»

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Okno v notranjost

Voided Warranty - Da, res je, tovrstne modifikacije so postale izjemno razširjene. Vsi režejo svoje diskovne pogone in ohišja ter v nastale luknje tlačijo raznovrstna pleksi stekla, nanje rišejo ter pišejo in se igrajo z LED diodami. A tale modifikacija diska se mi vseeno zdi vredna omembe. Tip je v sicer kratkem, a slikovno obsežnem članku opisal kako je namesto zgornje zaščitne ploskve na trdi disk namestil pleksi steklo z lepim (in zelo pomenljivim [:D] ) logotipom njegove strani in vse skupaj osvetlil z zelenimi svetilnimi diodami. Zanima me, kdaj se bo našel kakšen junak, ki bo podobno modifikacijo posvetil Slo-Techu.

7 komentarjev

Nov članek!

Slo-Tech - Totimato se je ob pogledu na svoje umazano drap računalniške priveske globoko zamislil in dobil napad barvanja in olepševanja njegovega namizja. Ker pa se mu ob igranju iger potijo roke, miško prebarva tako, da se na njej ne bo nikoli več videlo prstnih odtisov. Prav tako si tudi modro osvetli del tipkovnice, tako da je nanj ponosen celo modro modri alien-w.

Branje obvezno!

6 komentarjev

Dva nova članka

Slo-Tech - Danes smo, da boste imeli ja kaj brati, objavili dva nova članka. Prvi, "malo" manj resni, je Zigggov ter Brad3kov neuspeli poskus socializacije z uporabo prekomernega odmerka kofeina. Opisala sta šest energetskih pijač -- in to med samim efektom le-teh. Želite videti, kako naša protagonista pišeta pod "vplivom"? Klik! Opozorilo: samo za hecne.

Drugo delo, ki ga je ustvaril nam dobro znani alien-w, je test zunanjega zapisovalnika zgoščenk, ki brez posebnih težav konkurira notranjim bratom. Deluje na USB 2.0, podpira USB 1.1. Vse kar si lahko zahtevni uporabnik poželi. Branje obvezno!

13 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Po kakšnem tednu odmora od člankov smo se vrnili. Tokrat nas je presenetil eden od forumašev - nojus - saj je poslikal ter opisal postopek modifikacije svojega ohišja. Vanj je izvrtal luknje za ventilatorje, vgradil pleksi steklo ter varčno žarnico. Celotno ohišje je, z ventilatorji in CD enotami vred, nato še pobarval. Branje obvezno.

8 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Ker našim bralcem (hvala bogu) idej za nove modifikacije nikoli ne zmanjka, je tokrat Marjan napisal, kako je namestil na računalnik sprednjo stranico iz češnjevega lesa. Zelo zanimivo, z veliko fotografskega materiala. Branje obvezno! To me spomni - če ima kdorkoli kakršnokoli idejo za modifikacijo, ki je zanimiva in že bila izvedena ter dokumentirana, naj, ako mu je želja, napiše članek. Prispevke naših bralcev vedno radi objavljamo.

8 komentarjev

Modifikacije ohišja z malo orodja

Overclockers Australia - Skoraj vsak Slo-techer je že načrtoval modifikacijo svojega ohišja, predvsem kakšne dodatne luknje za dodatni pretok zraka. Nekaj od teh načrtov je tudi uspelo doseči konec in nastale so lepe umetnije. Dosti načrtov pa je šlo rakom žvižgat, ker v domači delavnici ni bilo dovolj orodja. Tega problema so se lotili avstralski overclockerji. Z vrtalnikom, svedri, brusom in z nekaj dodatnega povsem običajnega orodja so naredili izjemno lepo luknjo za pritrditev ventilatorja. Kako so to naredili pa si poglejte sami.

0 komentarjev

Modifikatorji veselite se!

LivePC - Se še spomnite tekstov, ki so opisovali razne postopke modificiranja, pa še vseeno niste imeli pojma kako se določen postopek izvede? Se? Ste že obupali nad zapletenimi članki, ki jih marsikdo ceni samo zaradi tega, ker so razpotegnjeni, vendar ne povejo praktično nič? Si želite nekaj svežine? Si želite, da bi vam bil postopek modifikacije prikazan na videu? ...
Vprašanja bi lahko nadaljeval v nedogled, vendar je najbolje, da vam povem za kaj se gre. Vsi tisti, ki bi si radi ogledali, kako se modifikacije opravljajo v živo je namenjena posebna stran, ki se imenuje LivePC in prikazuje postopke modifikacij preko videa. Dobra stran tega je, da se vam ne bo več treba prebijati skozi tone teksta in boste lahko nekatere članek preprosto ignorirali, slaba stran pa je, da boste na svoj račun prišli samo tisti, ki imate kolikor toliko zmogljivo povezavo v splet (kabel/ADSL).

0 komentarjev