»

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel...

8 komentarjev

Dve desetletji virusov

News.com - Termin virus, ki bi ga danes moral poznati sleherni uporabnik računalnikov, je v računalništvu prvi uporabil Fred Cohen leta 1984 v svojem članku o programih, ki so sposobni samopodvojevanja. Zaradi svojih podobnosti z botaničnimi bratci jih je poimenoval virusi in tako je ostalo še danes. Razlika je le v tem, da danes porabljamo milijarde dolarjev boju proti virusom, Cohenu pa je leta 1984 NSF (ang. National Science Fundation) zavrnila denarno pomoč za raziskovanje. Za to napako tako plačujemo še danes. Več o virusih pa si preberite v članku na News.com, ki predstavi njihovo zgodovino.

4 komentarji

RIAA: 'spam' -- sredstvo osveščanja uporabnikov

atnewyork - Zadnje dni smo veliko pisali o spamu: kaj to sploh je, kako se spamerji bojujejo proti ZlobnimFiltrom in kako na drugi strani velika podjetja načrtujejo masovno regulacijo interneta, oprostite, "blokiranje razpečevanja spama" [:D].

RIAA, krožek ameriških glasbenikov, nadaljuje svojo humoristično serijo "Mp3z're bad, m'kay?". Tokrat so se odločili, da bodo svojo storitev ponujanja lažnih komadov razžirili na spamanje uporabnikov preko vgrajenih protokolov za instantno sporočanje. Sporočilo naj bi se po govoricah glasilo takole:
"When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC, either by offering it to others to copy or downloading it on a "file-sharing" system like this ..."
V nadaljevanju nas opozarjajo tudi na morebitne viruse in nevarnosti, ki jih ti programi prinašajo; med drugim navajajo, da ti programi ponudijo v skupno internetno rabo nemalo datotek, ki jih imate na disku -- zato pozor, bralec -- nujno onemogoči...

4 komentarji

The Two Towers se že razpečuje?

Slashdot - Kot ste lahko videli v novicah, se boj proti piratstvu nadaljuje, vendar pa je to sizifovo delo, saj se ljudje prav nič ne bojijo kazni, ki jih lahko doletijo zaradi nezakonitega presnemavanja in posedovanja piratskih kopij. Zakaj se ne bojijo kazni, bi lahko govorili v nedogled, ampak recimo, da ljudje radi delimo razne stvari z drugimi, med drugimi tudi najnovejše filme - recimo težko pričakovani LOTR: The Two Towers, ki ga marsikdo od vas že prav nestrpno pričakuje in naj bi se po podatkih te strani (novico sem dobil na Slashdotu) že veselo razpečeval med uporabniki s hitro internetno povezavo. Studio, ki film snema pravi, da o tem ne ve nič in da naj bi se film še snemal, če pa bi se trditev izkazala za pravilno, pa lastnikom "leakanega" filma grozijo številne kazni.
Torej, ali se film resnično veselo "deli" med uporabniki? Vse je mogoče, a od takega filma ne moremo pričakovati ravno globokih užitkov v gledanju, saj so zelo zgodnje "leakane" različice ponavadi še nedodelane,...

7 komentarjev

Lažni virusi

Silicon - Kot lahko vidite, tudi na Slo-Techu večkrat opozarjamo o internetnem spamu, ki ga je iz dneva v dan več in veselo polni e-poštne nabiralnike uporabnikov. Med tem spamom se včasih najdejo tudi opozorila o virusih, ki pa nimajo prav nobenega dobrega namena, saj so večinoma namenjena ustvarjanju zmede med uporabniki. Če želite izvedeti, kakšna lažna sporočila o virusih so krožila zadnje čase po internetu, vam predlagam, da obiščete to stran. Pa še enkrat: ne nasedajte lažnim sporočilom o virusih, ki jih dobivate po pošti. Če bo na sceni zopet kakšen hud virus, boste zagotovo pravočasno obveščeni s strani drugih virov.

0 komentarjev

Poliomielitiza v spletnih trgovinah

Slo-Tech - Spet eno zastrašujoče dejstvo: znanstveniki newyorške univerze so dokazali, da se da na internetu kupiti sestavine za sestavo sintetične inačice virusa otroške paralize. Ta virus so znanstveniki nato tudi injecirali v miš, katero je virus prvo paraliziral, nato pa v kratkem času še ubil. Še najbolj zastrašujoče dejstvo, ki ga je posredoval Jeronimo Cello, avtor študije o možnosti sinteze virusa, je to, da je virus "zelo enostavno narediti". Okej, vem, po notorioznih dogodkih 11.9. prejšnjega leta ter po vsej zagnani paniki nad antraksom v pisemskih pošiljkah, je možno pričakovati tudi udar virusa poliomielitize, a v to dejstvo dvomim. Vseeno se WHO (World Health Organisation, Svetovna zdravstvena organizacija) že pripravlja na možno vrnitev otroške paralize, hkrati pa opozarjajo, naj države držijo spodobno zalogo cepiv proti vsem virusom, ki so že "izumrli", saj se lahko vrnejo praktično kadarkoli. Klik! Okej, a pol mau pogledam po trgovincah na netu, mal zamešam, trikrat zakolnem,...

0 komentarjev

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev

Lej, virus...

ZDNet - Ponižno izjavljam, da sem danes skoraj padel nekam ter želel admine svojih emajlnih računov pobarati, da pri datoteki "www.myparty.yahoo.com" ne gre za datoteko s končnico .com (sicer izvršilna datoteka), ampak, hehe, spletni naslov. Idiotism Per Sempre, to sem jaz.

Sramote si na srečo nisem naredil, sem pa sporočilo o virusu prejel od nemalo poštnih strežnikov: gre za virus WORM_MYPARTY.A, ki se predstavlja kot emajl s temo "new photos from my party!", obljublja pa povezavo do slikic z neko noro zabavo. Datoteka ('spletna povezava') se zapiše na C:Recycledregctrl.exe ter pošlje pankrte na naslove Adresarja in v Outlooku shranjenih naslovov (dbx).

15 komentarjev