»

Sony navil cene Whitneyinega albuma že 30 minut po njeni smrti

Slo-Tech - Kot ste verjetno že brali, je to soboto popoldne v 49. letu starosti umrla Whitney Houston, po do sedaj dosegljivih podatkih zaradi utopitve v kopalni kadi v povezavi s pomirjevali in drugimi zdravili (as it goes). Whitney je bila brez dvoma ena bolj priljubljenih in nagrajenih izvajalcev v zadnjih dveh desetletjih, s skupno prodajo več kot 170 milijonov plošč in visokimi izkupički iz koncertov in drugih virov.

In ja, se ve, da umetniki postanejo samo še bolj popularni po smrti in da je mogoče s tribute albumi in koncerti precej zaslužiti, vendar Sony je vseeno malo preveč pohitel: ceno njenega albuma The Ultimate Collection na britanskem iTunes so dvignili z £4.99 na £7.99 britanskih funtov...

84 komentarjev

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Steve Jobs med popolno in objektivno primerjavo treh servisov za oblačno shranjevanje in streamanje glasbe. V ZDA je ti. 'primerjalno oglaševanje' sicer bolj pogosto in manj regulirano kot v EU [4]

vir: Forbes
Forbes - Forbes magazine je na svojem omrežju blogerjev objavil zanimiv prispevek z naslovom Zakaj založbe ljubijo iTunes Match, medtem ko ga pirati sovražijo. V njem avtorica razpreda o dolgoročnih posledicah, ki bi jih uvedba iClouda lahko imela na glasbeno industrijo in način, kako poslušamo glasbo.

Spomnimo, Apple je ta ponedeljek predstavil oblačno storitev iCloud, ki (med drugim) omogoča hranjenje glasbe iz uporabnikove iTunes zbirke na Applovih strežnikih ("v oblaku") ter njeno poslušanje (streaming) na do deset različnih napravah. Del storitve je tudi rešitev iTunes Match, ki bo na uporabnikovem disku poiskala glasbo, ki ni bila kupljena v iTunes trgovini (in je s tem avtomatsko na voljo na iCloudu), jo analizirala ter v...

11 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Reuters - "Rablji Napsterja", glasbena skupina Metallica, so klonili. Privolili so na spletno prodajo preko iTunes in celo v prodajo posameznih skladb. Do sedaj so prodajali le albume v celoti.

Ploščo je obrnil tudi Sony. Ponujati so začeli MP3-je brez DRM-ja preko Yahooja, ki se je za tovrsten način prodaje odločil že pred meseci. Razlogi so lepo komentirani na Yahoo Music blogu: DRM stane in posledično ima založnik več stroškov, umetnik manj neposrednih koristi, kupec na koncu ne more glasbe predvajati na vseh predvajalnikih oziroma formatih. Povedano drugače: Yahoojeva brez-DRM-taktika ni nič novega. Albume prodajajo že skoraj četrt stoletja v Compact Disc obliki.

24 komentarjev

Electronic Arts bo ponudil odlomke glasbe iz znanih iger

GameSHOUT - Pri Electronic Arts so sklenili partnerstvo z Network Music Group, saj načrtujejo izdajo albumov z glasbo iz najuspešnejših EAjevih iger. Tako naj bi bili do konca leta 2005 na voljo soundtracki iz Medal of Honor, SSX, The Sims, NBA Live 2004, Battlefield 2: Modern Combat, itd.

Steve Schnur, ki tesno sodeluje s podjetjem EA, je zagotovil, da bodo v prihodnje ob izdaji iger takoj na voljo tudi albumi z glasbo, ponudili pa bodo tudi melodije za mobilne telefone. Vse skupaj bomo lahko kupili zgolj v spletnih prodajalnah - ponudba bo izključno digitalna, morda pa bodo izkoristili še prednosti iTunesa in v skladu z nedavnimi potezami Appla ponudili tudi mini posnetke. Več v originalni novici.

14 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji