»

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes režima

Poštena klicna služba (slika je simbolična).

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Britanska različica ti. three strikes režima za zunajsodni odklop interneta vztrajnim piratom sicer napreduje nekoliko počasneje od pričakovanj, a se vseeno bliža koncu. Prva opozorila naj bi tako začeli pošiljati že prihodnje leto, do tedaj pa je potrebno urediti še nekaj nevšečnosti.

Ena od njih je zadevala ustavno presojo zakona Digital Economy Act, ki sta jo zahtevala ponudnika interneta BT in TalkTalk. Po njuno evropska direktiva o elektronskem poslovanju izključuje odgovornost ponudnikov informacijskih storitev, ker ti delujejo kot goli posredniki podatkov (tako 12. člen), prav tako je izvzeto nujno potrebno začasno predpomnjenje (caching) (13. člen), oz. gostiteljstvo (14....

82 komentarjev

Jutri Wikipedija nedosegljiva v podporo protestu proti novi piratski zakonodaji

Slo-Tech - Jutri od 6.00 ure naprej bo angleška Wikipedija nedosegljiva 24 ur. Razlogi to pot ne bodo tehnične narave, ampak bodo upravljavci strani to naredili protestno. S tem želijo opozoriti svetovno in še zlasti anglosaško javnost na kontroverzno protipiratsko zakonodajo, ki jo sprejemajo ZDA in krni "svobodo in odprtost" spleta. Gre za prvo tovrstno potezo angleške Wikipedije, medtem ko je italijanska verzija nekaj podobnega že izvedla.

Gre za zakonska osnutka SOPA (Stop Online Piracy Act) in PROTECT IP (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011), ki sta ta hip v parlamentarni obravnavi. Glasno držo zoper zakon so že decembra zavzeli...

72 komentarjev

Španija sprejela protipiratski zakon Sinde

Letaki proti zakonu: "SeriesYonkis (priljubljena stran za prenos televizijskih serij, op. p.) je za učenje angleščine storila več kakor 20 let zakonov o izobraževanju."

vir: BBC
BBC - V Španiji so sprejeli kontroverzni zakon o ekonomski vzdržnosti (Ley de Economía Sostenible), ki ga je poizkušala sprejeti že prejšnja vlada in se po tedanji ministrici za kulturo in veliki zagovornici novega zakona Angeles Gonzalez-Sinde imenuje kar zakon Sinde. Glavna sprememba, ki jo zakon uvaja in nas na tem mestu zanima, je hitri postopek za odklop in ukinitev spletnih strani, ki kršijo avtorsko pravo.

Imetniki avtorskih pravic bodo imeli možnost, da posebni...

75 komentarjev

Italija razmišlja o one-strike zakonodaji

TorrentFreak - Medtem ko se po svetu uveljavljajo tako imenovani three-strikes zakoni in zahteve po filtriranju (Irska, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Francija), Italijani trenutno razpravljajo o osnutku zakona, ki bi boj proti piratstvu zaostril preko vseh razumnih meja. Italijani bi namreč uvedli one-strike sistem, ki bi uporabnikom izključil dostop do interneta že ob prvem opozorilu o domnevnem kršenju avtorskih pravic.

Pri tem bi imele pravico ponudnikom dostopa do interneta (ISP) opozorila o početju uporabnikov pošiljati vse zainteresirane stranke in ne več le lastniki avtorskih pravic. Izključitev interneta bi...

28 komentarjev

Španski Kongres zavrnil zakon o cenzuri interneta

Slo-Tech - Spodnji dom španskega parlamenta je v torek zavrnil kontroverzni zakon Sinde (Zakon o vzdržni ekonomiji, Ley de Economía Sostenible), ki bi vladi v boju zoper nelegalno kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin z interneta dal pooblastila, meječa na cenzuro interneta. Vlada bi po predlogu zakona lahko zaprla spletne strani, ki bi vsebovale neposredne povezave in povezave do datotek na P2P-omrežjih (recimo torrenti) do nelegalnih kopij glasbe, filmov in podobnega.

Burna razprava je trajala do drugega glasovanja Komisije za gospodarstvo španskega Senata ob pol enajstih zvečer, ko je bil zakon zavrnjen z 20 glasovi proti in 18 za. Preostali del zakona Sinde, ki ne omenja nadzora nad internetom, še čaka svojo usodo. Senat bo o...

5 komentarjev

Nemčija sprejela nov zakon o cenzuri

Stop

Slashdot - Včeraj je nemški zvezni parlament s 389 glasovi za in 128 proti sprejel osnutek zakona o preprečevanju dostopa do otroške pornografije na spletu, o katerem smo že obširno pisali. Nova zakonodaja od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnike interneta ustavijo z znaki stop vsakokrat, ko bi ti poskušali dostopati do strani s prepovedano vsebino. Strani bo sicer še vedno moč odpreti, le da potrebno prej klikniti gumb OK na stop strani, kjer vas bodo obvestili, da kršite zakon. Ves čas razpravljanja o zakonu je sicer potekalo zbiranje podpisov za umik zakona, kjer so nasprotniki...

10 komentarjev

Hadopi je mrtev

Hadopi je mrtev!

Slo-Tech - Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.



Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta,...

31 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev