»

Pobegla Yandexova koda razkriva, kako delujejo iskalniki

Slo-Tech - Na internetu se je znašlo 45 GB izvorne kode pogona ruskega spletnega iskalnika Yandex, ki ima četrti največji tržni delež. Prve analize kažejo, da gre za kodo iz julija 2022. Poleg iskalnika koda pripada še zemljevidom, osebni pomočnici, Yandex Mailu, oblačnim storitvam in drugim storitvam, ki jih nudi ruski velikan. Gre za enega največjih pobegov izvorne kode doslej in prvi tak primer pri iskalnikih, ki odkriva zelo zaželene informacije o algoritmih in rangiranju iskanih zadetkov. Iz Yandexa so sporočili, da ni šlo za vdor, temveč je kodo odtujil eden izmed sedaj že nekdanjih zaposlenih.

BleepingComputer se je pogovarjal z Grigorijem Bakunovom, ki je v v letih 2002-2019 delal za Yandex. Po njegovem mnenju je arhiv nedvomno pristen, saj mu je koda znana. Pojasnil je, da je bil motiv najverjetneje političen, neznani storilec pa kode ni skušal prodati, temveč jo je javno priobčil. V njej ni nobenih osebnih podatkov, temveč zgolj funkcionalnosti. Pojasnil je še, da Yandex danes...

6 komentarjev

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Slo-Tech - Če ima svoje Google, zakaj ne bi imel svojega tudi Yandex? Ruski spletni gigant, ki upravlja v državi najpopularnejši spletni iskalnik (in še marsikaj drugega), je izdal svoj prvi pametni telefon, ki se neizvirno imenuje Yandex.Phone. Poganja ga Android, njegovo osrednjo funkcionalnost pa tvori virtualna pomočnica Alice.

Ni skrivnost, da Yandex želi postati podoben Googlu. Poleg pametnega telefona je podjetje že pred časom predstavilo pametne zvočnike, naročniško storitev (nekakšen klon Prima) in samovozeče avtomobile. Telefoni so torej logično nadaljevanje. Yandex.Phone ima 5,65-palčni...

19 komentarjev

Yandex popustil pod pritiskom, Rusija v spremembo zakonodaje

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Yandex, popularni iskalnik v državah nekdanje Sovjetske zveze in nekakšen Google teh območij, je s svojega iskalnika videoposnetkov Yandex Video sam umaknil povezave do vseh avtorsko spornih posnetkov. Torej nekaj, čemur se Google na zahodu že precej časa uspešno upira.

A tudi Yandex se ni predal brez boja. Potem, ko ga je več ruskih TV postaj najprej pozvalo, naj očisti rezultate svojih spletnih poizvedb, je Yandex najprej zatrjeval, da gre za napačno razlago ruske zakonodaje. In da bi piratske vsebine morale odstraniti spletne strani, na katerih se te nahajajo.

Toda TV postaje, med njimi kopica v lasti večinsko državnega holdinga Gazprom-Media, se niso pustile prepričati. Na moskovsko sodišče so sredi avgusta vložile zahtevo naj ponudniki interneta Yandex Video preprosto blokirajo. Sodišče je temu ugodilo in Yandexu naložilo,...

5 komentarjev

Spletne strani prisluškujejo obiskovalcem

Slo-Tech - Obiskovanje spletnih strani ni nedolžno početje z vidika zasebnosti, je pokazala najnovejša raziskava, ki so jo izvedli na Princetonu. Že dlje časa je znano, da spletne strani s piškotki sledijo uporabnikom, zato se po iskanju najboljših žarnic še mesec dni v oglasih prikazujejo žarnice. Toda v resnici si spletne strani pogosto zapisujejo tudi, kar vtipkamo, ko imamo spletno stran odprto. Pravzaprav nas to ne bi smelo presenetiti; da si Facebook shranjuje vpisano, česar potem nismo potrdili in objavili, smo izvedeli že leta 2013. Tudi ko vpisujemo iskalne termine v Google, ta že sproti prikazuje predloge. Tehnologija vsekakor obstaja, novo je le to, da jo uporablja bistveno več strani, kot smo si mislili.

V študiji so zajeli 50.000...

19 komentarjev

Google v preiskavi v Rusiji

Slo-Tech - Ruska agencija za varstvo konkurence je v petek sporočila, da so začeli uradno preiskavo Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Preiskavo so sprožili na podlagi prijave ruskega iskalnika Yandexa.

Problematične so aplikacije, ki jih Google vgrajuje v mobilni operacijski sistem Android, privzeta nastavitev iskalnika na Google Yandex in zahteve sestavljavcev telefonov, da nanje namestijo določeno Googlove aplikacije in da nanje ne namestijo nekaterih konkurenčnih aplikacij (recimo Yandexovih). Za uporabo Google Play morajo namestiti celoten paket Google Mobile Services. Yandex, izven Rusije malo znano podjetje, v Rusiji pa s kar 60-odstotnim deležem na trgu iskanja, trdi, da Google s tem krši zakonodajo, saj...

34 komentarjev

V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

The Wall Street Journal - V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta...

18 komentarjev