»

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev

Nova različica IE7 brez WGA

Beta News - Pri Microsoftu so izdali novo različico svojega spetnega brskalnika Internet Explorer 7. Izmed novosti, ki jih prinaša, najbolj izstopa odstranitev preverjanja pristnosti za Windows XP. Za piratom prijazno verzijo IE7 so se po besedah programskega managerja Steva Reynoldsa odločili zato, ker bi naj pri Microsoftu z vso resnostjo skušali pomagati pri zagotavljanju varnosti celotnega Windows ekosistema.

Poleg odstranitve WGA nov IE7 prinaša še naslednje novosti:
  • osnovna (menu) vrstica je privzeto vidna,
  • izboljšan je pregled funkcionalnosti za sveže uporabnike in
  • vključen je nov administracijski paket, ki bi naj poenostavil namestitev in urejanje nastavitev administratorjem v večjih podjetjih.

BetaNews, DailyTech in IE Blog. Na novico nas je opozoril StratOS.

19 komentarjev

Intervju z Hansom Reiserjem

Slo-Tech - Navadno so intervjuji z razvijalci programja precej dolgočasni, a ne vsi. Intervju s Hansom Reiserjem je vsekakor prijetna osvežitev. Med drugim pove zakaj ni dokončal srednje šole, kaj se je naučil o znanosti in zakaj človek nikoli ne sme misliti, da so majhne anomalije v podatkih nepomembne.

Hans Reiser je idejni oče in razvijalec datotečnega sistema ReiserFS, katerega različica 3 je trenutno eden najbolj uporabljanih datotečnih sistemov v Linuxu. V prihajajočem 4.0 pa se Reiserjeva ekipa programerjev postavlja po robu fantom iz WinFS in Spotlight. Po njegovem je prišel čas za spremembo paradigem o datotečnem sistemu.

Mimogrede, Hans je lansko leto predaval tudi v Sloveniji.

22 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja

Digit-Lifov test diskov

Digit Life - Pri Digit-Life so se odločili, da bodo testirali Western Digitalova diska iz serije AB in BB. Western Digital je kar precej znan proizvajalec, v svoje diske pa vgrajuje t.i. Data LifeGuard tehnologijo. Digit-Life je diska v družbi konkurence testirali z vsemi možnimi programi, ki izmerijo hitrost, dostopni čas, prenos podatkov, učinovitost v FAT in NTFS datotečnem sistemu in še kaj bi se našlo. Če se odločate za WD disk, potem si test le oglejte. Tudi sam posedujem Western Digitala in sem kar zadovoljen z njim .

0 komentarjev