»

VIA izdala popravek za PCI hrošča

The inquirer - Že kar dolgo nazaj sem poročal o Tecchanelovi ugotovitvi, da imajo vsi Viini nabori precej reven prenos preko PCI vodila. Stran je ugotovila, da prenosi niti slučajno ne dosegajo konkurence (Intel, SIS, ALi) in Viine nabore odsvetovala vsem zahtevnejšim uporabnikom. To pa je bil kar hud šok za Vio, saj ima Tecchanel očitno kar veliko bralcev, zato se je VIA še toliko bolj zavzela in kolikor se da natančno spisala popravek, ki hrošča ubije in prenose poviša od 20 do 30 MB/s. Tako je VIA končno ujela konkurenco. Tecchanelu pa se je vse skupaj zdelo tako zelo pomembno, da je stran, ki vsebuje obrazložitev, nove teste in popravek, spisal kar v angleščini (za malce manj podučene: Tecchanel je izrazito nemška stran).

1 komentar

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji

Saga o VIA P4X266 se bliža koncu

X-Bit Labs - Čeprav so zadnja poročanja o VIA P4X266 in o njegovih težavah zaradi neuradne licence povzročile kar nekaj prepiha, pa je marsikateri veliki proizvajalec matičnih plošč ostal hladen. Problem ni v tem, ker vi bil nabor P4X266 slab, ampak Intel sam. Intel je velikim proizvajalcem matičnih plošč, ki si veliko obetajo od prodaje P4 plošč, zapovedal, da jih bo nehal podpirati, če podprejo P4X266 nabor. Seveda se je velika večina raje odločila za prijaznejše odnose z Intelom in se raje odpovedala P4X266. Če so veliki odpovedali poslušnost, potem se bo gotovo dalo prepričati male ali srednje velike proizvajalce. Le-ti se raje zanimajo za zaslužek, kot za dobre stike. VIA je šla še korak dalje in malim ter srednje velikim proizvajalcem povedala, da bo prevzela vsako odgovornost, če bodo slučajno imeli probleme z naborom P4X266. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od Viine iznajdljivosti. Nekje sem bral, da ima S3 uradno licenco, medtem ko je VIA nima. Kljub vsem prepričevanjem, da je S3 del...

0 komentarjev

Saga o VIA P4X266 se nadaljuje ...

več strani - To, da VIA P4X266 DDR chipset, ki je namenjen Pentiumom4 starta v sredini avgusta in da ga Intel ne mara preveč gotovo že veste. Vendar pa gotovo ne veste, da se je VIA požvižgala na Intelovo licenco in naredila prvih 30 000 primerkov tega čipovja, ki so pripravljeni na prodajo. Morda se boste vprašali: "Zakaj se Intel boji Viinega chipseta"? Razlogov je veliko, zato bom naštel samo najbolj pomembna:
  • Intel ima pogodbo z Rambusom, da ne sme podpirati DDR pred začetkom naslednjega leta. Če bi Vii uspelo lansirati njihov P4X266 pred Intelom, bi Intel gotovo malce težje vstopil v igro s svojim DDR chipsetom, kar pa bi se kar precej poznalo na njegovih dohodkih

  • P4X266 bo imel 25-30% nižjo ceno, kot Intelov Brookdale SDRAM chipset, kar pomeni, da bi VIA s svojim izdelkom utegnila ogroziti prodajo samega Brookdala. Dejstvo, da Petniumi 4 ne blestijo ravno na SDRAM pomnilniku, še dodatno govori v prid P4X266

Skratka, P4X266 predstavlja kar precejšno grožnjo Brookdalu. V primeru, da bi...

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

Brookdale ni v redu

X-Bit Labs - Fantje pri x-bit labs so se tu poglobili v prihajajoče Intelovo Brookdale čipovje. Kot veste, bo Brookdale čipovje omogočalo uporabo DDR SDRAM-a in SDRAM-a, namesto (pre)dragega RDRAM-a. Zdaj, še pred izidom, prihaja do problemov. Intel namreč ne sme izdati DDR verzije čipovja, ker ima neko posebno pogodbo z Rambus-om. Kako se bo to izšlo, ne vem.
Fantje so na testu odkrili, da P4 in SDRAM nikakor ne gresta skupaj. Razlika v testih je več kot očitna! Medtem ko P4 in DDR pomnilnik delujeta kar zadovoljivo. Seveda ne tako dobro kot bi z RDRAM-om, ampak razlika je precej majhna (74 3DMark2001-ov naprimer).
Če vprašate mene, je z Brookdale-om konec, še preden je izšel. Zakaj? Ker se je na vse te "kolobocije" odzvala VIAs svojim P4X266 čipovjem. VIA nima nobene pogodbe z Rambus-om, ki bi ji preprečevala izdajo DDR čipovja za P4. Torej bo točno to storila; izdala čipovje za DDR pomnilnik s P4 procesorjem. Najlepše pa je to, da še pred jesenjo. Seveda bo Intel bentil, da ne sme, ker nima...

4 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja