»

Slovenska državna uprava gre na odprto kodo

Slo-Tech - Potem, ko je slovenska državna uprava dolga leta trdila, da so odprtokodne rešitve predrage ter da je vsako razmišljanje o prehodu nesmiselno, da je koda Linuxa preveč odprta, da so javni razpisi z vnaprej izbranim ponudnikom skladni s slovensko zakonodajo, je te dni doživela razsvetljenje.

Medtem, ko državni organi še vedno kot po tekočem traku podpisujejo pogodbe MS EA (Banka Slovenije, DARS, ...), se je država odločila, da je čas za spremembe. Po tem, ko je država 8 let plačevala za pravico nadgradnje iz Windows XP na Windows XP in po tem, ko je Microsoft po dolgih letih čakanja izdal novo različico svoje namizne programske opreme, ki jo potrebuje vsak državni uradnik (Windows 7 in Office 2010), ter po tem, ko je država za te nadgradnje plačala, prešolala uporabnike in jih lahko uporablja do nadaljnjega je sedaj pravi čas za prehod.

Tako naj bi po predlogu iz študije država izvedla postopni prehod na odprto kodo, v skladu s katerim bi do konca leta 2015 80 odstotkov državnih...

980 komentarjev

Thunderbird 3.1 je tu

Mozilla.org - Le nekaj dni po izidu manjše različice Thunderbirda, ki je bila velikega pomena za uporabnike slovenskega jezika, je izšla nova velika različica - Thunderbird 3.1. Mozilla Messaging brezplačni in odprtokodni poštni odjemalec za Windows, Mac OS X in Linux ponuja v 46 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina.



Glavne novosti so hitrejše iskanje, preprostejša uporaba v poslovnih okoljih ter boljša izkušnja pri nadgradnjah iz starejših različic Thunderbirda in ostalih poštnih odjemalcev (Outlook, Outlook Express, Windows Mail). Nov je namreč poseben čarovnik, ki uporabnikom pomaga pri uvozu pošte, adresarjev in nastavitev iz programov, ki so jih uporabljali pred...

23 komentarjev

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Francoska vojska prispevala kodo za Thunderbird 3

Slo-Tech - Francoska državna uprava je, kot smo v zadnjem času večkrat poročali, velika uporabnica odprtokodnega programja, kot kaže pa v skupnost tudi prispevajo.

Francoska vojska se je tako pred časom zaradi varnosti namesto programa Microsoft Outlook na 80.000 računalnikih odločila uporabljati odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Za Thunderbird so pričeli v okviru projekta Trustedbird razvijati številne varnostne izboljšave, nekatere med njimi pa so tudi vključili v tretjo različico Mozille Thunderbird.

Po mnenju francoske vojske je prednost odprtokodnega odjemalca e-pošte Mozilla Thunderbird ravno odprtost, ki jim omogoča razvoj številnih varnostnih dodatkov. Po mnenju slovenske vlade pa je koda Linuxa preveč odprta in zato neprimerna za končnega uporabnika.

27 komentarjev

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer...

200 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Izšla zbirka odprtokodnega programja za Windows, OKNO

OKNO

Slo-Tech - Pri Centru odprte kode Slovenije so te dni izdali zbirko odprtokodnega programja za Windows okolje. Gre za DVD z imenom Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO), ki ga je mogoče brezplačno prenesti iz spleta ali naročiti za 4 EUR.


Zbirka vsebuje programje Open Office, Blender (zmogljiv program za 3D modeliranje in animacije), GIMP, Firefox, Thunderbird in Pidgin, VLC Media Player, Audacity, CDex (program za pretvorbo vsebine CD-jev v MP3 format),...

36 komentarjev

Milijon za Thunderbirda 1.0

Mozillazine - Razvijalcem Mozille Thunderbirda, ki je končno prilezla do različice 1.0, je podobno kot razvijalcem Firefoxa uspel veliki met. Na strežnikih z novo različico tega odprtokodnega odjemalca za elektronsko pošto so namreč zabeležili milijon prenosov datoteke.

To prikazuje na dejstvo, da se vedno več uporabnikov odloča za odprtokodne alternative programom, ki ponavadi pridejo skupaj z operacijskim sistemom. Ostaja pa vprašanje, ali je to zaradi agresivne propagande, ali pa zaradi dejstva da uporabniki postajajo bolj osveščeni. Brez dvoma pa alternative predstavljajo napredek v varnosti na internetu.

15 komentarjev

Wesley Clark je za odprto kodo!

Mozillazine - Na spletnem dnevniku Wesleyja Clarka, ki želi postati demokratski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto, so v sklopu predstavitve tehničnega dela za izvedbo kampanije objavljeni tudi podatki o programski opremi, ki jo osebje uporablja na računalnikih. Glavno sporočilo je, da je večina programja odprtokodnega. Za pisarniško delo uporabljajo OpenOffice.org, za brskanje po internetu Mozillo, za pregledovanje elektronske pošte pa Mozilla Thunderbird in Squirrelmail (spletni vmesnik).

Wesleya za predsednika?

5 komentarjev