» »

Zaposleni v TikToku zaradi vohunjenja odpuščeni

Zaposleni v TikToku zaradi vohunjenja odpuščeni

Slo-Tech - V ZDA še vedno potekajo žgoče debate o prihodnosti TikToka, ki ga zvezne in lokalne oblasti že precej omejujejo, grozi pa mu celo prepoved delovanja. Podjetje ByteDance, ki TikTok upravlja, je danes sporočilo, da so nekateri zaposleni letos poleti nepooblaščeno dostopali do osebnih in lokacijskih podatkov uporabnikov, tudi dveh ameriških novinarjev (Emily Baker-White iz Forbesa in Cristina Criddle iz Financial Times). Storilci niso več zaposleni v podjetju.

Kot so pojasnili, so omenjeni zaposleni preiskovali odtekanje podatkov iz podjetja, še posebej so jih zanimale povezave med dvema novinarjema in zaposlenimi. Zaradi tega so spremljali dva novinarje in nekaj drugih uporabnikov, ki bi lahko bili z njima povezani. Skušali so ugotoviti, ali so bili v stiku z zaposlenimi v ByteDanceu, kar bi lahko pojasnilo odtekanje podatkov. Forbes je že pred dvema mesecema poročal, da je podjetje uporabljalo svojo storitev za sledenje lokaciji uporabnikov, kar je sprožilo tudi interno preiskavo, ki jo je izvedlo zunanje podjetje.

Glavni pravnik v ByteDanceu Erich Andersen je dejal, da so vse štiri zaposlene, ki so vohunili, že odpustili. Dva sta bila zaposlena na Kitajskem, dva pa v ZDA. Prav tako so izvedli nekatere interne ukrepe, ki bodo preprečevali podobne incidente v prihodnosti. Razkritje prihaja v najslabšem možnem trenutku za TikTok, ki se bori z resnimi očitki o svojem delovanju in mu grozi celo prepoved delovanja v ZDA. Poleg zveznih oblasti so ga na svojih Wi-Fi omrežjih onemogočile tudi nekatere univerze. Kljub opravičilu TikToka so številni zagovorniki zasebnosti in ameriški senatorji skeptični in še naprej zagovarjajo popolno prepoved.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA želijo blokirati TikTok

Oddelek: Novice / Zasebnost
4513021 (3242) Colt1911
»

TikTok bo v ZDA vendarle ostal

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
145103 (4265) FireSnake
»

Ameriški TikTok na Oraclovih strežnikih, a z novo afero

Oddelek: Novice / Zasebnost
216611 (5644) Gregor P
»

Oracle in TikTok v nenavadni rešitvi ameriškega ultimata

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
207286 (5002) Jarno

Več podobnih tem