»

Reuters: ByteDance bi raje ugasnil TikTok, kot ga prodal

Reuters - V ZDA se približuje prepoved TikToka, če ByteDance aplikacije ne bo prodal. Zakon, ki to zapoveduje, so že sprejeli, a pričakovati je oster pravni boj, katerega izzid je negotov. ByteDance ima številne argumente v svoj prid, ki so v glavnem povezani s svobodo izražanja, kar v ZDA jemljejo izredno resno, saj gre za ustavno kategorijo.

To velja imeti v mislih, ko beremo različna poročila in izjave o TikToku, ki izvirajo iz ByteDancea. Reuters poroča, da ByteDance bržkone ne bo želel prodati TikToka in bo aplikacijo v skrajnem primeru raje ugasnil. Algoritmi v TikToku so ključni del poslovanja podjetja ByteDance in jih podjetje ne želi prepustiti v tuje roke, medtem ko sam TikTok ni tako zelo pomemben, saj ustvarja več stroškov kot prihodkov. Tega neodvisno ni možno preveriti, ker ByteDance ne razkriva finančnih podatkov o poslovanju posameznih enot. Neuradno v ZDA ustvarijo 25 odstotkov vseh prihodkov TikToka, ki pa je skupno manj pomemben del v ByteDanceu. Skupni prihodki...

54 komentarjev

Biden podpisal zakon, ki terja prodajo TikToka

Reuters - Kot je bilo pričakovati, je ameriški predsednik Biden v sredo podpisal zakonski osnutek, ki od kitajskega podjetja ByteDance zahteva, da v devetih mesecih proda popularno družbeno omrežje TikTok.

Epopeja TikToka v ZDA je dosegla nov mejnik, kajti v sredo je s podpisom predsednika Bidna pričel teči 270-dnevni rok, v katerem mora kitajski ByteDance prodati TikTok ali pa bo aplikacija čez Lužo v praksi prepovedana. To pomeni, letela bo s trgovin, medtem ko bo gostiteljem internetnih storitev prepovedano omogočati njeno delovanje. V primeru sproženja odprodaje bi predsednik rok lahko podaljšal še za tri mesece (ozroma 90 dni). V podjetju so se na dogajanje v zadnjem tednu mnogokrat odzvali z ostrimi kritikami in odporom, osrediščenim okoli trditve, da gre za protiustavno omejevanje svobode govora Američanov, s katerim se bodo odločno spopadli na sodiščih.

Gre za zadnje poglavje v skoraj pet let trajajočem dvoboju med ByteDanceom in ameriškimi oblastmi, ki ga je treba gledati tudi v...

138 komentarjev

Uradnikom Evropske komisije zapovedana odstranitev TikToka

Politico - Evropska komisija in Svet Evrope sta prejšnji teden vsem svojim uslužbencem naložila, da morajo s službenih telefonov v roku dveh tednov odstraniti aplikacijo družbenega omrežja TikTok. Odločitev sledi podobnim ukrepom v ZDA.

Prejšnji četrtek zjutraj so uslužbenci urada Evropske komisije prejeli elektronsko pošto z navodili, naj najkasneje do 15. marca s svojih službenih telefonov odstranijo TikTok. Prav tako ga morajo odstraniti z osebnih naprav, na katerih imajo nameščene službene aplikacije, ali pa odstraniti te aplikacije, če želijo TikTok obdržati. Po roku bodo namreč vse naprave s TikTokom označene kot neprimerne za službeno rabo, oziroma v nasprotju s pravilnikom urada Komisije. Gre sicer za širše osebje Komisije, ki šteje okoli 32.000 ljudi. Pozneje isti dan je enak ukaz svoji, približno 3100-glavi ekipi, dal tudi Svet Evrope. Tiskovni predstavniki EK so povedali, da želijo z ukrepom zaščititi svoje uslužbence, preprečiti pobege podatkov in zmanjšati možnost kibernetskih...

76 komentarjev

Zaposleni v TikToku zaradi vohunjenja odpuščeni

Slo-Tech - V ZDA še vedno potekajo žgoče debate o prihodnosti TikToka, ki ga zvezne in lokalne oblasti že precej omejujejo, grozi pa mu celo prepoved delovanja. Podjetje ByteDance, ki TikTok upravlja, je danes sporočilo, da so nekateri zaposleni letos poleti nepooblaščeno dostopali do osebnih in lokacijskih podatkov uporabnikov, tudi dveh ameriških novinarjev (Emily Baker-White iz Forbesa in Cristina Criddle iz Financial Times). Storilci niso več zaposleni v podjetju.

Kot so pojasnili, so omenjeni zaposleni preiskovali odtekanje podatkov iz podjetja, še posebej so jih zanimale povezave med dvema novinarjema in zaposlenimi. Zaradi tega so spremljali dva novinarje in nekaj drugih uporabnikov, ki bi lahko bili z njima povezani. Skušali so ugotoviti, ali so bili v stiku z zaposlenimi v ByteDanceu, kar bi lahko pojasnilo odtekanje podatkov. Forbes je že pred dvema mesecema poročal, da je podjetje uporabljalo svojo storitev za sledenje lokaciji uporabnikov, kar je sprožilo tudi interno preiskavo,...

0 komentarjev

Trump potrdil TikTokov prisilni prevzem

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj izrazil podporo dogovoru, po katerem bo TikTok prevzelo podjetje TikTok Global s sedežem v ZDA. V njem bo 12,5 odstotni delež dobil Oracle, 7,5 odstotnega Walmart in 80 odstotnega Bytedance, dosedanji lastnik TikToka. Ker imajo v slednjem že sedaj približno 40 odstotni delež ameriški vlagatelji, bo lastništvo TikToka Global v posredni 53 odstotni lasti Američanov, s čimer bodo zadostili Trumpovi avgustovski odredbi. ByteDance bo ostal lastnik izvorne kode TikToka, Oracle pa bo dobil pravico, da jo pregleduje, prav tako bodo uporabniški podatki državljanov ZDA shranjeni v njihovem oblaku. V petčlanski upravi bodo večino dobili ameriški direktorji, Walmart je že napovedal, da bo sedež v njihovem imenu zasedel CEO Doug McMillon.

ByteDance se je še zavezal v TikToku ustvariti 25.000 novih delovnih mest (sedaj jih je 1000), Donald Trump pa je omenil tudi donacijo v višini 5 milijard ameriških dolarjev, ki naj bi jo vsa tri podjetja prispevala...

17 komentarjev

TikTok v vse večji nemilosti Američanov

Technology Review - Po tem, ko so prejšnji mesec v ZDA proti lastniku popularne aplikacije TikTok, kitajskemu podjetju ByteDance, sprožili preiskavo zaradi suma grožnje nacionalni varnosti, je zdaj postalo še tarča tožb, ki trdijo, da Kitajcem prodaja zasebne podatke Američanov.

Na internetu, kjer čas teče hitreje, mladina zadnje leto uprizarja množičen prehod na video aplikacijo TikTok. Ta hip je drugi največkrat pretočeni app na svetu - za WhatsAppom - in torej pred YouTubom, SnapChatom ter Instagramom. Uspeh gre v mnogočem na račun polnjenja luknje, ki jo je za seboj pustil leta 2016 ugasnjeni Vine: tudi TikTok je osrediščen okrog kratkih (do 15-sekundnih) video posnetkov, na katere je mogoče s priloženimi orodji prilepiti glasbo, filtre in druge dodatke. Zadeva je pri najstnikih noro priljubljena in tiska instantne medijske zvezde kot po tekočem traku, kar je v zadnjem času privabilo še denar ... pa tudi pozornost zaskrbljene javnosti in regulatorjev.

Problem je v lastniku - pekinški firmi...

22 komentarjev