»

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Slo-Tech - V nenavadnem preobratu je Apple izgubil tožbo, ki jo je proti njemu vložil patentni trol VirnetX. Sodišče v Teksasu je razsodilo, da mora Apple omenjenemu podjetju plačati 502,6 milijona dolarjev odškodnine. Delnice podjetja VirnetX so po objavi razsodbe poskočile za 44 odstotkov, medtem ko se Applove niso premaknile.

VirnetX trdi, da je Apple s storitvami FaceTime, VPN on Demand in iMessage kršil štiri VirnetX-ove patente, ki pokrivajo področje varnih komunikacij. Spor traja že od leta 2010 in je doživel epizode na okrajnem sodišču, patentnem uradu in sedaj še na zveznem sodišču. Spomnimo, da je sodišče že leta 2016 odločilo, da mora VirnetX Applu izplačati 625 milijonov dolarjev odškodnine, a je zvezno sodišče kasneje...

9 komentarjev

Smartflash dobil pol milijarde dolarjev, sedaj vnovič toži zaradi istih patentov

AppleInsider - Le dva dni po razsodbi, da mora Apple patentnemu trolu Smartflashu plačati pol milijarde dolarjev zaradi kršitve patentov, sta se nad Apple zgrnili novi tožbi. Eno je skorajda predrzno vložil kar Smartflash, drugo pa Ericsson.

Smartflash, ki je za kršitve treh patentov dobil 533 milijonov dolarjev odškodnine, sedaj Applu očita, da krši -- iste tri patente in štiri nove. V novi tožbi so namreč vključili novejše Applove izdelke, iPhone 6, iPhone 6 Plus in iPad Air 2, ki jih prva tožba ni mogla zajeti, je pojasnil Smartflashev odvetnik. Prepričani so v zmago, saj je sodišče že ugotovilo, da Apple krši te patente v starejših napravah, novejše pa izkoriščajo iste funkcije (DRM, shranjevanje podatkov,...

12 komentarjev

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev

Bloomberg - Apple je izgubil tožbo s podjetjem Smartflash, v katerem mu je slednji očital kršitev treh patentov s storitvijo v iTunes. Sodišče je pritrdilo Smartflashu in Applu naložilo plačilo 533 milijonov dolarjev odškodnine. Smartflash je sicer zahteval 852 milijonov dolarjev, Apple pa je trdil, da patenti skupaj niso vredni več kot 4,5 milijona dolarjev.

Apple je udaril z vsemi topovi. Trdil je, da Smartflashevi patenti ne pokrivajo tehnologij v iTunes, temveč da je Smartflash tipični patentni trol. Slednje drži, saj Smartflash ne proizvaja ničesar, nima zaposlenih in nobenega predstavništva v ZDA. Preživlja se s tožarjenjem domnevnih kršiteljev sedmih patentov, ki jih imajo v lasti. Apple vztraja, da so njihovi...

73 komentarjev

Apple in Ericsson nova patentna sovražnika

Bloomberg - Po zatišju, ki se je v sodnih dvoranah napovedovalo po nekaj odmevnih poravnavah v patentnih tožbah, je ta teden prinesel novo bojišče. V lase sta si skočila Apple in švedski Ericsson.

Prvi je v torek udaril Apple, ki je zoper Ericsson na kalifornijskem sodišču vložil tožbo, da naj bi Ericsson zahteval previsoke licenčnine in da njegovi patenti sploh niso ključni za implementacijo LTE. Zato je Apple mnenja, da s svojo implementacijo LTE sploh ne uporablja Ericssonovih patentov in mu zato ni dolžan plačati nobenih licenčnin. V primeru, da sodišče odloči, da so patenti ključni in jih Apple krši, pa želi Apple po sodni poti določiti višino poštene odškodnine, ki ni toliko, kolikor zahteva Ericsson. Tako trdi Apple.

Švedi niso ostali dolžni in...

28 komentarjev

Po devetih letih padla tožba zoper Apple zaradi DRM

Slo-Tech - Po devetih letih je proces zoper Apple zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje z iTunes 7.0 pri koncu. Porota je v vsega nekaj urah odločila, da je Apple ravnal zakonito in ni kratil pravic potrošnikov. Tožniki so že napovedali pritožbo.

Primer sega v leto 2005, do danes pa je doživel že precej sprememb. Vmes so celo izgubili tožnike, a so potem našli prizadete kupce, ki so bili domnevno oškodovani in so bili primerni za nadaljevanje postopka. Tožba se je namreč nanašala na prve iPode, ki so bili naprodaj v letih 2006-2009, zato je bilo treba najti tožnika, ki je tedaj kupil omenjeni izdelek in je lahko to dokazal. V prvi inačici tožbe so Applu očitali, da ni želel licencirati FairPlaya (DRM)...

0 komentarjev

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Slo-Tech - Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping,...

17 komentarjev

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev