»

Španija kot prva v EU zaustavila prekarne zaposlitve pri dostavah

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Španska vlada je z dekretom naložila podjetjem, ki so specializirana za kurirske dostave, da morajo svoje voznike v devetdesetih dneh zaposliti. Vlada je s tem udejanjila odločitev španskega vrhovnega sodišča, ki je o tem odločilo že lani. Po izračunih tamkajšnjega ministrstva za delo je takih voznikov v državi vsaj 17.000, po drugih podatkih pa kar 30.000, ta sektor gospodarstva pa letno predstavlja 700 milijonov vredno industrijo. Nova pravila delodajalce še obvezujejo, da zaposlenim transparentno predstavijo delovanje algoritma, ki skrbi za razdeljevanje dela.

Ukrep, ki je prvi tak v EU, so že komentirali predstavniki Uberja in sicer, da bo prizadel na tisoče dostavljavcev, ki delo prek aplikacije potrebujejo za fleksibilno opravljanje svoje službe in so v preteklosti že večkrat povedali, da ne želijo rednih zaposlitev. Drugi, denimo poslovno združenje Adigital, ki združuje španska podjetja iz novodobnega gig sektorja pa, da je dekret težak udarec razvoju digitalne ekonomije v...

23 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev

Google ureja cenzuro po državah

Techdirt - Kruta realnost mednarodnega poslovanja je, da bo podjetje slej ko prej trčilo na zahteve te, one, tretje ali zahodne države za odstranitev (cenzuro) določenih vsebin. Ker je proračun omejen, (pravnega) interesa za branjenje uporabnika pa pravzaprav ni, podjetja praviloma in brez vprašanj ugodijo takim zahtevkom. Stranska posledica tega je nezadovoljstvo uporabnikov, 3/4 in hitra tehnična rešitev pa omejitev cenzure na teritorij države prijaviteljice.

Minuli teden je bil to Twitter (withheld tweets), ta teden je to Google, vsaj za storitev brezplačnega gostovanje blogov Blogger.

Spremembo bodo bralci blogov na Googlovi domeni blogspot.com videli enkrat te dni, in sicer bodo nemški bralci bloga slovenia-taiwan.blogspot.com (izbira je naključna, sicer pa zapisi sploh niso slabi) preusmerjeni na slovenia-taiwan.blogspot.de, francoski na .fr in ruski na .ru. To bo Googlu omogočilo blokado specifičnih vrhnjih domen za specifične obiskovalce, tako da bodo lahko ob zahtevi države X za...

13 komentarjev

Pakistan uvedel filtriranje obscenih besed v sporočilih

Guardian - Pakistanski urad za telekomunikacije (PTA) je mobilnim operaterjem naložil, da v naslednjih sedmih dneh uvedejo filtriranje besedilnih sporočil, ki vsebujejo neprimerne in obscene besede ali besedne zveze. Poleg tega bodo morali mesečno PTA dostaviti poročilo o številu sporočil, ki so jih na podlagi uredbe blokirali. PTA je v ta namen pripravil seznam približno 1600 besed oziroma besednih zvez, ki se ne bodo smele pojaviti v dostavljenih sporočilih. Od tega jih je dobrih tisoč v angleščini (seznam je pobegnil tudi na internet in predstavlja zanimiv izvleček vulgarne angleščine), preostanek pa v drugem uradnem jeziku Pakistana

22 komentarjev

Francija vpeljuje masovno filtriranje interneta

La Quadrature du Net - Francoska vlada pripravlja izredno velikopotezni načrt za filtriranje in blokado neželenih vsebin na internetu, poročajo na portalu ipintegrity.com. Uresničen bo v obliki vladnega dekreta, ki bo dal izbranim ministrstvom možnost, da zahtevajo umik vsebin brez sodne odredbe in na podlagi lastnih kriterijev.

Predlog osnuje na 18. členu francoskega zakona o zaupanju v digitalno ekonomijo iz leta 2004 (LCEN, v francoščini, kratek povzetek v angleščini), ki daje francoskemu Državnemu svetu široka pooblastila za odstranitev internetnih vsebin, v kolikor predstavljajo resno nevarnost za javni red in mir, življenje in zdravje ljudi, zaščito mladostnikov, obrambo države oz. zaščito potrošnikov in malih delničarjev....

55 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

Francija sprejela LOPPSI

Spodnji dom francoskega parlamenta

La Quadrature du Net - Francija je sprejela še enega v vrsti zakonov, ki načenjajo nevtralnost interneta in dajejo državi vedno več možnosti cenzure in omejevanja. Včeraj so sprejeli zakon z okrajšavo LOPPSI (Loi d'Orientation et de Programmation pour la Sécurité Intérieure) o delovanju policije in žandarmerije, ki prinaša tudi nove postopke v boju zoper otroško pornografijo na internetu, postranska škoda pa je krnjenje celovitosti interneta.

V živahni debati je opozicija obtožila vlado, da diabolizira internet, ker da je edini medij, ki ga ne more nadzorovati. Vlada je zavrnila vse predloge iz opozicijskih vrst, da bi nove ukrepe začasno označili kot eksperimentalne, dokler ne bi izmerili njihovega učinka. Če bi bili ti slabi, bi bil to jasen znak, da je omejevanje v zakonu nepotrebno in ne...

26 komentarjev

Hadopi je mrtev

Hadopi je mrtev!

Slo-Tech - Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.



Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta,...

31 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev