»

Na voljo drage stogigabajtne Blu-ray zgoščenke

X-Bit Labs - Pred tremi meseci smo poročali o novih standardih za Blu-ray, ki omogočata zapis večje količine podatkov na ploščke. Najprostornejši je nov BDXL, ki omogoča enkraten zapis 128 GB ali večkraten zapis 100 GB podatkov. Prvo podjetje, ki je začelo proizvajati omenjene troslojne zgoščenke BDXL, je Sharp.

Predstavili so medij VR-100BR1, na katerega je moč pisati le enkrat, in podpira nov troslojni format ter zadrži 100 GB podatkov. Na Japonskem bo naprodaj konec tega meseca, pri nas pa še nekoliko kasneje. Vprašanje je, koliko se bo novost uveljavila, saj naj bi posamezna zgoščenka stala 5000 jenov (45 evrov) - prav toliko namreč stane dva- do trikrat večji trdi disk.

32 komentarjev

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

Toshiba najavila prvi 100 GB disk za prenosnike

Slashdot - Prenosniki računalniki so vse manj v zaostanku za običajnimi PC-ji, tako po hitrostih procesorjev, kot tudi po količini pomnilnika, grafičnih karticah in velikosti diskov. In prav slednji so sedaj dosegli magično mejo 100 GB. Toshiba je namreč predstavila prvi 2.5-palčni disk s kapaciteto 100 GB, ki v debelino meri vsega 9.5 mm. MK1031GAS, kot se model uradno imenuje, lahko doseže do 4200 obratov v minuti in ima povprečni iskalni čas 12ms. Priklopljen je preko vodila ATA 100 in tehta 99g. Razen nekoliko nizkih obratov nadvse primeren tudi za PC-je.

0 komentarjev

Po Madonni še Metallica

WPVI.com - Marsikdo se še vedno spominja spora Metallice s pokojnim (deloma po njihovi zaslugi) Napsterjem. No, ampak Metallica še miga. Sodeč po tejle novički, so se, tako kot pred časom Madonna, spravili nad uporabnike P2P storitev. V obtok so namreč dali večjo količino skladb country pevca Johna Denverja in jih maskirali s svojimi naslovi.

Urgh. Preveč viskija v kozarcu?

44 komentarjev

Novi načini spletnega oglaševanja

CNet - Na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni 'bota'? Verjetno na kolega, ki bi si na kanal rad postavil bota, pa ne ve, da mora zato imeti dostop do neprenehoma v splet povezane mašine?

Bot, o katerem imam govoriti v tejle novički, pa je malce drugačne nravi. Za komunikacijo ne uporablja irca, pač pa programje za 'instant messaging'. Microsoft je to storitev na svojem že napovedal, Intel pa je svojega bota pravkar postavil na AOL in Yahoo messengerjih.

In kaj je tako posebnega? I, to, da sta prijazna do uporabnikov! Šalo na stran: 'Yourdigitalbuddy', kakor se reč imenuje, se doda na uporabnikov seznam 'buddyev', nakar pa lahko prinaša novice (recimo o novih Intelovih čipih), uporabnik ga lahko povpraša o digitalni fotografiji, pa mu bo v prijaznem jeziku interesantno področje razložil, po možnosti pa dodal še kaj spletnih povezav. Klik!

0 komentarjev