»

Obstaja korelacija med zasvojenostjo z internetom in depresijo

Guardian - Britanski znanstveniki z Leeds University so raziskovali (plačljiv PDF-članek) korelacijo med uporabo interneta in depresijo na vzorcu 1319 mladih Britancev. V prvi zahodni študiji povezave internetne uporabe in depresije so ugotovili, da je med njimi 1,4 odstotka resno zasvojenih z internetom. Prav tako so odkrili, da je med njimi večja pogostnost zmerne do močne depresije kot pri zmernih uporabnikih. Zasvojenci z internetom preživijo sorazmerno več časa na pornografskih straneh, spletnih stavnicah in straneh za spletno druženje. Dober odstotek zasvojenih se na prvi pogled ne sliši mnogo, a to je kar dvakrat več, kot je odvisnih od iger na srečo.

Poudariti je treba, da korelacija še ne pomeni vzročnosti. Znanstveniki tudi v študiji opozarjajo, da ni jasno, ali internet povzroča depresijo, ali pa nemara depresivni ljudje pogosteje posegajo po internetu. Prva avtorica članka Catriona Morrison pojasnjuje: Nedvomno jasno je le, da je pretirana raba interneta lahko opozorilni znak za...

6 komentarjev

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

Kiber-kavarna na 5300 metrih

vir: Google
CNN.com - Tsering Gyaltsen - vnuk Gyaltsen Sherpa, človeka, ki je sodeloval pri prvi odpravi na Mount Everest leta 1953 - namerava postaviti najvišje ležeči "cybercafe". Na območju glavnega kampa pod najvišjo goro Sveta se je namreč namenil postaviti kiber-kavarno, ki bo do interneta dostopala preko radijskih in satelitskih povezav ter se napajala preko sončnih celic. Vse skupaj bo (oziroma izgleda da je že) locirano na približno 5300 metrih visoko. "Namen te postojanke?" boste vprašali - očiščenje gore Everest ton odpadkov, ki jih tam vsako leto pustijo številni "turisti". Zgodba na CNN-u.

mrTwelveTrees, ki je na to novico opozoril pa pravi še: "Neuradno lahko dodam, da sem v neki radijski oddaji slišal, da naj bi uporaba cyber cafeja stala tam okoli...

10 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev

Smrt

Guru 3D - No, to je pa žalostna in zaskrbljujoča novica. Na Tajskem je nek moški umrl zaradi prekomernega igranja Counter Strike-a. Tu ne gre za 80 letnega dedija, ki bi izdahnil začudenja nad Steyr Aug puško, ampak 22 letnega računalniškega zanesenjaka, ki je cel dan (s tem mislim 24 ur) preživel pred računalnikom in igral CS v cyber cafeju. Ker ga je 24 ur stalnega umiranja v igri in groznega laga tako znerviralo, je ubogi človek doživel infarkt! Odpeljali so ga v bolnišnico, a zaman. Bil je že mrtev.
Eden izmed tajskih časopisov, ki so objavili zgodbo, poroča, da v nekaterih zelo popularnih Tajskih cyber cafejih ponujajo zraven plastenke vode tudi tabletko amfiteminov, ki držijo igralca pokonci dlje. Torej... minuto tišine prosim za ubogega CS fanatika. Slava mu!

10 komentarjev

Virtualni sex

CNN - Ne vem, mene osebno razni cyber/virtualni sexi nikoli niso preveč privlačili, toda slišal sem, da so lahko prav prijetni. No, znanstveniki iz Avstralije delajo na tem, da postanejo še bolj prijetni. Razvili so namreč posebno CyberAnčkoTM, ki je namenjena virtualnem sexu. Ančka je naravne velikosti, ima dobro imitacijo prave kože, na določenih, ekhm, strateških delih pa posebne elektromotorčke. Za popoln užitek boste potrebovali še cyber sogovornika, ki prav tako lahko poseduje takšno Ančko ali pa tudi ne. Že slutite kam pes taco moli? Yup, na glavo si boste poveznili čelado za navidezno resničnost in imeli verjetno zelo realen cyber sex s svojo najljubšo filmsko zvezdo. Medtem se bo CyberAnčka odzivala glede na informacije, ki jih bo dobila od vašega soudeleženca preko interneta. Damn, komaj čakam da si priskrbim svoj primerek . Več lahko preberete tukaj.

18 komentarjev