»

Google na sodišču v boj z EU 27. septembra

Reuters - Več kot štiri milijarde težko globo, ki jo je Evropska komisija Googlu naložila julija 2018 zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone, bodo Američani izpodbijali na sodišču. Reuters poroča, da bo prvo zaslišanje 27. septembra, česar Google uradno ne komentira. Zaslišanja bodo potekala pet dni, česar pa na Splošnem sodišču niso želeli potrditi.

Proti Googlu so sicer potekali trije postopki, a je prav omenjeni najpomembnejši in tudi povezan z najvišjo globo. Zato ni presenetljivo, da se bo Google pritožil in odločitev Komisije izpodbijal na prvostopenjskem sodišču. Komisija je namreč mnenja, da je Google nezakonito oviral konkurenco, ko je v Androidu, ki ga najdemo v 80 odstotkih mobilni telefonov, vzpostavil omejitve glede izbire iskalnika ter obvezno vključitev Google Searcha in Chroma, sicer proizvajalci telefonov ne bi mogli računati na dostop do tržnice Play Store. Brez nje pa so Androidni telefoni zgolj na pol uporabni.

Ne glede...

4 komentarji

Večina ameriških zveznih držav toži Google

Slo-Tech - Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj...

22 komentarjev

Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Slo-Tech - Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni,...

76 komentarjev

Google evropskim uporabnikom Androida omogočil izbiro brskalnika

vir: Google
Google - Danes je sicer težak dan za Google, ki je dobil novo evropsko globo, to pot zaradi oviranja konkurence pri oglaševanju na iskalnikih, a to edina bitka, ki jo je Google izgubil proti Evropski komisiji. Lanskega julija je Googlu izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi nezakonitih praks na mobilnih napravah z Androidom, ki so neupravičeno favorizirale Googlov brskalnik Chrome. Google je včeraj sporočil, da se njegova politika končno spreminja. Evropski uporabniki Androida bomo dobili izbiro brskalnika in iskalnika. Oziroma poziv zanjo, saj samoiniciativno lahko izbirajo že od začetka.

Doslej sta bila privzeto naložena Chrome in Google Search. To ni bila tehnična omejitev, temveč pravna zahteva. Google je po odločitvi Komisije spremenil licenčno politiko, ki je temu napravila konec. Odtlej sp licence...

21 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Slo-Tech - Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne...

162 komentarjev

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Slo-Tech - Microsoft in Google sta tako v domačih ZDA kakor v drugih državah prekinila medsebojne pravne spore, ki so vlekli na več sodiščih po vsem svetu, vključno s pritožbo pri Evropski komisiji. V Microsoftu so dejali, da podjetji odločno tekmujeta za domače in poslovne stranke, a želita to početi na osnovi odličnosti svojih izdelkov, ne pravnih sporov. Tudi v Googlu so zapisali, da želijo prepričati s kakovostjo, ne pa s tožbami omejevati konkurence.

Spomnimo, da je Evropska komisija pred le nekaj dnevi sporočila, da širijo preiskavo Googla zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja pri Androidu. Microsoft in Google sicer poudarjata, da to ni povezano z zadnjo najavo, saj sta podjetji dogovor o prekinitvi pravnih sporov pilili že dlje časa. Patentne tožbe...

19 komentarjev

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da bodo razširili postopek zoper Google, ki ga vodijo zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Komisija je Googlu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections), ker Google po njenem mnenju zlorablja prevladujoči položaj na trgu mobilne telefonije, kjer njegov operacijski sistem Android dosega skoraj 80-odstotni tržni delež.

Google namreč v Android prednamešča Chrome in Google Search, ki je privzeta ali včasih tudi edina nameščena storitev za iskanje po internetu. S tem preprečuje ostalim ponudnikom iskalnikov, da bi se enakovredno kosali z Googlom, s čimer v končni fazi škoduje potrošnikom, ker zavira konkurenco. Poleg tega...

45 komentarjev

Microsoft ovadil Google pred Evropsko komisijo zavoljo Androida

Google proizvajalcem Androida vsiljuje kup svojih programov, s katerimi potem zbira trope uporabniških podatkov.

vir: Guardian
Guardian - Interesna skupina z zanimivim imenom FairSearch.org, v kateri pa v resnici čepijo Microsoft, Nokia, Oracle, Expedia in še nekateri ameriških tehnološki velikani, je pri Evropski komisiji vložila pritožbo zavoljo Googlove domnevne zlorabe prevladujočega položaja z njihovo platformo Android.

Obtožujejo jih cenovnega dumpinga s ponujanjem Androida zastonj, kar naj bi konkurenci (zlasti Microsoftu) preprečevalo "povrnitev investicij" v njihove "plačljive konkurenčne platforme" skozi licenciranje, obenem pa naj bi Android partnerjem "vsiljevali namestitev kupa lastnih programov" (iskalnika, lokacijskih storitev, Play trgovine, mobilnega Chroma, Google Maps, oblačno-dokumentno skladišče Drive, idr.) in s tem preprečili uveljavitev njihovih...

34 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja