Calendar privzeto omogoči HTTPS šifrirane povezave.

Google sicer omogoča prijavo preko varne HTTPS povezave, vendar pa povezava kasneje delno poteka na ne-šifriran način. Stalno šifriranje je namreč potrebno omogočiti med nastavitvami pod Browser connection, kjer je treba vključiti Always use https.

Podpisniki pisma poudarjajo, da bi morala biti privzeta opcija, da je povezava vedno šifrirana, s čimer bi precej povečali varnost, hkrati pa ne bi bistveno upočasnili same povezave do strežnika.

11 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Google časopisom: Ne napadajte nas

Slashdot - Nedavno so ameriški časniki javno obtožili Google, da jim s svojim agregatorjem novic škodijo, saj ljudje vse važnejše novice izvedo kar na Googlu. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je kar ostro odzval na te trditve in časnikarjem navrgel, da naj se ne bodejo z Googlom, saj bodo na tak način svoje bralce obrnili zoper sebe oz. odtujili (točne besede so bile še nekoliko sočnejše). Po Schmidtovih besedah sodi Googlova uporaba vsebine spletnih časopisov v pošteno rabo (fair use), tako da podlage za zamere ne bi smelo biti. Pohvalil je njihovo hitro usvojitev interneta, a so po nagli vpregi novega medija časniki nekoliko zaspali in svojih spletnih manifestacij niso prilagajali času.

Kot so zapisali na Googlovem blogu, Google vsak mesec na spletne strani časopisov napoti na milijarde uporabnikov. Poleg tega časniki z uporabo AdSensa za prikazovanje oglasov služijo milijone, kar prav tako omogoča Google. Uporabnikom namreč ponudijo ravno toliko vsebine, da jih začne zanimati in...

4 komentarji

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev