» »

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

janezvalva˙ ::

drobiž.

acookook ::

Ti bi se ob drobižu pritožil?
.

Seljak ::

525 miljonov res ni drobiž.

nejc_nejc ::

Mal ta augenmaso:
Spletna trgovina Amazon je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležila rekordnih 170 milijard dolarjev prihodkov,....

Miki N ::

Boli jih džoli, pa ne misliti da se teh plačil isto ne da popalamuditi - (nad)države so postale "bottom bitch" korporacijam tipa Amazon - imajo že večjo moč sankcioniranja kot obratno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

c23po ::

Preden govorimo o drobižu bi bilo dobro vedeti koliko je tožnik sploh zahteval. Za civilno tožbo gre.
Računalniki nimajo spominov.

Oberyn ::

Razpravljate o popolnoma nepomembni zadevi - koliko je pol milijarde. Kar je v resnici zanimivo, je patent z vsebino "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". "Priklic", hm. In "ogromnih" količin, 2x hm. Je to burleska ali tragedija? To kaže, da (zahodni) del človeštva živi v iluziji, popolnoma odključeni od realnosti. Kar se, mimogrede, živo kaže tudi na političnem in vojaškem področju. Pravzaprav se kaže povsod. Hm, kaj pa patent za "shranjevanje in priklic zmernih količin podatkov"? Ko pride ta na vrsto, bo tudi slo-tech moral plačati pol milijarde enemu trolu. Še huje. Kako so "priklicani" podatki, ko moj zobar pogleda 3D sken mojih čekanov? Se ne šalim. Nekaj podobnega se ta trenutek dogaja eni firmi tu v Slo - na medicinskem področju. To je zanimivo, namreč kako to ustaviti. Vemo kako. In nekdo se je tudi lotil tega. Vsaj to.

WhiteAngel ::

Oberyn je izjavil:

Razpravljate o popolnoma nepomembni zadevi - koliko je pol milijarde. Kar je v resnici zanimivo, je patent z vsebino "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". "Priklic", hm. In "ogromnih" količin, 2x hm. Je to burleska ali tragedija?


No ja, big/massive data, algortimi in podatkovne strukture, indeksiranje, stiskanje, to so čisto legit computer science področja in tu ni nobene burleske. Boljše vprašanje je, kako je s patentiranjem tega.

DamijanD ::

To ja, ampak če je patent resno definiran kot "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov" in ne nekaj konkretno specifičnega potem je to v istem paketu z obliko telefona z zaokroženimi robovi (ali kaj je že (bil) tist idiotski patent)

c3p0 ::

Ne vemo specifik, ali je v resnici ta patent tako ohlapen? Če slednje, se nam nič dobrega ne piše.

urli ::

Neodvisno na enak način rešiš nek problem, a ker nisi bil prvi... evo ti kazen pol milijarde :))

fikus_ ::

To je del čudovitega usa patentnega sistema.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

c23po ::

Ni kazen. Odškodnina je.
Računalniki nimajo spominov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon v Evropi lani ni plačal davka na dobiček, ker je prikazal izgubo

Oddelek: Novice / Rezultati
428233 (6330) tikitoki
»

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5215130 (12365) AndrejO
»

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Oddelek: Novice / Rezultati
118285 (7001) Jeronimo
»

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
2711311 (9165) Seljak

Več podobnih tem